KKTC'de üs için kritik adım atıldı

KKTC Bakanlar Kurulu, İskele'deki Dipkarpaz köyü Zafer burnunda yer alan 145 dönüm araziyi, 30 yıllığına Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığının kullanımına verdi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bakanlar Kurulu, İskele kazası Dipkarpaz köyü Zafer burnu mevkiinde bulunan vakıf emlaklarını, 30 yıllığına KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığının kullanımına verdi. Bakanlar Kurulu kararı, 14 Ekim 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararda şöyle denildi:

“Bakanlar Kurulu, önergede belirtilenler ışığında, Vakıflar İdaresi ve Din İşleri Yönetim Kurulu’nun 21 Eylül 2021 tarih ve K/112/2021 sayılı kararı uyarınca, İskele kazası Dipkarpaz köyü hudutları dahilinde bulunan ve önergeye ekli haritada belirtilen, aşağıdaki tabloda ayrıntılı bilgileri verilen Vakıflar İdaresine ait emlakların, askeri kullanım alanı olacağı dikkate alınarak, kira bedeli alınmayacak şekilde 30 yıllığına KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığının kullanımına verilmesine karar verdi.”

AYDINLIK DUYURMUŞTU

Aydınlık, KKTC'deki deniz üssü için yapılan ön çalışmaları 10 Aralık 2018'de manşetinden duyurmuştu. O haberde, üsse ilişkin keşif çalışmalarına Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal'ın bizzat katıldığı duyurulmuş; üssün maliyeti, altyapı ihtiyaçları ile fiziki koşulların tespit edildiği teknik çalışmaların tamamlanarak Ankara'ya gönderildiği aktarılmıştı. Üsse ilişkin ayrıntılar şöyleydi:

“Ağustos ayında (2018) Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Dışişleri Bakanlığına öneri olarak sunulan, Kıbrıs'ta egemen bir deniz üssü inşası için çalışmalar tamamlandı. Üssün inşasıyla ilgili çalışmaları yürüten özel ekip, kısa bir süre önce Ankara'ya teknik detayların tamamlandığı dosyayı gönderdi. Yaklaşık 280 dönümlük alana inşa edilecek modern deniz üssü içinde radar merkezinden sosyal tesislere kadar pek çok yapı bulunacak. Üs; fırkateyn, denizaltı ve helikopter gemimiz gibi her çeşit gemimize ev sahipliği yapabilecek kapasitede olacak.

“Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal, 15 Kasım'da (2018) Kıbrıs'a giderek keşif gezisi yapmıştı. Kıyı şeridini gezen Özbal'ın incelemelerinin ardından, üssün kurulacağı yer olarak İskele bölgesi belirlendi. Ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'yı da ziyaret eden Özbal, konuyu burada da gündeme getirdi. İki ülke arasında üssün inşası konusunda mutabakat sağlandı.”

BİZ BU OYUNU BİLİYORUZ!

Kıbrıs basını, üssün yapılacağı bölgeyle ilgili “Bazı çevreciler söz konusu arazinin Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde olduğunu iddia ediyor.” bilgisini paylaştı.

KKTC Şehir Plancıları Odası da bir açıklama yaprak şu iddiada bulundu: “Söz konusu parseller Karpaz Emirnamesi gelişme haritası üzerinde kırmızı ile işaretlenen alanda olup bu alan Çevre Koruma Dairesi tarafından ilan edilen Karpaz ÖÇKB’si (Özel Çevre Koruma Bölgesi) ve Emirname'ye göre Milli Park ve Doğal ve Arkeolojik Sit Alanı içerisindedir. Karpaz Emirnamesi'ne göre; Bu alan içerisinde kırsal manzara dokusu, kültürel ve doğal kaynakların korunması açısından zıtlık teşkil etmeyen tarımsal gelişmelere izin verilebilir. Ağaç kesilemez ve ekilemez.”

1999 yılında da 449 sayılı MGK kararı ile yapılma süreci devlet tarafından başlatılan Mersin Taşucu SEKA Limanı içinde tersane geliştirilmesi projesi, 9. Kalkınma Planı'nda yerini almış ve Bakanlar Kurulu’nun 30 Temmuz 1999 tarihli 99/13198 sayılı kararı ile 87 dönümlük alan ‘tersane’ kurulmak üzere tahsis edilmişti. Fakat Alman Heinrich Böll Vakfı'nın fonladığı bazı 'çevreci örgütlerin' girişimi ile konu Danıştay'a götürüldü ve durdurma kararı çıkarıldı. O günden sonra Türk Donanmasının Doğu Akdeniz'de ihtiyacı olan tersane kurulamadı.

KKTC'DE ÜSSE NEDEN İHTİYAÇ VAR

Uzmanlar, Türkiye'nin 2006 yılından bu yana Doğu Akdeniz'de 'Akdeniz Kalkanı Harekâtı (AKH)'nı icra ettiğini belirterek, bu misyon çerçevesinde görev yapan gemilerimizin bakım-onarım ve lojistik ihtiyaçları için uzun mesafeler katetmek zorunda kaldığını belirtiyor. Kıbrıs'a en yakın deniz üssümüz Aksaz'da bulunuyor. Aksaz ile Kıbrıs arasının yaklaşık 400 mil olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu mesafenin bir fırkateyn tarafından maksimum süratle 10 saatte alınabileceğini kaydediyor. Diğer yandan ikmal için sürekli Mersin ve İskenderun'a dönmek zorunda kalan gemilerimiz, zaman ve maliyet açısından kayıplar yaşıyor. Bir fırkateynin ortalama 3 günde 1 yakıt ikmali yapması gerekiyor. Bakım-onarım faaliyetleri için Mersin'de bir tersanenin de hayati olduğunu belirten uzmanlar, gemilerimizin İzmir, İstanbul ve ya Gölcük'e kadar çıkmak zorund kaldığının altını çiziyor.

KKTC'NİN TANINMASINA KATKI SUNAR

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) uygulanan 33 yıllık silah ambargosunu 1 Eylül 2020 tarihinde 'kısmi' olarak kaldırmıştı. Ambargonun kaldırılması öncesinde ABD, Rumlardan üslerini Rusya'ya kullandırmamasını talep etmişti. Rusya da Rum Yönetimi'ni ABD'yi adaya sokmama konusunda uyarmıştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD ile Kıbrıs Rum ordusunun “Rusya karşıtı planlarından” haberdar olduklarını ifade ederek, “Bunun bölgede Rusya’nın artan etkisine karşılık verme hedefi olduğu gizlenmiyor.” demişti.

Bu gerginlik neticesinde Rusya'nın, zamanla Rum tarafından dışlanması ve üsleri kullanamaması durumunda KKTC'deki üsse ilişkin bir talepte bulunabileceği değerlendiriliyor.

Sonraki Haber