Köln’de kışkırtmalar engellendi: O anıt Kalkacak

Vatan Partisi ve TGB’nin çağrısıyla, Hohenzollern Köprüsü’ne dikilen sözde Ermeni soykırımı anıtının hukuksuzluğuna dikkat çekildi. Sözde soykırım anıtının AİHM kararına aykırı olduğuna dikkat çeken grup, ‘Anıtı yasal yoldan kaldıracağız. Bugün bir uyarıdır. 10 binlerle, 100 binlerle de geleceğiz.’

Almanya’da yaşayan Türkler, cumhuriyetin 100. yılında Köln’e hukuksuz olarak dikilen sözde Ermeni soykırımı anıtına tepki gösterdi. Vatan Partisi Almanya Temsilciliği ve Türkiye Gençlik Birliği’nin çağrısıyla harekete geçen vatanseverler, Hohenzollern Köprüsü yanındaki Kurt Rossa Meydanı’nda buluştu. “AİHM: 1915 soykırım değildir”, “Köln Belediyesi, anıtı kaldırma kararını uygula” ifadelerinin yer aldığı dövizler taşıyan katılımcılar, “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz”, “Kahrolsun Amerikan emperyalizmi” sloganlarıyla tepkilerini dile getirdi. İzinsiz toplanan soykırım savunucusu bir grubun kışkırtmaları ise boşa çıktı.

‘BU ANIT YASA DIŞIDIR’

Düzenlenen basın açıklamasında ilk sözü alan Vatan Partisi Almanya Temsilcisi Deniz Yıldırım, sözde anıtın hukuksuzluğunu vurguladı. Yıldırım, “Türkiye Cumhuriyeti’ni, milletini ve tarihini soykırımcı olarak gösteren bu anıt Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararının tanınmaması anlamına gelir” ifadelerini kullandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) görülen Perinçek-İsviçre davası kararına vurgu yapan Yıldırım, AİHM kararında da soykırım suçunun hukuken var olabilmesi için yetkili mahkeme kararının bulunmadığının belirtildiğine dikkat çekti. Anıt tartışmalarının Kuzey Ren-Vestalya Yüksek İdare Mahkemesi’nde bulunduğunu hatırlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

“100 binin üstünde Türkün yaşadığı Köln’de hiç kimse Türkiye Cumhuriyeti’ni, Türk milletini, Türk tarihin, Türk devletini soykırımcı ilan edemez. Köln Belediyesi’nin yasa dışı anıtı kaldırma kararı olduğu halde bir oldu-bittiyle Türk milletini soykırımcı ilan eden emperyalistlerin dayatmasıyla ne Ermenilerle ne Türklerle ne Almanlarla bir ilgisi olan bu anıt yasa dışıdır. Bu anıtın Türk milletini soykırımcı ilan etme yetkisi yoktur.”

Fotoğraflar: Murat Almışlar

‘CUMHURİYET OLMASAYDI CEM ÖZDEMİRLER OLURDUK’

Yılıdırım’ın ardından Vatan Partisi Öncü Gençlik Almanya Yöneticisi Tuğba Almışlar basın açıklamasını okudu. Almışlar, “Türkiye Cumhuriyeti olmasaydı emperyalist efendilerinin hizmetinde Cem Özdemirler olurduk” sözlerini kullandı. Almışlar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye Cumhuriyeti sayesinde, Namık Kemal, Atatürk ve Talat Paşa sayesinde bugün, sadece Türk toplumu içinde değil, dünya genelinde de kendini hürriyet, adalet ve kardeşliğe adayan özgüvenli, modern ve bağımsız Türkler olarak duruyoruz. 100 yıl sonra da Türk İstiklal Savaşı ve Cumhuriyetin kuruluşuna emperyalist soykırım yalanlarıyla saldırılıyor. Ve bu hukuka aykırı, hukuksuz bir şekilde yapılıyor. Soykırımı Hatırlatma Girişimi’ 2018’den bu yana sürekli olarak başarısız bir şekilde sözde Ermeni Soykırımı için bir hukuksuz bir anıt dikmeye çalışıyor. Bu sözde soykırım anıtı 10 Temmuz’dan beri izinsiz olarak Hohenzollern Köprüsü’nde, İdare Amirliği ve Köln Belediyesi’nin izni olmamasına rağmen duruyor. Bu yalan anıtı hatırlamanın bir sembolü değil, her türlü barışı engelleyen ve Türk toplumuna ve Türkiye’ye karşı kışkırtan bir girişim. Köln Belediyesi şüphesiz böylesine bir yalan anıtının farklı milletlerin yaşadığı bir kentte sebep olacağı ayrıştırıcı sonuçlarını öngörebilir. Köln Belediyesi’nin sebebi bu sebeple kışkırtmayı kararlılıkla engellemek ve Büyükşehir Belediye Başkanı Reker’in de dediği gibi kendi kurallarını ihlal etmek yerine kamu düzeninin bozulmasının önüne geçmektir.”

‘AİHM KARARINA UYUN’

Köln Belediyesi’ne yönelik hukukun uygulanması çağrısı yapan Almışlar, “Köln Belediyesi’ni, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi’nin Perinçek-İsviçre davasında 15 Ekim 2015 tarihinde aldığı karar hakkında bilgi edinmeye çağırıyoruz” diye seslendi.

AİHM kararının bağlayıcılığının altını çizen Almışlar, Köln Belediyesini AİHM kararını uygulamaya çağırdı.

‘TÜRK MİLLİYETÇİSİYİZ’

Yıldırım’ın ardından söz alan Alevi-Bektaşî Kanaat Önderi Ali Aker, hiç bir bilimsel yaklaşımın soykırım tespitine mahal vermediğine dikkat çekti. “Soykırım yapmadık ve bu anıtı da buradan yasal bir şekilde kaldıracağız” ifadeleriyle konuşan Aker, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Köln’de 100 binden fazla Türk insanımız yaşıyor. Bu insanlarımızın huzurlarını bozmaya hiç kimsenin hakkı yok. Yalan dolanla buraya koydukları sözde soykırım anıtını yasal yoldan kaldıracağız. Bugün bir uyarıdır burada olmamız. 10 binlerle, 100 binlerle de geleceğiz.”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarına da dikkat çeken Aker, “Avrupa İnsanlar Hakları Mahkemesi’nden bahsediyorsunuz. 2015’te Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin aldığı karar ortada. Yerine gelince sözde Türkiye, insan haklarını çiğniyor. Asıl insan haklarını ihlal eden sizsiniz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararını niye tanımıyorsunuz?” diye konuştu. Eylemden önce yerel basında çıkan kışkırtma haberlerini de eleştiren Aker, “Eylemden önce bir gazete bizi ırkçılıkla, aşırı sağcılıkla itham etti. Bizler ne ırkçıyız ne de sağcı. Bizler, Türkiye Cumhuriyeti’nin vatansever evlatlarıyız, Atatürk’ün çizgisinde Türk milliyetçisiyiz” dedi.

‘KIŞKIRTANLAR SUÇ İŞLİYOR’

Köln bölgesinde soykırım ithamlarına karşı uzun yıllardır mücadele yürüten Türk Dernekleri İnisiyatifi Platformu Sözcüsü Rehan Gündoğmuş da AİHM’in 6. Maddesini hatırlattı. Soykırım iddiaları “iftira etmekten başka bir şey değil” diye nitelendiren Gündoğmuş, “Uluslararası hukuk bunu söylüyor. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6. Maddesi de bunu söylüyor. Karşı eylemciler bir şey anlatmaya çalışıyorlar fakat her ifadeleriyle suç işliyorlar. Ayrıca Avrupa Parlamentosu da Avrupa Konseyi de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni kabul ediyor. O anlamda biz, masumiyet karinesini çiğneyerek suç işleyen kişileri de uyarıyoruz. Onlara bu anlamda yardım ediyoruz” dedi. Asılsız soykırım iddialarının yıllardan beri gündeme taşındığını hatırlatan Gündoğmuş, Köln’deki Türk toplumunun mücadeleyi ilerleyen dönemde daha da sıkılaştıracaklarına işaret etti.

Basın açıklaması, Türkiye Gençlik Birliği Almanya Yöneticisi Gökçe Avcı’nın okuduğu “Tal’at Tabutu Önünde’ şiiri ve İzmir Marşı ile sonlandı.

HUKUKSUZLUKLARI İFŞA OLDU

Vatan Partisi Almanya Temsilciliği’nin öncülüğünde düzenlenen basın açıklamasında karşıt görüşlü bir grubun tacizleri boşa çıktı. İftira anıtı koruma iddiasıyla Kurt Rossa Meydanı’nında hazır beklerken alanda polisin bulunmaması dikkat çekti. Basın açıklamasının ilerleyen dakikalarında gelen polis yetkililerinin iki grubun eylem bildirilerini denetlemesi üzerine sözde soykırım girişiminin bir hukuksuzluğu daha açığa çıktı. Vatan Partisi ve TGB öncülüğüyle düzenlenen eylemin başvurusunun polis kaydı bulunurken sözde soykırım girişiminin eylem başvurusunda bulunmadığı tespit edildi. Polis yetkilileri, gösteri kanununu ihlal gerekçesiyle Köln Merkez Semt Belediye Başkanı Andreas Hupke’nin de aralarında bulunduğu kışkırtma grubu hakkında soruşturma başlattı.

Sonraki Haber