Körfez’in Mısır kışkırtmasına dikkat!

Körfez ülkeleri, Kahire yönetimini Libya'da UMH dolayısıyla da Türkiye'ye karşı savaşa teşvik ediyor. Hem Türkiye'de hem Mısır'da iki ülkeyi karşı karşıya getirmek isteyen güçler bulunuyor. Kışkırtmaların önüne geçmek için bir an önce adım atılması gerekiyor

Destekledikleri Halife Hafter'in Türkiye'nin yardımıyla Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) karşısındaki başarısızlığının ardından Körfez ülkeleri, Kahire yönetimini Libya'da savaşa teşvik ediyor.

Birleşik Arap Emirliklikleri (BAE) ve Suudi Arabistan, Birleşmiş Milletlerin (BM) yanı sıra Arap Birliği gibi tüm bölgesel ve uluslararası kuruluşlar nezdindeki meşru Libya hükümetini düşürmek için Hafter'i silah ve paralı askerlerle desteklediler. Libya'da hükümeti düşürme ve Türkiye'nin etkisini kırma çabaları, Hafter güçlerinin peş peşe aldığı hezimetlerle boşa çıktı. Bunun üzerine Libya'nın doğusunda bu ülkeyle uzun sınırı olan Mısır'ın güvenlik kaygılarını kaşımaya başladılar.

Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, önce ateşkes seçeneğini devreye soktu. Mısır'ın başkenti Kahire'de 6 Haziran'da Hafter ve siyasi müttefiki Tobruk Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih İsa ile görüşen Sisi, “Kahire Bildirgesi”ni duyurdu. Sisi'nin, “Hafter ve Salih ile Libya'daki çatışmayı sona erdirmek için siyasi bir girişimde bulunma konusunda fikir birliğine vardık. Bu girişim kapsamında 8 Haziran itibarıyla tüm Libya genelinde ateşkes çağrısında bulunuyoruz” ifadeleriyle duyurduğu girişim, Libya hükümeti tarafından kabul edilmedi.

KÖRFEZ'DEN PEŞ PEŞE AÇIKLAMA

Son olarak önceki gün Libya sınırına yakın Mısır Hava Kuvvetleri birliklerini ziyaret eden Sisi, yurt içi veya gerekirse sınır ötesi herhangi bir görevi yerine getirmek üzere “hazırlıklı olun” talimatı verdi.

Sisi'nin, “Libya'nın Sirte ve Cufra cephe hatlarını kırmızı çizgisi” olarak duyurduğu mesajına Körfez ülkesi BAE, Suudi Arabistan ve Bahreyn'den peş peşe destek geldi. BAE Dışişleri Bakanlığı, Sisi'nin konuşmasından kısa süre sonra yayımladığı destek açıklamasında, “BAE, istikrarını ve güvenliğini sağlamak için yapacağı her türlü icraatlarından dolayı Mısır'ın yanında yer almaktadır” dedi. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı da “Mısır'ın güvenliği Suudi Arabistan'ın güvenliğidir. Suudi Arabistan, sınırlarını ve halkını koruma hakkı konusunda Mısır'ın yanında yer almakta ve ona destek vermektedir” açıklaması yaptı. Bahreyn Dışişleri Bakanlığı ise destek açıklamasında, “Sisi’nin sözlerinin Mısır'ın güvenliğini hedef alan herkese açık bir mesaj” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE TEMKİNLİ

Körfez ülkelerinin Mısır'ı savaşa teşvik niyeti taşıyan destek açıklamaları ve Sisi'nin beyanları Libya hükümetinin tepkisini çekti. Yetkililer üst üstte açıklamalar yaparak Mısır ve Körfez ülkelerini kınadı. Türkiye'den Sisi'nin açıklamalarıyla ilgili resmi bir açıklama yapılmadı. Sadece, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ankara'nın, Kahire'nin Mısır-Libya sınırı konusundaki “meşru” güvenlik endişelerini anladığını ancak Hafter'i desteklemenin “yanlış bir politika” olduğunu dile getirdi.

Mısır ile Doğu Akdeniz'de ortak çıkarları bulunan ve bu ülkeyle deniz yetki sınırlandırma anlaşması yapmak isteyen Ankara, resmi ilişkisinin bulunmadığı Kahire'yi bir de Libya sorunun da doğrudan karşısına almak istemiyor.

Mısır'ın Libya ile olan uzun sınırı da Mısır'a, bu ülkede, tüm ülkelerden daha fazla söz hakkı tanıyor. Mısır'ın da doğrudan Türkiye'yi karşısına alacak bir adım atacağına ihtimal verilmiyor. Zaten Sisi'den sonra açıklama yapan Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri de “Askeri çözüm Mısır'ın güvenliğini savunmak için son seçenektir” dedi.

Ancak hem Türkiye de hem Mısır da iki ülkeyi karşı karşıya getirmek isteyen güçler bulunuyor. Türk basını da Körfez ülkeleri gibi Mısır'la savaş tamtamları çalıyor. Türkiye'nin Mısır'la olası bir savaştan kazanacağı hiç bir şey olmadığı gibi Doğu Akdeniz'de kaybedeceği çok şey var. Bunun bilincinde olan Ankara temkinli. Ancak ortada bir sorun olduğu da gerçek. Sorunun daha fazla büyümeden çözülmesi için bir an önce adım atılması gerekiyor.

BAHÇELİ'DEN SİSİ'YE SAĞDUYU ÇAĞRISI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, gündemde yer alan gelişmelere ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Doğu Akdeniz'de ve Libya'da yaşanan gelişmelere değinen Bahçeli, Fransa'nın provokasyon girişimin hatırlattı. Fransa’nın son günlerde 'şımarmasının, şuur kaybına uğramasının, Libya’dan Suriye’ye kadar her taşın altından tuzaklanmış patlayıcı gibi çıkmasının' dikkatle takibi yapılması gereken bir tahrik olduğunu ifade eden Bahçeli şöyle konuştu: “Fransa dürüst ve samimi değildir. Türkiye’yi Doğu Akdeniz’de meşgul edip markaja almaya teşebbüs eden bu ülkenin sınırlarımızın dibinde fitne imaline girişmesi namertliktir, dostluğunun yalan, müttefikliğinin ise riyakârlık olduğunu belgelemiştir. Bunlar oluyorken, Mısır Cumhurbaşkanı’nın 'Libya’daki Sirte ve Cufra kırmızı çizgimizdir' beyanatı siyasi çözüm arayışlarını riske atmaktadır. Temennimiz Sisi’nin (Mısır Cumhurbaşkanı) akılcı, sorumlu ve sağduyulu siyaset takibiyle birlikte, provokasyonlara ve dış telkinlere kapalı durmasıdır.”

Sonraki Haber