Koca'nın açıklaması endişeyi gidermedi

‘Hekimlere Ceza Tasarısı’ olarak nitelenen sağlıkçılara yönelik kanun teklifinin geri çekilmesi talebi dile getirildi. Bakan Koca’nın, disiplin cezası alınması halinde ek ödemenin kesilmesine yönelik yasada yer alan düzenlemeye ilişkin açıklaması, tatmin edici bulunmadı

Hekimlere cezai yaptırımlar getiren yasa teklifinin görüşmeleri TBMM Genel Kurulunda salı günü devam edecek. Kanun teklifinin tüm hekimleri etkileyeceği, meslek onurunu ihlal edeceği ve hekimlere ceza niteliği taşıdığı endişesi dile getirildi. Konuya ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Motivasyon ve ödüllendirme amaçlı verilen taban ödeme, bir disiplin durumu olmamasına bağlandı.” açıklaması ise endişeyi gidermedi, yetersiz bulundu. Kanun teklifinin bu haliyle geçmesi durumunda hekimler eylemlere başlayacak.

‘HAREKETE GEÇECEĞİZ’

İstanbul Tabip Odası seçimleri için 'Değişim Grubu' adıyla bir araya gelen doktorlar, kanun teklifine tepki gösterdi. Sosyal medyadan yapılan yazılı açıklamada “HekimlereCezaTasarısı” etiketi kullanıldı. Açıklamada şunlar kaydedildi: “Hekimler üzerinde baskı oluşturmak için tasarlanan, Anayasa Mahkemesi ve diğer mahkemelerce defalarca iptal edilen disiplin yönetmeliği hükümlerini içeren torba yasa tasarısını, hükümete derhal geri çekme çağrısında bulunuyoruz. Bu tasarı, çalışma barışını bozan ve hukuksuzluğu mahkemelerce tescilli olan bir adımdır. Sesimizin duyulmaması halinde, tüm hekim örgütleri ve meslektaşlarımızla birlikte meşru direnme hakkımızı kullanarak ‘ceza’ yasalarını engellemek için harekete geçeceğimizi vurguluyoruz. Hekimlere yönelik bu tasarı derhal geri çekilmelidir.”

‘GERİ ÇEKİLMELİ’

Cumhuriyetçi Hekimler Grubu (CH) İkinci Başkanı Hikmet Çevik de açıklamayı alıntılayarak sosyal medya hesabından şöyle yazdı: “Çalışma barışımıza ve halka hizmet irademize dokundurtmayız derhal geri çekilmelidir.”

İLK 14 MADDE KABUL EDİLDİ

Öte yandan TBMM Genel Kurulunda, Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk 14 maddesi önceki gün Genel Kurulda kabul edildi. Kabul edilen maddelere göre, mesleğini serbest olarak icra eden diş tabipleri, ağız ve diş sağlığı muayenehanelerinde diş tabibi istihdam edebilecek. İstihdam edilebilecek diş tabibi sayısı birden fazla olamayacak. Ebelerin görevlerine ilişkin de düzenleme yapılacak. Gebeliğin tespitini, gebe izlemini ve bu amaçla gerekli muayene ve değerlendirmeleri yapacak olan ebeler, normal doğum eylemini gerçekleştirecek, normal doğum sırasında gereken küçük tıbbi müdahaleleri yapacak.

BAKAN KOCA’DAN YANIT

Salı günü görüşmeler devam edecek. Hekimlerin itiraz ettiği maddeler de bu görüşmede ele alınacak. Hekimler disiplin cezası alınması halinde ek ödemenin kesilmesi konusunda Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği hükümlerin, kararın aksi yönünde daha da ağırlaştırılarak kanunlaştırılmak istendiği görüşünde. Maddenin kabul edilmesi halinde eylem yapacaklarını duyuran hekimlerin endişeleri Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya soruldu. Koca, şöyle dedi:

“Zaten yönetmelikle yapılan bir düzenlemeydi. Yönetmelik ile yapılan düzenlemenin kanunla yapılması gerektiğini AYM ifade etmiş oldu. 1 cezaya 2 ceza verilme durumu söz konusu değil zaten verilemez. Ama bildiğiniz gibi bizim ödüllendirmek adı altında motive amaçlı verdiğimiz taban ücret var. Herhangi bir yapılan emeğe karşı verilen bir ödemeden bahsetmiyorum teşvik ya da performans adını verdiğimiz… Bakılan hastaya göre verilen ücretin eksilmesi söz konusu değil. Motivasyon ve ödüllendirme amaçlı taban ödemenin bir disiplin durumu olmama durumuna bağlandığı bu zaten… Bu yönetmelikte vardı kanuni düzenleme yapılmış oluyor. Son bir yıl geçti toplamda binde 6 uygulama söz konusu oldu. Yoğun bir uygulama da yok. Sadece disiplin durumunda ödüllendirilen taban ücretin koordinasyon kurulunca verilip verilmemesi… Bir suça iki ceza değil.”

MALPRAKTİS DÜZENLEMESİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, teklifte Anayasa Mahkemesi tarafından daha önce karar verilen malpraktisle ilgili de düzenleme olacağını söyledi. Koca, önerge ile teklife konuya ilişkin bir madde ekleneceğini belirterek şunları söyledi: "Malpraktisle ilgili düzenleme, kasıt olmadıkça rücunun olmadığı, kastın da mahkeme kararına bağlandığı bir düzenlemeydi. Anayasa Mahkemesi bu anlamda üniversitelerimizdeki öğretim üyelerimizi bu düzenlemeden çıkarmış oldu, daha doğrusu boşlukta kaldı. Teklifle, öğretim üyesi arkadaşlarımızın da, Sağlık Bakanlığındakine benzer şekilde, rücunun kasıt olmadıkça uygulanmayacağını belirleyen düzenlemeden faydalanması sağlanmış olacak."

Sonraki Haber