Kovid-19 Avrupa'da yeniden yükselişte

Kovid-19 pandemisinde yaklaşık 2,5 yıl geride kalırken, vaka sayıları son haftalarda dünyanın farklı noktalarında artışa geçti. Birçok ülkede bu yükseliş, Omicron varyantının BA.4 ve BA.5 adlı alt varyantlarının yayılması sonucu yaşanıyor

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, yeni mutasyonlarda dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.
Avrupa Birliği'nin (AB) ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Kurumu (EMA), AB'nin yeni bir Kovid-19 dalgasından geçtiğini belirterek, 60-79 yaş aralığındakiler ve tıbbi açıdan savunmasız kişilerin ikinci takviye doz aşıları yaptırmasını tavsiye etti. EMA yetkilileri, Kovid-19 ve aşılarla ilgili son duruma dair basın toplantısı düzenledi.

EMA'nın aşı stratejisinden sorumlu yetkilisi Marco Cavaleri, AB'deki birçok ülkenin, omicron varyantının yüksek oranda bulaşıcı mutasyonları tarafından yönlendirilen yeni bir Kovid-19 dalgası yaşadığını söyledi.

BA.4 ve BA.5 mutasyonlarının kıta genelinde baskın hale gelmesinin beklendiğini belirten Cavaleri, "Muhtemelen temmuz sonuna kadar diğer tüm varyantların yerini alacaklar" dedi.

Cavaleri, bu varyantların insanları virüsün önceki türlerinden daha fazla hasta ettiğine dair bir kanıt olmamasına rağmen, yaşlılar arasında bulaşmalardaki artışın ciddi hastalıklara dönüşmeye başladığını bildirdi.

Nisanda EMA'nın, 80 yaş ve üstü kişilere ikinci bir aşı takviyesi almalarını tavsiye ettiğini anımsatan Cavaleri, "Bu yeni dalga AB içinde yayılırken, savunmasız grupların korunmasını sürdürmek ve aşılamanın herhangi bir şekilde ertelenmesini önlemek esastır" diye konuştu.

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener pandemi ile ilgili Aydınlık Avrupa’nın sorularını yanıtladı. Omicronun yayılma hızının alt grup varyantlar arasında değişkenlik seyrettiğini söyleyen Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, “BA.1 alt grup daha yavaş yayılıp solunum yolu enfeksiyonu şeklinde seyrederken, BA.5 daha hızlı yayılan ve alt solunum yolu enfeksiyonu, akciğer tutulumu ve daha çok yatış oranı şeklinde karşımıza çıkmaya başladı’’ ifadelerini kullandı.

‘BA.5 MUTASYONU KESİNLİKLE DAHA TEHLİKELİ’

BA.5 mutasyonunun kesinlikle daha tehlikeli olduğuna vurgu yapan Dr. Şener, “Akciğer enfeksiyonu, hastanede ve yoğun bakımda yatışı daha çok göreceğiz. Çünkü aşıdan kaçabilen ve daha hızlı çoğalan bir varyant. En büyük korkumuz ise delta da gördüğümüz gibi gebe grupta daha ağır seyretme durumu’’ diye konuştu.

Dr. Şener, “Aşı olanlarda veya hastalığı geçirenlerde çoğunlukla baskın olarak ACE-2 reseptör blokajı yapan antikor oluşuyor, BA.5 ise TMPSSR2 ile etkileşimi yüksek bir alt varyant. Bu ciddi bir sorun ama şunu unutmamak lazım ki BA.5 hala rastgele örneklemde yüzde 30-40’larda seyrediyor, bu da diğer varyantlara karşı aşının hala çalıştığı anlamına geliyor. Yeni güncelleme olana kadar mevcut aşılarla hatırlatma dozu akılcı gibi görünüyor, sonuçta varyant aşıların hatırlatma dozları daha zaman alacak gibi görünüyor’’ ifadelerini kullandı.

Kovid-19'a karşı 4. doz aşı uygulaması

Omicron varyantı BA.5, Almanya'daki enfeksiyon sayısının yüksek kalmasını sağlıyor. Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, ülkedeki Kovid-19 vaka sayılarının yüksek seyretmesinden dolayı eyaletlerde salgınının daha fazla yayılmasını önlemek için acil tedbirlerin alınmasını istedi.

Lauterbach, Die Zeit ile yaptığı röportajda , "Dördüncü aşı, şiddetli bir seyir riskini önemli ölçüde azaltıyor. 60 yaş üstü ve risk grubu üyeleri için beklemek açıkça çok tehlikeli" dedi.

Almanya yoğun bakım ünitelerinde personel eksikliği yaşıyor

Alman Disiplinlerarası Yoğun Bakım ve Acil Tıp Derneği (DIVI) Başkanı Gernot Marx, ‘’Şu anda yoğun bakımda tedavi edilen Kovid-19 hastalarının sayısı geçen yılın aynı dönemine göre iki kat daha fazla’’ifadelerini kullandı. Personel eksikliğinden kaynaklı, yoğun bakım ünitelerinin yüzde 55'inin artık eskisi gibi çalışmadığını belirten Marx, “Aynı zamanda, geçen yıla göre yaklaşık 2.000 daha az yoğun bakım yatağımız var" dedi.

Sonraki Haber