‘Konser saatlerimiz açılsın’

Sanatçılar ve mekan işletmecileri, saat 24:00’dan sonra uygulanan canlı müzik yasaklarının kalkmasını bekliyor. Konuyu ünlü popçu Demet Akalın’a ve müzisyen Volkan Koşar’a sorduk

Maddi kazançları sadece konser ve sahne gelirleriyle sınırlı olan çok sayıda müzisyen ve sanatçı, salgın döneminde çok zor günler geçirdi. Salgın sürecinde işsiz kalan birçok meslek grubu gibi müzisyenler de ekonomik ve psikolojik sorunlar yaşadı. Hatta işsizlik nedeniyle bunalıma girip, yaşamına son veren müzisyenler de oldu. Covid-19 nedeniyle getirilen kısıtlamalar kaldırılırken, canlı müziğin saat 24.00'da bitirilmesi zorunluluğunun devam etmesi, sektörler arasında büyük bir eşitsizlik yarattı ve on binlerce insanın ekmek yediği müzik sektörü hâlâ çok zordurumda.

Yaz sezonu boyunca sahne alacak müzisyenler ve neredeyse iflasın eşiğine gelen işletmeciler bu duruma çok tepkili. Çünkü işletmeler ve müzisyenler yazlık planlarını yapamıyorlar. İki senedir durma noktasına gelen müzik sektörünün, bu yasağın kaldırılmasına çok ihtiyacı var.

Turizm sektörü 1 Nisan’da başlıyor…

MESLEK BİRLİĞİ VE SANATÇILARDAN ÇAĞRI

Bodrum, Çeşme, Kuşadası ve Akçay’daki mekân sahibi dostlarım, 2 yıldır durma noktasına gelen müzik sektörünün tüm bileşenleriyle zor durumda olduğunu ve Covid-19 yasaklarının birer birer kalktığı bu dönemde,24.00’dan sonra uygulanan canlı müzik yasağının da sona ermesi gerektiğini söylüyorlar.

Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR) yöneticileri Burhan Şeşen, Tolga Sağ, Mehmet Gümüş, Edip Akbayram, Belkıs Akkale, Onur Akın, Hüseyin Turan, Mustafa Özarslan ve Fettah Can, iki yıldır devam eden saat 24.00’dan sonra canlı müzik yasağının sona ermesi talebiyle bakanlıklara ve ilgili mercilere çağrıda bulundu.

SEKTÖRÜ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Ayrıca 24.00’dan sonra uygulanan canlı müzik yasağını ünlü popçu Demet Akalın’a ve her gece sahneye çıkan müzisyen Volkan Koşar’a sordum.

Demet Akalın, “Galatasaray maçında 52 bin kişi varmış. Bizim de lütfen konser saatlerimiz açılsın.” dedi.

Volkan Koşar da şu açıklamayı yaptı:

“Evet müzik yasağı 24:00. Haftanın 5 günü, 5 farklı mekanda sahne yapan bir yorumcu olarak, her bir mekanda, muhite göresaat uygulaması yaşıyoruz. Evet evet yanlış duymadınız. Kiminde 12’de, kiminde 2’de, kiminde 1’de biten sahneler... Belirsiz, ucu açık… Ama aslında yasak... Tabii bu yasak bize, yani işin emekçilerine nasıl yansıyor? Şöyle yansıyor. Mekanda yüzde ile kazanç sağlayan garsonu, komisi ya da günlük yevmiye alan sahne emekçisinin, aslında bu hayat pahalılığında yaşamak için kazanması gerekenin altında paralara çalışmasına sebep oluyor. Çünkü mekân sahibinin de saatten dolayı dahaaz kazanç durumu söz konusu oluyor. 5-6 saat gibi bir zaman diliminde toplanan genel ciro, 2-3 saat içinde toplanamıyor. Özetle bu her birinin ailesine, yaşam standardına kadar isabet ediyor... Oysaki bu sahne emekçileri kolay yetişmiyor. Onların her biri sanatçı. Yıllarını vermiş birer sanatçı. Pandemi evresinde, neredeyse yok denecek kadar bir destekle hayatta kalmayı başarıp, pandemi sonrası da saat 24:00 yasağı ile kanadı kırık uçmaya çalışan, her biri birer sanatçı. Her biri insan!”

Sonraki Haber