Konut satışları şubatta arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), konut satış verilerini açıkladı. Türkiye genelinde konut satış sayısı şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,3 artarak 93 bin 902'ye yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) şubat ayı konut satışları istatistiklerini yayınladı. Buna göre konut satışı şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,3 artarak 93 bin 902 oldu. Konut satışları ocak-şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde azalışla 174 bin 210 olarak hesaplandı. Konut satışlarında İstanbul 16 bin 344 konut satışı ve yüzde 17,4 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u Ankara ve İzmir izledi. Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 18 konut ile Ardahan, 45 konut ile Tunceli ve 51 konut ile Bayburt oldu.

İPOTEKLİ SATIŞ AZALDI

Satılan üç konuttan biri ilk el, ikisi ikinci el oldu. İlk el konut satış sayısı, şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,8 artarak 28 bin 594’e ulaştı. İkinci el konut satışları bir önceki şubata göre yüzde 15,5 artış göstererek 65 bin 308 oldu. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,1 azalış göstererek 8 bin 827 olarak açıklandı. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 9,4 oldu. Türkiye genelinde diğer konut satışları şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 35,7 artarak 85 bin 75 oldu. Toplam konut satışları içinde diğer satışlar yüzde 90,6 pay aldı.

RUSYA BAŞI ÇEKTİ

Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki şubata göre yüzde 44,9 azalarak bin 846 oldu. Şubat ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışı yüzde 2 pay aldı. Şubat ayında Rusya Federasyonu vatandaşları Türkiye'den 395 konut satın aldı. Rusya Federasyonu vatandaşlarını sırasıyla İran, Irak ve Ukrayna vatandaşları izledi.

‘MALİYET ARTIŞI ÜRETİMİ TEMKİNLİ KILIYOR’

Verileri değerlendiren Nexonya Yönetim Kurulu Başkani Ali Koray Vural, ilk el konut satışları sayısında yüzde 21,8’lik artışa karşı ipotekli konut satışında yüzde 49,1’lik azalmaya dikkati çekerek “Bu da inşaat firmalarının uygun finansmanlar sağlayarak konut satışlarının ilerlediğini gösteriyor.” dedi. 2023’te 1 milyon 225 bin 926 konut satıldığını hatırlatan Vural, şu değerlendirmede bulundu: “Ülkemizin yıllık yeni konut ihtiyacı ortalama 1 milyon ve 2023’te 600 bin konut üretildi. Konut üretiminde geçen yıllara göre durağan bir dönem yaşıyoruz. İnşaat maliyetlerindeki artış konut üretimini temkinli kılıyor.



‘EN BÜYÜK ENGEL YÜKSEK FAİZ’

“Artan maliyetler karşısında bir 100 metrekarelik bir dairenin 3 milyon liralık bir rakama denk gelmesi ve sürekli artan maliyetler karşısında fiyat belirlemenin zorlaşması, fiyata karşılık da alıcının bulunamaması... Bugün yatırım dışında ihtiyaç için konut almak isteyenlerin önündeki en büyük engel, yüksek faiz oranları. Konut kredileri yüzde 3’ün üzerinde. Başka bir ifadeyle alacağınız kredinin 10 yıllık bir geri ödeme planı içerisinde bankaya neredeyse 3 katı kadar geri ödeme yapmanız anlamına geliyor.

YÜZDE 2 BANDINA İNMELİ’

“Şubat ayı konut satışları özellikle artan kiralar karşısında konut alımına yönelimin olmasını ve gayrimenkulün yatırımın her zaman daha fazla geri dönüş sağlaması nedeniyle yeniden gayrimenkule yatırımın olduğunu gösteriyor. Yine de konut satışlarının hızlanması için faiz oranlarının ilk nebzede yüzde 2 bandının altına inmesi gerekiyor. Konut üreticileri olarak bugün bankaların yerine konut alıcılarına finansman desteği sunarak sektördeki devridaimi sağlıyoruz.”

Sonraki Haber