Konyalı Latife satırlı hırsızı toz beziyle kovaladı

Hollanda için 2022’nin en önemli olayı 10 Aralık günü Katar’daki Dünya Kupası’nda Arjantin ile oynanan çeyrek final maçı oldu. Hollanda Milli Takımı 2-0’dan skoru son saniye golü ile 2-2’ye getirdi. Ancak penaltılarda kazanan Messi oldu. Ne acı ki ülkede ırkçılık ve İslam karşıtlığında zirveyi gördü

Yüksek enflasyon ve enerji krizi kavrulan ülkede grevler ve eylemler eksik olmadı. Deventer şehrindeki bir fırına satırla giren hırsızı elindeki toz beziyle kovalayan Konyalı Latife Peker, ülkede gündem oldu Her şey bir yana Latife Peker, 2022’nin unutulmayanları arasında girdi.

ARALIK

MESSİ PORTAKALLARI KUPADAN ELEDİ

10 Aralık: 2022 FIFA Dünya Kupası çeyrek finalinde Hollanda'yı normal süresi ve uzatma bölümü 2-2 tamamlanan mücadelede penaltı atışları sonucunda 4-3 mağlup eden Arjantin, yarı finale yükseldi.

5 Aralık: Hollanda'da mahkeme, mültecilerin yurt dışındaki ailelerini Hollanda'ya getirebildiği "aile birleşimi" uygulamasını, düzensiz göçmen yoğunluğuyla mücadele amacıyla askıya almasını Hollanda ve AB hukukuna aykırı buldu.

3 Aralık: 2022 FIFA Dünya Kupası'nda Hollanda, son 16 turu maçında ABD'yi 3-1 yenerek çeyrek finale yükselen ilk takım oldu.


KASIM

ROTTERDAM BELEDİYE BİNASINA TÜRK BAYRAĞI ASILDI

31 Kasım: Hollanda İstatistik Kurumu, 2015'ten Haziran 2022'ye kadar 2 bin 90 çocuğun ailelerinden ayrılmak zorunda kaldığını açıkladı.
17 Kasım: Hollanda Savcılığı İslam’a hakaret eden, İslam ve göçmen karşıtı Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalıların (PEGIDA) Hollandalı lideri Edwin Wagensveld yargılanmayacağını açıkladı.
15 Kasım: Hollanda Kızılhaçı ülkede gıda sıkıntısı yaşayan 400 bin kişi olduğunu, muhtaç ailelerin çocuklarına kahvaltı paketi ve gıda yardımlarını arttıracaklarını açıkladı.

14 Kasım: İstanbul’daki terör saldırısında hayatını kaybedenler için Rotterdam Belediye binasına Türk bayrağı asıldı.

2 Kasım: Enerji krizinden etkilenen ve zor zamanlar yaşayan fırınlar kapanma tehlikesiyle karşı karşıya geldi.
1 Kasım: Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliğine yürümek isteyen ve polise saldıran bir grup terör örgütü PKK/YPG yandaşı gözaltına alındı.


EKİM

ALİHAN UZUN HEYKELİNE SALDIRI

31 Ekim: Hollanda Devlet Demir Yolları, şirkette devam eden personel sıkıntısı nedeniyle tren seferlerinin azaltılacağını duyurdu.
22 Ekim: Rotterdam kentinde, PEGIDA’nın Hollandalı lideri Edwin Wagensveld'in gözaltına alınmasıyla grubun planladığı Kur'an-ı Kerim yakma eylemi başlamadan bitti.

19 Ekim: Danıştay, Eğitim Bakanlığının “hukuka aykırı uygulama” ve “yöneticilere vakıftan para aktarma” ile suçladığı başkent Amsterdam’da bulunan Haga Lisesi İslami Okulunun bağlı olduğu vakıf yöneticilerini ihraç etme ve değiştirme talimatının haksız olduğuna hükmetti.

13 Ekim: "Genç Etki Ödülleri"nde "Eşit Şanslar" dalında aday gösterilen Türk kökenli öğrenci Alihan Uzun'un yaşadığı kasabada dikilen heykeli saldırıya uğradı.

12 Ekim: Seracılık sektöründe enerji maliyetleri nedeniyle gıda ve çiçek üretimi düşerken, firmaların yüzde 8'inin bu yıl iflas edeceği tahmin ediliyor.

6 Ekim: Enflasyon, enerji ve gıda fiyatlarındaki artışın etkisiyle eylülde yıllık yüzde 14,5 ile 1963'ten bu yana görülen en yüksek seviyesine ulaştı.


EYLÜL

HOLLANDA UKRAYNA’YA DAHA FAZLA SİLAH VERECEK

30 Eylül: Ağustos ayında yüzde 13,7 olan AB uyumlu yıllık enflasyon, enerji ve gıda fiyatlarındaki artışlar nedeniyle eylülde yüzde 17,1'e yükselerek rekorunu yeniledi.

28 Eylül: Enerji krizi nedeniyle sıkıntı yaşayan camilerin de içinde bulunduğu “dini kuruluşlara destek olunması için çözümlerin aranması" önergesi kabul edildi.
27 Eylül: Hükümet, Ukrayna'ya daha fazla silah vererek desteği artıracaklarını açıkladı.

20 Eylül: 1 Ocak 2023'ten itibaren enerji ücretlerinde tavan fiyat uygulamasına gidileceği açıklandı.
20 Eylül: Kral Willem-Alexander, daha fazla insanın kiralarını, market alışverişlerini, sağlık sigorta primlerini veya enerji faturalarını ödemekte zorlanmasının acı verici olduğunu belirtti.

12 Eylül: Amsterdam Schiphol Havalimanı, güvenlik personelinin yetersizliği sebebiyle ciddi yoğunluk yaşandı. Hava yolu şirketleri birçok uçuşu iptal etti.
9 Eylül: Hollanda Devlet Demiryolları çalışanları, maaşlarının artırılması taleplerine ikinci kez olumsuz yanıt gelmesi nedeniyle yeniden greve gitti.

6 Eylül: Ağustosta yıllık yüzde 12 ile 1975 yılından bu yana görülen en yüksek seviyesine ulaştı.
3 Eylül: Bazı fabrikalar artan elektrik fiyatları nedeniyle üretimi durdurduklarını açıkladı.
1 Eylül: Ülke genelinde rahip eksikliği ve enerji tasarrufu nedeniyle artık daha az ayin düzenlenmeye başladı.


AĞUSTOS

100 ÇİFTÇİ GÖZALTINA ALINDI

26 Ağustos: Hollanda Devlet Demir Yolları çalışanlarının greve gitmesi, ulaşımı ve gündelik hayatı olumsuz etkiledi.
20 Ağustos: Eindhoven şehri yakınlarındaki Veldhoven'de bir cami kundaklandı.

16 Ağustos: Hollanda polisi çiftçi protestolarında çıkan olaylar sebebiyle 100'den fazla çiftçinin gözaltına alındığını duyurdu.
15 Ağustos: İlk vakanın üzerinden geçen 3 ay içerisinde 1025 maymun çiçeği virüsü vakası görüldü.
12 Ağustos: Amsterdam Schiphol Havalimanı, nisandan bu yana süren yoğunluk sebebiyle uçağını kaçıranların masraflarını karşılayacağını açıkladı.

5 Ağustos: Hollanda'da elektrik ve doğal gaz fiyatlarındaki keskin artışın yeni yılda hane halkına yaklaşık 4 bin avroluk ek maliyet getirdi.

4 Ağustos: Hollanda'da Tüketici Fiyat Endeksi temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,3 yükselerek 1975'ten bu yana en hızlı artışını kaydetti.


TEMMUZ

TOZ BEZİ İLE SATIRLI HIRSIZI KOVALAYAN TÜRK KADINI

29 Temmuz: Hükümet, sonbahar öncesi oluşacak yeni bir Kovid-19 dalgasına karşı 12 yaşın üzerindekilere "hatırlatma dozu" yapılacağı bildirildi.

28 Temmuz: Deventer şehrindeki bir fırına satırla giren hırsızı elindeki toz beziyle kovalayan Konyalı Latife Peker, ülkede gündem oldu.

27 Temmuz: Azot emisyonunu azaltmaya yönelik kararları protesto eden çiftçiler, otoyolları kapatma eylemi yaptı.
25 Temmuz: İşverenlerin, iş başvurularında başörtülülere karşı ayrımcılık yaptığı tespit edildi.

25 Temmuz: Risk grubundaki bireyler için maymun çiçeği virüsüne karşı aşılama başladı.

21 Temmuz: Land Life firması, İspanya'nın Aragon bölgesindeki Ateca ormanında çıkan ve 14 bin hektar alana yayılan yangının, firmaya bağlı yerel işletme sebebiyle çıktığını açıkladı.

15 Temmuz: Ordunun, ağustos ayından itibaren Ukrayna askerlerini İngiltere'de eğitmeye başlayacağı açıklandı.
13 Temmuz: Hollanda İstatistik Kurumu, haziran ayında gıda fiyatlarının yüzde 11 arttığını bildirirken bu artışın 1976'dan bu yana gıda fiyatlarındaki en yüksek oran olduğunu duyurdu.

11 Temmuz: Hollanda Savunma Bakanı Kajsa Ollongren, Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da 1995'te işlenen soykırımda yakınlarını kaybeden Boşnak ailelerden özür diledi.


HAZİRAN

ÇİFTÇİLER SAMAN BALYASIYLA YOL KAPATTI

27 Haziran: Çeşitli bölgelerde eylem yapan çiftçiler traktörler ve saman balyaları ile otobanlardaki trafiğe engel oldu.

18 Haziran: Srebrenitsa'nın işgali sırasında kendilerine sığınan Boşnak sivilleri Sırp güçlerine teslim eden Hollandalı askerlere şeref ödülü verildi.
4 Haziran: Amsterdam Schiphol Havalimanı'ndaki personel eksikliği nedeniyle yaşanan yoğunluk uçuşların iptal edilmesine neden oldu.


MAYIS

BİN 675 ÇOCUK HATA NEDENİYLE AİLELERİNDEN AYRILDI

31 Mayıs: Hollanda kamu gaz şirketi GasTerra, rubleyle ödemeyi reddettiği için Rus enerji şirketi Gazprom, Hollanda'ya doğal gaz sevkiyatını tümüyle durdurdu.
12 Mayıs: İhtiyaç sahiplerine gıda yardımında bulunan bankalara başvurular ocak ayından bu yana yüzde 15 arttı.
11 Mayıs: Hollanda İstatistik Kurumu, Vergi Dairesi yetkilileri tarafından bazı hesaplamalarda yapılan hatalar sonucu 1675 çocuğun ailelerinden ayrılmak zorunda kaldığını açıkladı.

NİSAN

RUSLARA AİT 13 YATA EL KONDU

28 Nisan: Hollanda Güvenlik ve İstihbarat Dairesinin, ülkeye yönelik ulusal tehditlerin toplandığı “AIVD 2021” adlı raporu yayımlandı. Raporda, ülkede radikal fikirlerin aşırılıkçı niyetlere ve nihayetinde şiddet kullanımına dönüşme tehlikesi olduğu belirtildi.

21 Nisan: Rotterdam kentinde, İslam Toplumu Milli Görüş Güney Hollanda Üniversiteliler Birliğince organize edilen sokak iftarında ülkenin çeşitli bölgelerinden gelen üniversiteli gençler birlikte oruç açtı.

6 Nisan: Ruslara ait 13 yata el koydu.

1 Nisan: Başbakan Rutte: Ülkede herkes ilerleyen zamanda biraz daha fakirleşecek.

1 Nisan: İslam ve göçmen karşıtı PEGIDA hareketi, ramazanda iftar saatlerinde cami önlerinde mangallı eylem yapacak.

MART

RUTTE TÜRKİYE’Yİ ZİYARET ETTİ

31 Mart: Zwolle şehrinde silahlı bir saldırgan restoranda yemek yiyen iki Türk'ü öldürüp kaçtı.
31 Mart: Rutte: Rusya'ya karşı kısa vadede enerji boykotu uygulanmayacak.
22 Mart: Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Türkiye’yi ziyaret etti.

18 Mart: Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klaas Knot, Rusya'ya uygulanan ekonomik yaptırımlar kapsamında toplam 200 milyon avroyu aşkın Rus varlığını dondurduklarını açıkladı.
10 Mart: 9 yıldır imamlık yapan Bünyamin Yıldız, çoğu Hollandalı olmak üzere Polonya, Rusya ve Çin gibi farklı ülkelerden ve Afrika'dan 150'den fazla kişinin Müslüman olmasına vesile oldu.


ŞUBAT

ENERJİ FİYATLARI BİR YILDA YÜZDE 90 ARTTI

26 Şubat: Hükümet Ukrayna'ya 200 Stinger uçaksavar füzesi göndereceğini açıkladı.

23 Şubat: Tüketici ve Piyasa Kurumu, Apple'ın arkadaşlık uygulaması geliştiricilere uyguladığı ödeme yöntemi kısıtlamaları nedeniyle verdiği cezayı 25 milyon avroya yükseltti.

20 Şubat: Ukrayna'daki Hollanda Büyükelçiliği Kiev'den, batıdaki Lviv kentine taşındı.
18 Şubat: Ukrayna'ya silah, radar ve miğfer gibi farklı askeri malzeme yardımı yapılacağı açıklandı.

12 Şubat: Hollanda’da enerji fiyatları bir yılda yüzde 90 arttı. Benzin ve motorin fiyatları yüzde 22 ve yüzde 28 artarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.


OCAK

299 GÜN SONRA HÜKÜMET RESMEN KURULDU

30 Ocak: Son 24 saatte 75 bin 199 kişide Kovid-19 tespit edildi.
26 Ocak: Yeni kurulan hükümetin Dışişleri Bakanı WopkeHoekstra, Rusya-Ukrayna gerilimine yönelik, "AB, kıtayı zar zor koruyabiliyor" dedi.

16 Ocak: Binlerce kişi, Amsterdam Belediyesinin yasaklamasına rağmen hükümetin Kovid-19 kısıtlamaları ve aşı politikalarına karşı yürüdü.

10 Ocak: 15-17 Mart 2021'de düzenlenen genel seçimden 299 gün sonra hükümet resmen kuruldu.
6 Ocak: Rotterdam Limanında, Ekvator'dan gelen bir gemide 4 ton 180 kilogram kokain ele geçirildi.


Sonraki Haber