Konya’da yerli ayçiçeği tohumu için hasat yapıldı
Konya'da yerli ayçiçeği tohumu geliştirilmesi için yetiştirilen ürünler hasat edildi.
Yüksek verimli yerli ayçiçeği tohumunun geliştirilmesi, çeşitliliğin artırılması ve çiftçilerin desteklenmesi hedeflenen Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme ve Çiftçi Destekleme Projesi, Savola Gıda Türkiye ve Tohum Derneği’nin iş birliği, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü teknik desteği ve Karatay Ziraat Odası'nın katkıları ile yürütülüyor.
Bu sene de Konyalı çiftçilerin dahil edildiği 300'e yakın çiftçinin katılımı ile "çiftçi ağı" kuruldu. Tohum desteği verilen 70 çiftçi kurayla seçilirken kadın, genç ve ihtiyaç sahiplerine öncelik sağlandı. Ayrıca çiftçilere proje süresince yüz yüze eğitim ve teknik uygulama desteği verildi.
‘DÖNÜM NOKTASI OLACAK’
Tohum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Musa Kaya ve Savola Gıda Türkiye Genel Müdürü Houmer Balazadeh'in ev sahipliğinde Yağlıbayat Mahallesi'nde projenin hasat töreni düzenlendi. Balazadeh, şunları kaydetti:
"Bu projemiz, Türkiye'de yüksek verimli yerli tohum geliştirilmesi ve çeşitliliğin artırılması noktasında dönüm noktası olacak. Projeyi Konya'daki çiftçilerimizle sürdürmekten dolayı mutluyuz, gururluyuz. Gelecek yıl bu projeyi, Türkiye'nin bir başka önemli tarım merkezi Adana Çukurova'ya taşıma planımız var. Sonraki senelerde de Türkiye'nin diğer bölgelerine taşıyor olacağız."
Tohum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Musa Kaya da sürdürülebilirliğin önemine işaret etti. Kaya, kurdukları çiftçi ağı sayesinde hastalıklara karşı daha erken müdahale imkânı yakaladıklarını aktardı.
‘ÇİFTÇİYİ TARLAYA KÜSTÜRMEYİN’
Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, çiftçilerin yerli ve milli tohum için çaba gösterilmesini istediğini dile getirdi. Kavuneker, şunları kaydetti:
“Bizim ürünlerimizi almak isteyen herkese söylüyorum, çiftçiyi tarlaya küstürmeyin. İthal daha ucuz deyip onu almayın. Geçen sene 5 liradan başlayan yağlık ayçiçeği tohumu bu sene 10,5 lira. Çiftçi ekmezse, sahillere gemi gelecek diye bekleriz. Ortak hareket etmezsek bu ülkeye yazık olur. Zengini fakiri hep birlikte doyuralım.”
‘GIDA BİR GÜVENLİK MESELESİ’
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Metin Türker de gıdanın bugün bir güvenlik meselesi olduğuna dikkat çekti, Rusya-Ukrayna krizinin de bunu gösterdiğini vurguladı. Türker, “İklim değişiyor, nüfus artıyor. Daha fazla araziye ihtiyacımız var. Arazilerimiz verim kaybı yaşıyor. Gıda ve tarım çok daha önemli olacak. Bu nedenle bu topraklar çok daha önemli hale gelecek” dedi.
Konuşmaların ardından ayçiçeği hasadı yapıldı.
Törene, Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Ercan Türktemel, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ve çiftçiler de katıldı.