Kobani davası kararı ertelendi

Terör örgütü PKK’nın talimatıyla başlayan Kobani olaylarına ilişkin görülen davada bugün açıklanması beklenen karar ertelendi. Mahkeme başkanı hükme dair, 'Bugün tutukluların tutukluluk durumunu gözden geçireceğiz ve hüküm için başka bir tarih vereceğiz' ifadelerini kullandı.

HDP'nin yaptığı çağrılar sonucunda Kobani bahanesiyle 6-8 Ekim 2014'te düzenlenen eylemlere ilişkin, aralarında PKK'nın sözde üst düzey yöneticilerinin yanı sıra eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 108 sanığın yargılandığı davada sona gelindi.

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsünde görülen duruşmada sanıklar ve avukatları esas hakkındaki mütalaaya karşı son savunmalarını tamamlanmıştı. Dava ise kararın açıklanması için 17 Nisan Çarşamba gününe ertelenmişti.

KARAR ERTELENDİ

Kararın açıklanmasının beklendiği duruşmada mahkeme heyeti, kararın açıklanmasını erteledi. Mahkeme başkanı hükme dair, “SEGBİS çözüm tutanaklarının yetişmesi ve dosyanın kapsamı, savunmaların boyutu değerlendirildiğinde bu sürenin yeterli olmayacağını değerlendirerek, hüküm duruşmasının başka bir tarihe ertelenmesine karar vereceğiz. Bu kapsamda bugün tutukluların tutukluluk durumunu gözden geçireceğiz ve hüküm için başka bir tarih vereceğiz” dedi.

Sonrasında mütalaasını sunan iddia makamı ise kuvvetli suç şüphesine dair somut delillerin bulunduğu, “kaçma şüphesi” olduğu iddiasıyla atılı suçlamalara dair tutukluluk sürelerinin aşılmadığı ve suçların katalog suçlardan olduğu iddiasıyla sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.

CHP HEYET GÖREVLENDİRDİ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in görevlendirmesiyle Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever Sincan Kampüsü’ndeki duruşmayı takip etti.

Tutukluların bir kısmı duruşmaya SEGBİS ile katılırken bir kısmı duruşma salonunda yer aldı. Ali Ürküt, Nazmi Gür, Bülent Parmaksız, Sebahat Tuncel, Zeynep Karaman, Zeynep Ölbeci, Aynur Aşan, Ayşe Yağcı, Ayla Akat Ata, Pervin Oduncu, Meryem Adıbelli, Figen Yüksekdağ ve Gültan Kışanak ise duruşmaya katılmadı.

DEMİRTAŞ'TAN TEK CÜMLELİK BEYAN

Duruşmada beyanda bulunan Selahattin Demirtaş ise, “Herhangi bir söz talebim yok. Tüm arkadaşların özgürlüğünü talep ediyorum” dedi.

BAŞARIR'IN AÇIKLAMASI

Davanın bir bölümünü takip eden CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır duruşma öncesinde şu açıklamayı yaptı: "Yargıçlara çağımız şudur. Yasaya göre, vicdanınıza göre karar verin. Her türlü siyasi baskıdan uzak durun. Maalesef ülkemizde özellikle son 10 yıldır kararlar yasaya, vicdanlara göre değil Türkiye'deki siyasi iklime göre veriliyor. Biz buna karşıyız. O yüzden bu davanın tüm süreçlerini takip ettik. Biz CHP olarak adaletin ihtiyaç olduğu her yerde olacağız. Biz mahkeme heyetine şunu söylüyoruz. Dosyaya bakın. Gözünüzü, kulağınızı siyasi iktidardan uzak tutun.

SANIKLAR HAKKINDA İSTENİLEN CEZA

Davada Cumhuriyet savcısının sunduğu esas hakkındaki mütalaada sanıklar Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ Şenoğlu, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ün de aralarında bulunduğu 36 sanığın "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçundan birer kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenilmişti. Ayrıca Demirtaş ile birlikte toplam 26 sanığın, aralarında Yasin Börü'nün de bulunduğu 6 kişinin öldürülmesine ilişkin "nitelikli insan öldürme" suçundan 6'şar kez daha ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılması talep edilmişti

Sonraki Haber