Kocaeli ile Hatay arasında gönül köprüsü

6 Şubat’ta yaşanan asrın felaketinin ardından deprem bölgesine koşan Kocaeli ile Hatay arasında kopmaz bir gönül bağı kuruldu

Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve Türkiye’yi yasa boğan iki büyük depremin ardından tam bir yıl geçti. 1999’da bu acıyı yaşayan Kocaeli, deprem sabahı ‘’Sizi en iyi biz anlarız’’ diyerek, bölgeye ilk koşan iller arasında yer aldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, tüm birimleriyle depremden büyük yara alan yerlerden Hatay’da büyük bir dayanışma örneği gösterdi. Acının kardeş ettiği iki şehir olan Kocaeli ile Hatay arasında kurulan gönül köprüsü, bugün hala devam ediyor. Büyükşehir ise bir yandan ‘’Dirençli Şehir Kocaeli’’ anlayışıyla kenti olası bir depreme hazırlıklı hale getirmek için gece gündüz çalışıyor.

BİN KM’LİK GÖNÜL KÖPRÜSÜ

6 Şubat 2023 sabahı Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen art arda iki büyük depremin üzerinden bir yıl geçti. Deprem sabahında günün ilk ışıklarıyla beraber Hatay’a ulaşan, burada göçük altında kalan 82 depremzedeye can olan, evleri yıkılanlara sıcak yuva kuran, ilk andan itibaren yemek kazanlarını kaynatan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, adeta seferberlik ilan etmişti. Bu büyük dayanışma örneği Kocaeli ile Hatay arasında gönül köprüsü kurdu.

KOCAELİ HEP YANLARINDA OLDU

Kocaeli, aradan geçen bir yılda elini hiçbir zaman deprem bölgesinin üzerinden çekmedi, Hataylılar da en zor anında yardımına koşan Kocaeli’yi hiç unutmadı. Depremin hemen ardından Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın Hatay Defne’de görevlendirilmesiyle devam eden süreçte bölgede temel ihtiyaçlar, alt ve üst yapının yanı sıra depremzedelerin sosyal ve psikolojik ihtiyaçlarına kadar her şeye cevap verildi. Büyükşehir Belediyesi’nin hızlı koordinasyonu, sıcağı sıcağına ekiplerini bölgeye sevk etmesi ve süreç içinde depremzedelerin yanında olması büyük takdir topladı.

250 BİN HASTA KAPASİTELİ HASTANE

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yaralı depremzedeler ve hastalar için kısa sürede Defne’de kurduğu hastane hala faaliyetlerine devam ediyor. 54 yatak ve yıllık 250 bin hasta kapasiteli, poliklinik hizmetlerinin yanı sıra ameliyathane ve yoğun bakım üniteleri de bulunan hastanede yaralı depremzedelerin ve hastaların tedavileri yapıldı.

ÇADIRKENT VE KONTEYNER KENT

Kocaeli Büyükşehir, Defne’de çadırkent ve üç etap halinde 300 konteynerden oluşan konteyner kent kurdu. Ayrıca depremzedelere 1000 adet çadır dağıttı. Çadır ve konteyner kentler, sadece vatandaşların barınma ihtiyacını karşılamakla kalmayıp yemekhanesi, sağlık ocağı, eczanesi, çocuk oyun alanı, çocuk parkı, sosyal marketi, psikososyal destek birimi, berber, tuvalet ve duşu ile sosyal yaşama dair her türlü imkanı da sağladı. Kocaeli Büyükşehir, Hatay esnafının işlerini yapabilmesi ve günlük hayatın canlandırılması için 7 ayrı noktaya toplam 555 prefabrikten oluşan çarşı kurdu.

646 TIR YARDIM VE MOBİL AFET MUTFAĞI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, AFAD ve Kocaeli Valiliği koordinasyonunda toplanan 646 yardım tırı ile 16 vagonluk deprem yardım treni bölgeye gönderildi. 830 personelini bölgeye seferber eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 294 iş makinasıyla arama kurtarma, enkaz kaldırma ve hafriyat çalışmalarını gerçekleştirdi. Kocaeli Büyükşehir, Defne’de kurduğu Mobil Afet Mutfağıyla depremzede vatandaşlara ve ilk yardım ekiplerine üç öğün yemek sağladı. Afet Mutfağı, günlük 3 çeşit olmak üzere 10 bin sıcak yemek dağıtırken, mobil afet tırı ise 15 bin ekmek üretti. Deprem bölgesinden Kocaeli’ye gelen vatandaşlar da Büyükşehir’in şehirdeki sosyal tesislerinde misafir edildi.

KOCAELİ’DE KENTSEL YENİLENME

17 Ağustos 1999’da büyük bir depremle sarsılan, bu nedenle Hatay’da yaşanan acıları en iyi bilenlerden olan Kocaeli, bir yandan ülkenin neresinde bir felaket olsa yardıma koşarken bir yandan da şehri olası bir depreme hazırlıklı hale getiriyor. Bu amaçla Kocaeli Büyükşehir tarafından şehirde 2007 ve 1999 yılları öncesinde inşa edilen yaklaşık 200 bin bina tek tek tarandı ve envanteri çıkarıldı. Dirençli Şehir Kocaeli anlayışıyla şehri olası felaketlere hazırladıklarını aktaran Başkan Büyükakın, ‘Kentsel dönüşüm için çok önemli olan bu çalışmayı Büyükşehir olarak dirençli şehir Kocaeli yolunda kentsel yenilenme fırsatı olarak görüyoruz’’ dedi.

Sonraki Haber