Korona destek paketine daha fazla ödemeli

Avrupa Birliği (AB)'nin Korona Yardım Paketi hazır. 4 gün süren AB özel zirvesindeki uzlaşma paketine göre, Almanya her yıl Avrupa bütçesine yaklaşık 10 milyar avro daha fazla ödemek zorunda. Brüksel'e yıllık transferin gelecekte yaklaşık 40 milyar avro olacağı söylendi. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, dört günlük zirvede alınan kararları savundu ve her şeyden önce Almanya'nın yararlarını vurguladı.

27 AB ülkesinin toplantısında, büyük anlaşmazlıklar sonrasında 1.8 trilyon avroluk tarihsel düzeyde bir bütçe ve mali paket üzerinde anlaşıldı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve diğer pek çok AB devlet ve hükümet başkanı anlaşmayı başarıyla kutladı. Merkel, AB ülkelerinin toparlandığını söyledi. Macron “Tarihi bir gün” dedi. Bununla birlikte paket, çevresel koruma, dijitalleşme ve hukukun üstünlüğü konularında yeterince iddialı olmadığı için eleştiri aldı. Sağ-popülistler genellikle yardımı sorguladılar.

ZİRVE KARARLARI AP’YE GELİYOR

Gözler şimdi uzlaşmayı onaylaması gereken Avrupa Parlamentosu'nda. AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen'e göre “Avrupa Konseyi, hukukun üstünlüğü ışığında Avrupa bütçesini savunmak için yeşil ışık yaktı.”

Paket, 2027 yılına kadar yedi yıllık bütçe için 1074 milyar avro, bir ekonomi ve yatırım programı için 750 milyar avroyu kapsıyor. Bu toparlanma planı geri ödemesiz 390 milyar avro bağış ve 360 milyar avro kredi içeriyor. Bu oranın başlangıçta 500 milyar hibe olarak 250 milyar krediye çıkması bekleniyordu.

AB ülkeleri anlaşma için büyük mücadele verdiler ve dört gün ve gece boyunca tartıştılar. Sözde tutumlu devletlerin ortak borçların artırılacağını ve paranın AB ülkelerine hibe olarak gideceğini kabul etmesinin ardından genel anlaşmanın yolu temizlendi. Buna karşılık, Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya bu hibelerin toplamını 500 milyar Euro'dan 390 milyar Euro'ya indirmeyi kabul etti.

Paket, görülmemiş ekonomik gerilemeyi hafifletmek ve AB iç pazarını bir arada tutmak için tasarlandı. Von der Leyen, bunun Alman ekonomisi için özellikle önemli olduğunu söyledi. Ancak Almanya bunun için milyarlarca dolar toplamalı. Hükümet yetkililerine göre, gelecekteki yaklaşık 40 milyar avroluk miktar, Federal Cumhuriyet'in AB'ye yükleyeceği gümrük vergilerini ve şeker vergilerini de içerecek. Şimdiye kadar toplam yılda 25,5 milyar avro toplandı ve 4,05 milyar avro da gümrük geliri elde edildi. Almanya 2018'de AB bütçesine 13.4 milyar avro daha fazla para ödemişti.

İSPANYA'YA NEFES OLACAK

Paket korona krizinden en çok etkilenen ve yardıma acil ihtiyacı olan ülkeleri rahatlattı.İspanya Başbakanı Pedro Sánchez "yüzde 95 memnun olduğunu” söyledi. Ülkesine yaklaşık 72 milyarı geri ödemesiz sübvansiyon olmak üzere140 milyar ödenecek.

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, "Avrupa için tarihi bir an, İtalya için tarihi bir an" dedi. İmar planı krizin büyük zorluklarına karşılık geliyor. İtalya için yaklaşık 209 milyar avro planlanıyor.

ALMANYA'DA NASIL KARŞILANDI?

CSU’dan Markus Ferber, "Anlaşmanın fiyatı yüksek" dedi. Liberallerin lideri Christian Lindner de “Durumu korumak için çok fazla şey var, ancak eğitim, araştırma, dijital konular, ortak bir dış politika ve güvenlik politikası ya da Avrupa dış sınırının müştereken korunması için çok az teşvik var" diye konuştu.

Federal Meclis'teki Yeşil Grup lideri Katrin Göring-Eckardt, Funke medya grubuna şunları söyledi: "Korona krizinin ortasında sağlık, araştırma ve iklimin korunmasına daha az para harcamak ekonomik değil, aptalcadır."

AfD Grup lideri Alice Weidel ise Almanların vergilerinin başkalarına verilecek olmasından rahatsız olduğunu dile getirdi.

Sonraki Haber