Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, gülümsemeler ve harikalar diyarı... KDHC’nin Rolling Stone'u ve kahramanları

Dergiyi Pekin-Pyongyang uçağında ücretsiz olarak aldım. KDHC'nin bu parlak dergisi, Amerikan Rolling Stone ile kıyaslanamayacak kadar havalı. Kapakta, Fransız paltosu ve leopar çerçeveli gözlükleriyle Kim Jong-un, Kuzey Korelilerin kendi rock 'n' roll'ları, kendi idolleri ve rock kahramanları var.

Bu seyahat günlüğü, kapalı doğası nedeniyle hakkında birçok efsane bulunan Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC / Kuzey Kore)’ne adanmıştır - kapalı doğası da dâhil! Prensip olarak herkes Kuzey Kore elçiliğine başvurabilir, vize alabilir, bir tura katılabilir ve bu ülkeyi görmeye gidebilir. Ancak asıl soru ona ne gösterecekleri. Benim de içinde bulunduğum grup sıradan turistlere göre daha gelişmiş imkânlara sahipti, dolayısıyla Kuzey Kore'de inşa edilmekte olan “cennet” hakkında daha zengin ve dolu bir fikre sahiptim.

Ama bildiğiniz gibi cennete Çin üzerinden gidilebiliyor. Pekin'de sabah otelden havaalanına gittik. Düzensiz, dağınık bir şekilde vardık ve check-in yaptık. Sonra resepsiyondaki kız aynı gruptan olduğumuzu fark etti ve inisiyatif alarak delegasyonumuzun birlikte oturması için bizi dikkatlice yeniden kaydettirdi. Gerçi bu gerekli değildi ve biz de bunu istememiştik. Ama... "totaliter" bir ülkeye uçuyoruz. Böyle bir devlette çok fazla düşünmenize gerek yok, sizinle ilgilenecekler, size ipuçları verecekler, size rehberlik edecekler. Ve gerektiğinde sizi düzeltirler. Bu tür rejimlerin avantajı budur.

‘BİZ DAHA İLGİNÇ BİR YERE GİDİYORUZ’

Kontuarlarda kuyruk yoktu ve ileriye baktığımda uçağın neredeyse boş olduğunu söyleyebilirim. Moskova'ya giden uçağın check-in işlemlerinin yanında Çinliler uçuyordu. Özel Askeri Operasyon konusu Çin havaalanında da peşimizi bırakmadı - Çinli bir kadının valizinde Wagner'in grubunun çıkartması vardı ve bu bizim çevremizde komik bir heyecan yarattı. Bunu nereden bulduğunu hiçbir zaman anlayamadık. Ama herkes bilir ki bizim müzisyenlerimiz her yerde olabilir.

Kapıda, uçağa binmekte olan genç bir çift yurttaşımızla karşılaştık.

Nereye uçuyorsunuz?

Biz Pyongyang'a gidiyoruz. Ya sen?

Phuket'e gidiyoruz.

Phuket mi? Nerede o?

Tayland.

Oh, Tayland. Biz daha ilginç bir gezi yapacağız.

ÇİN’DE BULUNAN TABANCALAR

Tatilciler dünyayı ve yabancı kültürleri asla öğrenemezler. Ayrıca, oldukça beklenen bir şekilde, gişede Korelilerle karşılaştık. Hepsinin göğsünde Kim Il Sung ve Kim Jong Il yazılı büyük bayrak şeklinde ya da Kim Jong Il yazılı küçük yuvarlak rozetler var. Liderleri doğru adlandırmak önemlidir. Kim Il Sung Büyük Lider’dir. Oğlu Kim Jong Il Büyük Lider’dir. Torunu Kim Jong-un ise KDHC'nin Devlet İşleri Başkanı’dır ve Kore tarihine kesinlikle büyük bir lider olarak geçecektir. Kim Jong Suk'un Kim Il Sung'un eşi, Kim Jong Il'in annesi ve Kim Jong-un'un büyükannesi olduğunu bilmek de önemlidir. Ve her şey Kim Il Sung'un Çin'de bulduğu iki tabanca ile başladı. Bu tabancalar babası Kim Hyun-jik tarafından saklanmış ve kendisine miras bırakılmıştı. Kore'nin silah zoruyla kurtuluşu için savaşması için ona miras bırakmıştı. Ve şimdi Kim ailesi 76 yılı aşkın bir süredir Kore'yi yönetiyor ve KDHC, Sovyetler Birliği'nden daha uzun süredir varlığını sürdürüyor. Ve Amerikan emperyalistlerinin tüm entrikalarına ve uluslararası yaptırımlara rağmen var olmaya devam edecektir.

Genel olarak, kitlelerin rock idollerine olan sevgisi ile Kuzey Kore liderleri arasında pek çok benzerlik vardır. Sadece Kim Jong-un'un daha fazla hayranı var.

ARALARINDAKİ FARK

Çinliler ve Koreliler arasındaki fark çok açık. Çinlilerin yüzleri yuvarlak, sarı ve Shrovetide krepleri gibi parlak. Ve çok bal yemiş gibi konuşurlar. Koreliler, Çinlilerden farklı olarak sert ve keskin yüz hatlarına, daha koyu bir tene, kelimeleri tükürür gibi keskin bir konuşmaya sahipler. Kuzey Koreliler çok acımasızdır. Daha derli toplu ve sofu görünüyorlar. Görünüş olarak Çinlilerden çok Japonlara yakınlar. Çin'den bizimle birlikte gelen Kuzey Koreliler Duty Free'de alışveriş yapıyor, sigara ve alkol alıyordu, birçoğu ev aletleri içeren kutular getirmişti - çoklu pişiriciler, su ısıtıcıları vb. Görünüşe göre Kuzey Kore'de bu tür eşyalar pek bulunmuyor. Sovyet mirasını kullanan Ukrayna'nın hâlâ üretebildiği son uçaklardan biri olan bir Ukrayna AN-148'i uçurduk. İşte bu kadar, Sovyetleştirme.

Havaalanı boş, burada sivil havacılığın yoğun olarak kullanıldığı söylenemez. Sınır muhafızları arasında ise edebiyata bu kadar önem verildiğine ilk kez rastladım.

‘BUSINESS’ DEĞİL 'KONFOR SINIFI’

Kabinde, koltuklar kırmızı kadife renginde, bir “business class” var. Business class olarak, "business" ön eki burada uygun değil, parti terminolojisi için, daha doğrusu meslektaşlarımın beni düzelttiği gibi, sorumlu yoldaşlar için bir konfor sınıfı. Normal ekonomi sınıfında uçtuk ama uçağın yarısı boş olduğu için biz de rahatça oturduk. Hostesler eski tip, güzel Koreli kadınlar, mükemmel porselen heykelcikler gibi, vücut pozitifliği yok. Ne yazık ki dünyanın geri kalanında uçuş görevlilerinin manken gibi görünmesi ilkesi kayboluyor.

Kabinde ilham verici bir Kore vatanseverlik şarkısı çalıyordu. Bana bunun Kim Il Sung hakkında olduğu söylendi çünkü sesi Korecede "baba" anlamına gelen "abozhi" gibi geliyordu. Ve biz tüm Korelilerin babasının kim olduğunu biliyoruz. Güney hariç tabii. Hostesler ülkenin ana gazetesi olan Nodong Sinmun'u önerdiler. Enstitüdeki yabancı gazetecilik öğretmenime son seyahatimden ödünç aldığım bir sayıyı verdiğimde onu şaşırttığımı hatırlıyorum. Onun için nadir bulunan bir şeydi.

KENDİ ROCK KAHRAMANLARI

Yegor Letov "Korea dergisini satın aldım!" diye şarkı söyledi ve dergiyi Pekin-Pyongyang uçağında ücretsiz olarak aldım. Kuzey Kore'nin bu parlak dergisi Amerikan Rolling Stone ile kıyaslanamayacak kadar havalı. Şubat sayısı, 2024, kapakta, Fransız paltosu ve leopar çerçeveli gözlükleriyle Kim Jong-un. Kuzey Korelilerin kendi rock 'n' roll'ları, kendi idolleri ve kendi rock kahramanları var. Genel olarak, kitlelerin rock idollerine olan sevgisi ile Kuzey Kore liderleri arasında pek çok benzerlik vardır. Sadece Kim Jong-un'un daha fazla hayranı var. Ve ölene kadar ona sadık hayranları.

Derginin büyük bir bölümü Devlet Başkanı’na ayrılmış. Burada frak ceketiyle Kuzey Kore 14. Yüksek Halk Meclisi'nin 10. oturumunda konuşuyor - kürsünün arkasında bir organ gibi duruyor, süreci kontrol ediyor. Ve işte başka bir toplantı - Kore İşçi Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu'nun 19. toplantısındaki konuşması. Ve işte Kim Jong-un en sevdiği (başka bir varyant - saygı duyulan) kızıyla birlikte Gwangcheon tavuk fabrikasında. Yürüyorlar, tavukları ve yumurta dolu tepsileri inceliyorlar. Mutlular ve gülümsüyorlar. Ve işte Eun lüks bir deri ceket içinde, yani tam bir rock yıldızı, 'önemli askeri fabrikaların işlerini yerinde yönetiyor'. Hangileri olduğu belirtilmemiş ama belki Ukrayna'da öğrenir, ürünleri test ederiz. Ve işte Kim Jong-un, bir denizaltıdan seyir füzelerinin fırlatılmasını denetleyen kepli ve karalanmış şapkalı askerlerin arasında. Bir kez daha mutlu. Her şey harika. Kalan sayfalar diğer Kim'lere, Il Sung ve Jong Il'e ayrılmış. Bir vesileyle - dergi şubat ayında ve Büyük Lider 16 Şubat 1942'de Paektu dağlarında doğdu - Korelilerle asla, onun aslında SSCB'de doğduğunu tartışmayın. İndiğimizde, aşağıda tepelik yeşil bir manzara gördük ve tarlaların tüm kareleri yataklarla taranmıştı - KDHC topraklarının yüzde 80'i dağlıktır ve burada mevcut her arsa ekilir. Devlet köylüler için evler inşa ediyor - küpleri uçan bir uçağın yüksekliğinden görülebilen standart evler.

Otel yabancılar için tüm olanaklara sahip, her şey Batılı ülkelerdeki gibi.

EŞİT ŞARTLARDA HİZMET

İniş yaptık. Havaalanı boş, hâlâ havaalanı binasının önünde sağda arka arkaya altı uçak var - burada sivil havacılığın yoğun olarak kullanıldığı söylenemez. Uçaktan yoldaşlarımızla birlikte bizi havaalanına götüren bir otobüse bindik. Otobüs iki durak yaptı, girişte sorumlu yoldaşlarla karşılaştık. Kovid-19’a karşı önlemler vardı, eşyalarımız ultraviyole ışıkla ışınlanan bir kutudan geçti. Böyle bir kamerayı ilk kez görüyordum. Öte yandan el bagajlarına sprey sıkıldı.

Havalimanı binası kalabalık değil. Anlayacağınız kuyruk yok, her yolcu için bir gümrük memuru ve bir asker var. Üstelik uzun boylu Koreli kadınlar erkeklerle eşit şartlarda hizmet veriyor - totalitarizm güzelliği besliyor. Sınır muhafızları cep telefonları, aletler, dizüstü bilgisayarlar ve... kitaplarla ilgileniyorlardı - sınır muhafızları arasında edebiyata bu kadar önem verildiğine ilk kez rastladım. Yanınızda getirdiğiniz ekipmanların listesine ek olarak, giriş formunda tüm kitapları da listelemeniz gerekiyor. Kuzey Kore'ye herhangi bir edebiyat kitabı getiremezsiniz. Sovyet filolog Vygotsky'nin bir kitabı vardı. Filtrelenmişti. Ordunun denizciler gibi geniş pantolonları var. Üniformalar eski Sovyet üniformalarına benziyor, sadece başlarındaki çanak gibi kepler bizimkilere göre biraz büyük ve grotesk görünüyor. Ev sahibi kuruluş tarafından karşılandık, genç yoldaşlar. Tanışma, hava durumu hakkında konuşma – “totaliter” bir devlette konuşacak ne var ki? Moskova'da hava sıcak mı? Burası da sıcak. Pyongyang gerçekten de sıcak ama Pekin'den daha iyi; Pekin de dayanılmaz derecede sıcak.

Korea dergisini Pekin-Pyongyang uçağında ücretsiz olarak aldım.

SOVYETLERDE GİBİ HİSSETTİM

Ben SSCB'de doğdum; Sovyet Atlantis'imizi hâlâ hatırlıyorum ve sanki tekrar Sovyetler Birliği'ndeymişim gibi hissediyorum. Araba kullanırken pencereden büyük bir ilgiyle yabancı ve muhteşem dünyaya bakıyordum. Havaalanına yakın bir köy - düzenli sokaklar, evler, çimler. Üzerinde bir poster olan beton bir paravan gördüm. Çok fazla insan yoktu, kendi işlerine bakıyorlardı. Yol kenarına eşit şekilde dikilmiş ağaçlar Pyongyang'a kadar bize eşlik etti. Ancak aydınlatma direkleri yoktu - bazı zorluklar nedeniyle elektrik burada Moskova veya Pekin'deki kadar cömert harcanmıyor.

Şehirde yeni yüksek binalar yükselmeye başladı, ancak bunların zevksiz bir şekilde inşa edilmediğini ve olduğu gibi düzenlenmediğini, estetik bir görünüm yarattığını görebilirsiniz. Pyongyang inşa ediliyor, büyüyor ve genişliyor. Yeni mahalleler, geniş caddeler, yeşil bulvarlar... Karşıdan gelen trafiğin şeritleri arasında çalılıklar, çiçekler ve bitkilerden oluşan bir şerit var. Ancak yollar boş, az sayıda araba var, buradaki trafiğin canlı olduğu söylenemez. Araba filosu da yeni değil. Sokaklardaki insanlar mütevazı, münzevi ama nezih ve çekici giyiniyor. Çinli kadınlar gibi kısa etek yok. Erkekler kısa kollu beyaz veya mavi gömlek giyiyor. Bazı askerler de var.

Nereye geldim ben? Karışık duygular içindeyim. Burada neler oluyor? Burada ne tür oyunlar oynanıyor? Nedir bu? Onlarca yıl süren bir deney mi? Kendine güvenen bir cennet inşa etmek mi? Olması gerektiği gibi mükemmel, günahsız, çalışkan bir insan yetiştirmek mi? Sanki bir Zamyatin romanında gibisin. Çok güneşli bir kasabadaki Neznaika gibisiniz. 21. kattaki Koryo Otel'e yerleştirildik. 7 farklı yemek servis edildi. Odalar güzel ve rahat. Otel yabancılar için tüm olanaklara sahip, Batı ülkelerindeki gibi her şey; sauna, yüzme havuzu, restoranlar, 24 saat açık barlar var. Malta Büyükelçisi alt kattaki girişte bulunan barda ölmüş. Malta, Kuzey Kore ile diplomatik ilişki kuran ilk Batılı ülkelerden biriydi. Büyükelçi uzun süre Koryo'da yaşamış, bara gidip bir şeyler içmiş. İnsan gerçekten de Koryo'da uzun süre yaşayabilir.

DEVAM EDECEK

Sonraki Haber