Kolombiya’nın ilk solcu Başkanı Gustavo Petro’dan: Bolivar’ın kılıcı huzurunda yemin

Kolombiya’da başkanlık seçimini kazanan ilk solcu siyasetçi Gustavo Petro, Simon Bolivar’ın kılıcı huzurunda yemin etti. Törende bulunan İspanya Kralı ayağa kalkmadı. Petro, Venezuela’yla yeniden ilişki kurulacağını söyledi, ülkedeki ABD güdümünün sonuna işaret etti.

Kolombiya’da yapılan ikinci tur başkanlık seçimlerini Gustavo Petro kazanarak ülke tarikindeki ilk solcu devlet başkanı oldu. Kolombiya’da devlet başkanlığı seçimlerinin 2. turunda sol partilerin kurduğu Tarihsel Pakt Koalisyonu’nun adayı olan Petro, yüzde 50,46 oy alarak ülkenin 60. Cumhurbaşkanı seçildi.

Tarihi Bolivar Meydanı’nda düzenlenen yemin törenine 100 bini aşkın insan katıldı. Cumhuriyet Kongresi Başkanı tarafından başkanlık kuşağının kendisine takdim edilmesinin ardından Gustavo Petro, görevi bir önceki cumhurbaşkanı ve Demokratik Merkez Partisi Genel Başkanı Ivan Duque’den resmen devraldı.

KILIÇ, TÖRENE DAMGA VURDU

Yeni Cumhurbaşkanı Gustavo Petro’nun yemin töreni esnasında askerler, tören alanına Kurtarıcı Simon Bolivar’ın kılıcını getirdiler.

Latin Amerika halkları için bir “kurtarıcı baba” olan Simon Bolivar’ın emperyalizmi ve sömürgeyi Latin Amerika kıtasından atan keskin bağımsızlık kılıcı, yalnızca Kolombiya halkı için değil, başta bağımsızlığını sağladığı ülkeler olan Ekvador, Venezuela, Peru ve Bolivya’nın yanı sıra İspanyol, İngiliz, Portekiz, Fransız ve Hollanda sömürüsüne karşı yaktığı devrim ateşiyle tüm Latin Amerika ulusları için sembolik bir değer taşıyor.

Başkan Gustavo Petro, geçmişte bir önceki Devlet Başkanı Ivan Duque’den yemin töreninde kılıcı sergilemesini istemişse de, Ivan Duque bu teklifi “güvenlik endişeleri” sebebiyle reddetmişti. 1974'te M-19 gerillası tarafından çalınan kılıç, 1991'de bu silahlı grubun terhisine yol açan bir anlaşmanın ardından ülkeye geri getirilmişti.

KRAL FELİPE’NİN SAYGISIZLIĞI

Yemin törenine katılanlar arasında İspanya kralı VI. Felipe de vardı. Kılıcın askerler tarafından alana getirildiği esnada herkes ayağa kalkarken İspanya kralının ayağa kalkmaması, ülkede ve dış basında tartışma yarattı.

İspanya'da sol koalisyon hükümetinin küçük ortağı Podemos’tan, “Bolivar'ın kılıcı Latin Amerika'nın egemenliğini temsil ediyor. Kral VI. Felipe, Kolombiya'nın yeni Devlet Başkanı'nın göreve başlama töreninde kılıç geldiğinde oturmaya devam eden tek devlet başkanı oldu. Özür dilemeyi gerektiren ciddi bir saygısızlıktır.” açıklaması geldi.

Madrid Complutense Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü olan Juan Carlos Monedero, sosyal medya hesabında paylaştığı mesajda, “Cesur generaller, yenildiklerinde bile, kendilerini adil bir şekilde mağlup edenlere saygılarını sunarlar. Bolivar'ın kılıcı geldiğinde Kolombiya'nın tüm saygın insanları ayaklarının üzerinde titrerken Kral VI. Felipe'nin yerinde kalması üzücü. Saygılı davranmalıydı.” yorumunu yaptı.

DIŞ POLİTİKADA YENİ SAYFA

Yemin töreni esnasında birçok açıklama yapan yeni Başkan Gustavo Petro, özellikle Venezuela’yla ilişkileri konusunda net konuştu. Komşu ülke Venezuela ile bir önceki Başkan Ivan Duque döneminde bozulan diplomatik ilişkileri yeniden normalleştirmek istediklerini belirtti. Venezuela ile yeni bir sayfanın açılması için gerekli adımların atıldığını belirten Petro, öncelikli olarak kara sınırının ticari olarak açılması için görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Ticari, kültürel ve askeri ilişkilerin tekrardan normalleştirilmesi gerektiğine dikkati çeken Petro, “Tüm bu süreçlerin başlayabilmesi için bir şeyleri yeniden inşa etmeliyiz.” dedi.

VENEZUELA’DAN YEŞİL IŞIK

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Savunma Bakanı Vladimir Padrino’ya iki ülke arasındaki askeri ilişkilerin derhal düzeltilmesi için Kolombiyalı meslektaşı ile derhal temasa geçmesini emretti. İki başkan en son 22 Haziran’da görüşmüş, yeni başkan seçilen Gustavo Petro iki ülke arasındaki kara sınırının açılması konusunu ele aldıklarını duyurmuştu. Böylece Petro, Amerika’nın Venezuela üzerindeki planlarından biri olan Juan Guaido’nun başkanlığını resmi olarak tanıyan eski Devlet Başkanı Duque’nin hatasından döndü ve dış politikadaki yeni ve bağımsız çizgiyi ortaya koydu.

ÜLKEDEKİ TERÖR ÖRGÜTLERİNE MESAJ

Petro, siyasi mesajlarının yanı sıra ülke içindeki örgütlere de seslendi. Eski yönetimlere göre daha yumuşak ve barışçıl bir dil kullanan Petro, şunları söyledi; “Kolombiya'da barışın mümkün olması için diyalog, birbirimizi anlamamız, ortak yollar bulmamız ve değişiklikler inşa etmemiz gerekiyor. Ülkenin her köşesine barış ve sükuneti getirmek için yorulmadan çalışacağız. Bu, barış hükümetidir ve bu şekilde hatırlanacak. Ülkenin tüm bölgelerinde sosyal diyalog hâkim olacaktır”. Henüz 17 yaşındayken, 1970'lerde kurulan “şehir gerillası hareketi” olarak bilinen 19 Nisan hareketine ya da daha bilinen adıyla M-19'a katılan Petro, devlet başkanlığında ülkenin sosyal ve ekonomik statüsüne zarar veren bu örgütlerle barışçıl yollarla ara yolu bulmayı amaçlıyor.

Sonraki Haber