Koton zaferi böyle kazanıldı

Koton'da, sendikada örgütlü oldukları için işten çıkarılan 31 işçi direndi, aylarca sendika ile birlikte haklarını aradı. Sendika işçiler adına konuyu mahkemeye taşıdı, örgütlü mücadele bir kez daha kazandı.

Türk-İş Konfederasyonu'na bağlı Koop-İş Sendikası, son dönemde yürüttüğü önemli çalışmalardan olan Koton örgütlenmesinde hukuki bir zafer elde etti. Sendika tarafından haksız ve hukuksuz şekilde iş akitleri feshedilen 31 üyesi adına açılan dava kazanıldı. Mahkeme, işçilerin işe iadesine ve sendikal tazminata karar verdi. Sendika tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, tüm emekçilere çağrı yapılarak “Sendikalı ol, güçlü ol” denildi.

İŞE İADE VE SENDİKAL TAZMİNAT

Koton'a açılan işe iade davalarının bir bölümü, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 24. Hukuk Dairesi tarafından kesin olarak karara bağlandı. Bölge Adliye Mahkemesi, işveren tarafından yapılan feshin sendikal nedenle olduğuna ve 31 işçinin işe iadesine hükmetti. Her bir sendika üyesi için 4'er aylık boşta geçen süre ücreti ile 12'şer aylık ücretleri tutarında olmak üzere sendikal tazminata hükmeden Bölge Adliye Mahkemesi, bunlara ek olarak işçilerin hak edip de ödenmeyen kıdem ve ihbar tazminatlarını da kesin olarak hüküm altına aldı. Karar aynı zamanda Koton'daki diğer çalışanlar başta olmak üzere Türkiye'deki tüm işçiler için emsal nitelik taşıyor. Öte yandan Koton'da işten çıkarılan işçilerin bir diğer bölümüne ilişkin hukuki süreç devam ediyor.

MÜCADELE SÜRÜYOR

Koop-İş tarafından yapılan açıklamada sendikanın, Koton'da örgütlenme ve hukuk mücadelesine devam ettiği ifade edildi. Açıklamada sendikanın, Koton'da verilen büyük mücadeleyi her alanda sürdüreceği ve sonuç alınana kadar mücadeleye devam edeceği vurgulandı. Sendika açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Elde ettiğimiz hukuk zaferi göstermiştir ki; sendikalı olan çalışan, güçlü ve güvenceli çalışandır. Üyelerini bir an olsun yalnız bırakmayan ve sonuna kadar yanında olan sendikamızın elde ettiği bu büyük zafer, bunun en açık göstergelerinden biridir. Gücünü üyelerinden, haklılığından ve hukuktan alan sendikamız, Koton çalışanları başta olmak üzere, AVM'lerde ve mağazalarda çalışan tüm emekçileri Koop-İş'in sendikal koruma şemsiyesi altına girmeye çağırmaktadır: Sendikalı ol, güçlü ol!”

INSTAGRAM NEDENİYLE İŞTEN ÇIKARILMIŞLARDI

Koton işvereni, Koton işçilerinin sendikada örgütlenmeye başlaması üzerine üye işçiler üzerindeki baskıyı artırmış ve "kotoncalisanlari" adlı Instagram hesabındaki gönderileri "beğendikleri" gerekçesiyle, pek çok Koton çalışanını haksız ve hukuksuz şekilde haklarını ödemeden işten çıkarmıştı. Bunun üzerine Koop-İş Sendikası, Türkiye'nin pek çok kentinde basın açıklamaları düzenleyerek Koton işçilerinin sesini kamuoyuna ulaştırmıştı. Ardından işveren, Koton'da uzun süredir şikayet konusu olan haksız uygulamalarını ve kötü çalışma koşullarını ortadan kaldıracağını ilan etmişti. Açıklamaların yanı sıra Koop-İş Sendikası haksız ve hukuksuz şekilde işten çıkarılan üyeleri adına sendikal tazminat talepli işe iade davaları açarak, mücadelesini hukuki alana da taşımıştı.

Sonraki Haber