Korona etkisi: İhracatta sınırlı kayıp

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), mart ayı ihracat verilerini açıkladı. Türkiye’nin ihracatı 2020 yılı mart ayında 13 milyar 426 milyon dolar oldu.

İhracattaki düşüş geçen yılın aynı ayına göre değer bazında yüzde 17.8'de kaldı. Kilogram bazında ihracattaki azalış yüzde 1.2 ile sınırlı kaldı. Yani üretim kapasitesinin ciddi anlamda daralmasını gerektirecek türden bir azalış mart ayında görülmedi. Değer bazındaki söz konusu düşüş ise, 131 milyon dolarlık olumsuz avro/dolar paritesi etkisi ve dünyada emtina fiyatlarının gerilemesiyle birim fiyatın azalmasından kaynaklandı.

GÜLLE: HEDEFLERİN ARKASINDAYIZ

Mart ayında başlayan koronavirüs etkisinin nisan ayında daha da derinleşmesi beklenirken TİM Başkanı İsmail Gülle, yaptığı açıklamada, “2020 ve sonrası için hedeflerimizin arkasındayız. Yolumuza devam edeceğiz. İnanıyoruz ki, salgının sona ermesinin ardından ihracatçılarımız yaşanan bu kaybı ciddi manada telafi edecek; ihracatta Türkiye’nin küresel ticaretin ‘güvenilir limanı’ olduğunun tescillenmesiyle yeni rekorlara imza atmayı kaldığı yerden sürdürecektir” dedi.

Gülle yaşanan salgına rağmen mart ayında ihracat ailesine bin 335 yeni firmanın katıldığını, ihracata yeni başlayan bu firmaların martta 61.3 milyon dolarlık dış satım yaptığını bildirdi. "Türkiye küresel ticaretteki olumsuz tabloya rağmen mart ayında 83 ülkeye ihracatını 512 milyon dolar artırmayı başardı" diyen Gülle, "Ay boyunca 177 ülkeye ihracatta TL kullanıldı, toplam rakam 4.6 milyar TL oldu. 5 bin 789 firma mart ayında beyannamelerinde Türk lirasını tercih etti" bilgisini verdi.

SİPARİŞ İPTALLERİ ETKİLİ OLDU

Diğer yandan hemen her sektörün ihracatı kayda değer oranda gerilerken ihracatı en çok artan sektör yüzde 53.3 ile fındık ve fındık mamulleri oldu. Bu sektörü yüzde 26.9 meyve ve sebze mamulleri izledi. En çok düşen sektör ise yüzde 49.8 ile savunma ve havacılık sanayii oldu.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da yayınladığı mesajda, başta komşu ülkeler Irak ve İran sınırlarında alınan karantina önlemleri nedeniyle araç giriş ve çıkışlarının sınırlandırılması olmak üzere, Avrupa Birliği ülkelerinde görülen talep daralmaları ve sipariş iptallerinin mart ayı ihracatındaki düşüşün ana nedenleri olduğunu söyledi.

Sonraki Haber