‘Kompozit SİHA’lara yerli kaynak güvencesi’

Türkiye kompozit sektörü, 10-12 Ekim 2024 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek olan ‘MEET4COMPOSITE’ fuarına hazırlanıyor. Sektörün önde gelen üreticileri yer alacağı fuarı basın ile bir araya gelen Kompozit Sanayicileri Derneği yöneticileri anlattı

Türkiye kompozit sektörü 10-12 Ekim 2024 tarihleri arasında İstanbul’da uluslararası katılımcıları ağırlayacak. İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan ‘MEET4COMPOSITE’ fuarında sektörün önde gelen üreticileri yer alacak.

Fuar öncesinde basın mensuplarıyla bir araya gelerek fuarla ilgili beklenti ve hedeflerini aktaran Kompozit Sanayicileri Derneği yöneticileri, sektör ve ekonomik duruma yönelik değerlendirmelerini de paylaştı.

DÜNYA KOMPOZİT SEKTÖRÜ İSTANBUL’DA BULUŞACAK

Sektörün Türkiye’de 3 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olduğunun bilgisini veren Kompozit Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Çamurdan, “Kompozit sektörünün buluşma noktası olan fuarımız; Avrupa’nın en büyük kompozit fuarı olan JEC’ten sonra ikinci fuar konumunda. 20’den fazla ülkeden uluslararası katılımcı ve ziyaretçi fuarımızda yer alacak.

"Son 10 yılda 6’ncı kez düzenleyeceğimiz Uluslararası Kompozit Fuarı olan ‘MEET4COMPOSITE’ fuarımızda 100 firma, 1000’den fazla markayla işbirlikleri için buluşacak. 10 bine yakın yerli ve uluslararası ziyaretçi fuarımızı ziyaret edecek. Dernek olarak kullanıcılar, bilimsel kurumlar ve kamuoyuyla işbirliği fırsatları yaratacağımız çalışmalar ile sektörümüzü daha da büyütmeye, geliştirmeye devam edeceğiz.” dedi.

Türkiye’nin savunma sanayi ve enerjideki son yıllarda gelişiminin arkasında büyük bir güç olarak yer aldıklarını dile getiren Çamurdan, “Denizcilik sektöründen otomotive, enerjiden inşaata kadar her alanda varız. Ülkemizin hedefi olan katma değerli üretim ve ihracat için de kompozite ihtiyaç var.” diye konuştu.

Türkiye’nin İHA ve SİHA’ların üretiminde de çok önemli bir noktada olduğunu anımsatan Ali Çamurdan, kompozitin İHA ve SİHA’larda da kullanılarak bu alandaki gelişime yerli kaynak güvencesi ile katkı sağladığını kaydetti.

TÜRKİYE HAMMADDEDE AVANTAJLI

Türkiye’de kompozit malzemenin ana girdileri olan cam elyafı, karbon elyafı ve reçine üretimi yapılmasının büyük bir imkân olduğunu vurgulayan Çamurdan, Türkiye’nin kompozit üretiminde Almanya’dan sonra Avrupa ikincisi olduğunu ve kompozit üssü olabileceğini belirtti.

Fuarda ayrıca öğrencilerin de eğitim alabileceği ortam yaratmaya çalışıldığını kaydeden Çamurdan, sektördeki istihdam sorunu ile ilgili şunları söyledi:

“Sektör şu an 20 bin kişilik istihdam sağlıyor. Bu istihdamın 3’te 2’si mavi yakalı, emek yoğun bir sektör. Ara eleman gündemi her sektörde olduğu gibi bizde de var. Bu konuda meslek liseleri ve üniversiteler ile malzeme derslerine katkıda bulunuyoruz. Gebze’de bir okulla işbirliğimiz var.”

İhracat pazarlarındaki durgunluk nedeniyle kompozit üreticilerin yeni pazarlara yöneldiğini söyleyen Çamurdan, şöyle devam etti:

“İç pazar ve ihracat pazarlarındaki genel durgunluk devam ederken, sektördeki firmalarda yeni pazarlara yöneliş arttı. Kompozit üreticileri için ABD pazarı ilgi çeker hale geldi. Ülkemizde nihai tüketimi düşerken ihracatta kullanılan ürünlerle denge kuruluyor. Herkes alternatif pazarlara yönelerek mevcudunu koruma çabası içinde.”

TURİZME DE KATKI

Toplantıda fuar ile ilgili görüşlerini paylaşan ED Fuarcılık Kurucu Ortağı Dilek Soydan da “Sadece aracıyla gelen değil, birçok farklı yoldan toplu taşımayla rahat ulaşılabilir bir lokasyondayız. İstanbul Kongre Merkezi de bu tip organizasyonlar için katılımcılara ve ziyaretçilere çok fazla fayda sunuyor. Bu da bizler için çok kıymetli. Milyarlarca dolarlık büyüklüğe sahip Türk kompozit sektörünün buluştuğu bu fuar ile İstanbul ekonomisine ve turizmine de büyük bir katkı sunulacak.” ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber