Konyalılar çerez niyetine tüketiyor! Termiye nedir, nasıl yenir? Termiye yemenin faydaları nelerdir?
Özellikle kış aylarının favorisi olan termiye, sağlığa sayısız faydasıyla son yılların gözde bakliyatlarından biri. Akdeniz ve çevresinde yetişen termiye, çerez gibi tüketilebilecek en sağlıklı besinlerden biridir. Peki termiye nedir, nasıl yenir? Termiye yemenin faydaları nelerdir?
Özellikle Akdeniz ve yöresinde "acı bakla" olarak bilinen termiye, kış aylarında sağlığa faydalı bir bakliyattır. Özellikle kış aylarında tüketilmek için uygun olan termiye, yüksek oranda lif içerdiğinden bağırsakların temizlenmesine önemli oranda katkı sağlıyor. Üstelik protein miktarının yüksek olmasıyla birlikte kas gelişimini de destekliyor. Peki termiye nedir, nasıl tüketilir ve faydaları nelerdir?
TERMİYE NEDİR, NASIL TÜKETİLİR?
Termiye halk arasında acı bakla, tirmis, mısır baklası veya kurt baklası olarak da bilinir. Antalya, Isparta ve Konya'da yetişen termiye, özellikle kış aylarında çerez olarak tüketildiğinde sağlığa oldukça faydalıdır. İçerisinde nişasta bulunmayan termiye, protein açısından oldukça zengindir. Kuru ve yaş haliyle tüketilebilen termiyenin, acısının alınması için bir gece soğuk suda beklemesi gerekir. Daha sonra yumuşayana kadar haşlanması gereken termiye, 7 gün boyunca suyu değiştirildiğinde lezzetine kavuşur.
TERMİYENİN FAYDALARI NELERDİR?
1. Kan şekerini dengeler.
2. Güçlü bir protein kaynağıdır.
3. Kas gelişimine destek olur.
4. Kasılma ve kemik ağrılarına iyi gelir.
5. Bağırsakları temizler.
6. Tansiyonu dengeler.
7. İçerdiği lifler sayesinde kilo verimine katkı sağlar.