Körfez'in devleri yatırım için gelecek

Körfez ülkelerinden 200 civarında temsilci yatırım ve iş fırsatları içinde kasım ayında Türkiye'ye gelecek. Dr. Sager, hem Kuşak Yol hem Kalkınma Yolu'nda Türkiye'nin olduğunu belirterek, 'Körfez'deki ilgiyi Türkiye'deki potansiyelle buluşturacağız' dedi

Uluslararası İşbirliği Platformu ile Körfez Araştırma Merkezi tarafından düzenlenecek Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC) - Türkiye Ekonomik Forumu 2023, 12-13 Kasım'da İstanbul'da yapılacak. Forum öncesi Uluslararası İşbirliği Platformu Kurucusu Cengiz Özgencil ve Körfez Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Abdulaziz Sager ile bir araya geldik. Basın toplantısında verilen bilgilere göre forum; tarım ve gıda, altyapı, ulaşım ve lojistik, turizm, finans ve yatırım, sanayi ve enerji alanlarında işbirliği fırsatlarını keşfetmek isteyen 200 civarında Körfez Bölgesi yatırımcısını İstanbul'da bir araya getirecek. Etkinliğe altı körfez ülkesinden bakanlar düzeyinde de katılım olması bekleniyor.

SPOR DA BAŞLIKLARDAN BİRİ

Sorularımızı yanıtlayan Dr. Sager, GCC ülkelerinden birçok heyetin geçen dönemde Türkiye'ye geldiğini, bir kısmının ekonomi bir kısmının siyasi ilişkileri geliştirme anlamında çalışmalar yaptığını hatırlattı. Dr. Sager, “Samimi bir niyeti ortaya koydular. Suudi Arabistan'dan beş bakan Türkiye'yi ziyaret etti. Yapılacak forumdan ülkelerin bakanlıkları da haberdar edildi. Görüşülecek başlıklar arasında spor da var. Nihai amaç tarafların yatırım yapmasına katkıda bulunmak. Körfez ülkeleri çok ciddi bir altyapı faaliyeti içindeler. Bu da Türk şirketlerine altyapı inşaatı konusunda fırsat veriyor. Aynı zamanda Körfez ülkelerinin hangi alanlarda yatırım yapacaklarını planlama ve buna katkı yaparak süreçleri şekillendirmek istiyoruz.” mesajlarını verdi.

ENERJİ VE LOJİSTİKTE MERKEZ

“Hem CSS ülkelerinin hem hükümetin desteğini almak bizim için önemli.” diyen Dr. Sager, hem Türk hem Körfez ülkeleri hükümetlerinin verdikleri destekler için teşekkür etti. Altı Körfez ülkesinden üst düzey temsilcinin katılımla görevlendirildiği bilgisi veren Dr. Sager, Irak ve Türkiye arasındaki faaliyete geçmesi planlanan Kalkınma Yolu Projesi'ne ilişkin soru üzerine şunları söyledi: “İki yol var biri Çin ile olan ve diğeri Irak ile olan. İyi haber şu ki ikisinde de Türkiye var. Çünkü Türkiye'ye ihtiyaçları var. Bütün bunlar Türkiye'nin jeopolitik konumdan dolayı. Ülkenin enerji ve lojistik merkezi olmasında ne kadar önem atfedildiğini gösteriyor. Biz biliyoruz ki Türkiye büyük ve önemli bir ülke ve Türkiye'nin çok büyük bir insan kaynağı var. Endüstri kapasitesi var ve buna ek olarak da tarımla ilgili kıymetli bir noktada, buna ek olarak savunma sanayi konusunda önemli bir noktaya geldi. Türkiye'nin daha büyük atılım için büyük bir şansı var. Ve ben inanıyorum ki biz Körfez'deki ilgiyi Türkiye'deki potansiyelle birleştirilerek atılım yapmış olacağız.”

'CİDDİ DESTEK GELECEK' MESAJI

Körfez yatırımcıları Türkiye'ye gelmeye hazırlanırken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de Körfez ülkelerinde bir dizi ziyaret gerçekleştiriyor. Konunun sorulması üzerine Dr. Sager, Suudi Arabistan'ın bir niyet ortaya koyduğunu vurguladı ve ekledi:

“Uluslararası finans kongresinde bütün bu süreç başlamış oldu. Ve tüm bu süreçte Körfez ülkeleri tarafından ortaya konan niyet açık ve net. Körfez'den Türkiye'ye ciddi bir destek geleceğine inanıyoruz.”

BARIŞ TESİS EDİLDİĞİNDE FİLİSTİN DE MASADA OLABİLİR

Toplantıda İsrail'in Gazze'de yaptığı vahşet de gündeme geldi. Dr. Sager bu konuda, “Pozitif manada bir çaba içindeyiz. Gazze'de olanlara üzülüyoruz ama hayat da devam ediyor. Bu süreçte biz planlarımıza devam edeceğiz bütün kardeşlerimiz için duacıyız.” diye konuştu.

Cengiz Özgencil de, düşüncelerini şu sözlerle ifade etti:

“İnşallah Filistin topraklarına yapılan taciz sona erer. Aklımızda çocukların görüntüleri olmadan iş toplantılarına devam ederiz. Bir insan olarak bir baba olarak bizleri rahatsız ediyor. İnsanlar empati kurma duygusundan yoksunlar. Gerek Avrupa'da gerek ABD'de bu empati olsa bu vahşet olmaz. Yedi ekimden bu yana gece gündüz ateş altında yaşayanlar var. Umarım bu trajedi son bulur. Boğaziçi Zirvesi'ne her sene 100-150 ülkeden temsilci katılıyordu. Bu davetlerin hepsinde Filistin de vardı. Hatta İstanbul'da yaşayan Filistinli kökenli iş insanlarını da ağırladık ve Filistinli dostlarımıza kucak açtık. (Filistin'in de bundan sonraki süreçte bu toplantılarda yer alması söz konusu mu?' sorumuz üzerine) Güzel bir öneride bulundunuz, savaş ortamı bittikten sonra kalkınmaya destek vermek için toplantılara gelecek dostlarımıza bunu önereceğiz.”

Sonraki Haber