Koalisyona razı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘Cumhur İttifakı 301’in altında kalırsa koalisyona gidilebilir’ sözleri, yeni hükümet modeliyle koalisyonlar döneminin kapandığını iddia eden Erdoğan’ın, geri adımı şeklinde yorumlandı

Daha önceki seçimlerde “Koalisyon Türkiye’nin felaketi olur” propagandası yaparak tek başına iktidar isteyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki gece “Mehmet’in Gezegeni Seçim Özel” radyo programına konuk oldu. Erdoğan programda seçime ilişkin soruları yanıtladı. Erdoğan, kendisine yöneltilen “İttifaklarla koalisyonlar arasında fark nedir sizce” sorusunu yanıtlarken seçimden sonra koalisyona yeşil ışık anlamına gelen şu yanıtı verdi: “Bir Cumhur ittifakı var bir de diğeri. Bunların içerisinde de koalisyonlar oluşmaz diye bir şey yok. Oluşabilir. Ama oluşma oranı çok çok düşük. Örneğin bizim Cumhur İttifakı... Cumhur İttifakı’nda böyle bir şey oluşur mu oluşmaz mı? Bunu göreceğiz. Mesele ne? 300’ün üzerinde bir rakamı Cumhur İttifakı yakaladığı anda mesele bitmiştir. 300’ün altına kalırsa o zaman bir koalisyon arayışına gidilebilir o da ayrı konu. Cumhurbaşkanının partisinden kopması diye bir şey yok.”

Erdoğan’ın bu sözlerine ilk tepki CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan geldi. Aynı gece Kılıçdaroğlu Fox TV’de katıldığı programda konuyla ilgili kendisine yöneltilen soruya “Anayasayı değiştirirken, ‘Türkiye koalisyonlardan çok çekti, artık olmasın biz yasayı değiştiriyoruz. Koalisyon olursa ülke yönetilemez, bu nedenle biz rejimi değiştireceğiz’ dediler. Gelinen nokta koalisyonsuz Türkiye’nin yönetilemeyeceği noktasıdır. Bu söylem Cumhur İttifakı’nın diğer iki partisinin yetersizliğini gösteriyor” yanıtı verdi.

KOALİSYON OLABİLİR

Farklı görüşlerden siyasetçiler Erdoğan’ın sözleri ile ilgili olarak Aydınlık’a şu değerlendirmeleri yaptılar:

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nusret Senem: Referandumda ‘Anayasa değişikliği ile birlikte koalisyonlar ortadan kalkacak’ demişlerdi ama yaptıkları Anayasa’nın nelere yol açacağını demek ki öngörememişler. Alelacele bir anlayışla yaptılar Anayasa’yı... Türkiye her şartta yer yer koalisyonlara mecbur kalabilir. Bunun hiçbir zararı yoktur ayrıca. Toplumun uzlaşması bakımından faydası vardır. O laflar, oy almak için vatandaşın kafasını çelmek için söylemiştir. Demek ki koalisyonlara ne kadar karşı olsanız da vatandaş sizi uzlaşmaya, koalisyona mecbur edebilir. Bundan kaçınamıyorsunuz hangi sistemi getirirseniz getirin. Erdoğan, ittifaklar arasında seçimden sonra geçişkenlikler olabileceğini öngörüyor. 301’i alamayacakları gibi bir endişeden de kaynaklanabilir bu. Dolayısıyla seçimden sonra koalisyonlar olabilir. Bu sözler, aynı zamanda, koalisyonların zararlı olduğu iddialarının geçerli olmadığının ortaya çıktığı anlamına da gelir.

KAYBI KABUL ETTİ

CHP PM Üyesi ve eski Milletvekili Hakkı Süha Okay: MHP ile 301’i bulamadığını kabul etmiş. Biz bu işi MHP ile beceremiyoruz onun için parlamentoda çoğunluğa ortak olacak bir parti arayışı içine girmiştir. Bu koalisyonu parlamentoda mı yoksa hükümet yönetiminde mi düşünüyor o ayrı bir konu. Hükümete bakan atamasında bunu gözetmek durumunda kalacak. Bunun özeti şu: 2016 referandumu Türkiye’de açıkça siyasetin çivisini çıkartmıştır. 2016 referandumunda söylediklerinin hiçbirinin olmayacağını görmüştür.

KOALİSYONUN ALTYAPISINI OLUŞTURUYOR

Eski Milletvekili Özcan Yeniçeri: AKP’ye 16 yıllık iktidarı döneminde ciddi bir tepki oluşmuş durumda. Bu tepki de sayın cumhurbaşkanın da hissettiği gibi sandığa yansıyacak gibi görünüyor. Onun için şimdiden koalisyon için bir alt yapı hazırlamaya çalışıyor. Ama Sayın Bahçeli buna hazır değil. Sayın Bahçeli daha önce “B ve C planımız var” demişti. “Eğer 301’i Cumhur İttifakı olarak yakalayamazsak erken seçim gündeme gelir” şeklinde bir değerlendirme yapmıştı. Dolayısıyla cumhurbaşkanın da bu olayı kavradığını ve önümüzdeki süreçte parlamentoda çoğunluğu sağlayamayacağını anladığı anlaşılıyor. Bu ifadeler ile gelen anketlerin sonucunu açıklıyor sayın cumhurbaşkanı.

Sonraki Haber