Kovid-19 hastaları bir yıl izlenecek
Türkiye'de Kovid-19 vakasının ilk tespit edildiği İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, tedavi ettikleri hastaların 3, 6, 9 ve 12. ayda kontrollerini yapacaklarını açıkladı.
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kovid-19 İzlem Polikliniği kurdu. Hastalar, bu poliklinikte 3, 6, 9 ve 12’nci aylarda takip edilecekler. 10 Mart'ta Türkiye'de ilk Kovid-19 vakası İstanbul Tıp Fakültesi’nde tespit edildi. İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, o günden itibaren hastalıkla mücadele için planlı ve programlı bir şekilde çalışma yürüttüklerini belirtti. Kovid-19'un iki hafta içerisinde hızla arttığına dikkat çeken Tükek, "O zaman günlük 4-5 bin hastaya ulaşıldı. Aşağı yukarı 100-150 bin hasta olduğunu tahmin ediyorduk. Şu anda da tahminim 150-200 bin arası hastaya erişecek gibi" dedi.
İyileşen ve yeni hastalananların karşılaştırma oranına bakılarak değerlendirme yapılmasını sağlıklı bulmadığını dile getiren Tükek, şunları kaydetti:
"Zaten 100 binin üzerinde hasta var ve bunların yüzde 95'i iyileşiyor. Gün geçtikçe iyileşen hasta oranı artacak ve bu bir yanılmaya neden olacak. Bu oranın kullanılması çok sağlıklı değil. En doğru oran, yapılan test sayısı ve çıkan pozitif vaka sayısı. Bu oran yüzde 10-15 civarında devam ediyor. Aslında henüz bu, salgının çok da kontrol altına alınamadığını gösteriyor. Hızlı bir şekilde 2 binli rakamların altına düşerse, binli rakamları görürsek o zaman biraz rahat edebiliriz."
DÜNYADAKİ EN DÜŞÜK ÖLÜM ORANI ÇAPA’DA
Tükek, test sayısının son günlerde azaldığını, bunun da vaka sayısındaki düşüş ve bu kişilerin çevresindekilere uygulanan test sayısının azalmasından kaynaklandığını anlattı. Vaka sayısının 2 bin civarında seyretmesinin kendisini biraz endişelendirdiğini dile getiren Tükek, şöyle devam etti:
"Bu hafta binli rakamlara düşmesini çok arzu ediyordum. Ama hala 2 binli rakamlar görüyor olmak beni biraz tedirgin ediyor. Ama çok büyük bir savaş, bir mücadele veriliyor. Devletimiz, Sağlık Bakanlığımız, üniversite hastanelerimiz elini taşın altına koymuş durumda. Bu savaşta hastaneler son derece başarılı. Çapa Tıp Fakültesi ölüm oranı en düşük hastanelerden bir tanesi. 6 bin 500 hasta takip ettik, bunun bin 500'ünü yatırdık. 30 ölüm yaşadık. Bu, dünyadaki en düşük oranlardan biri. Yani binde 5 civarında bir ölüm oranı. Dünyada bu oran yüzde 7'lerde. İtalya ve Amerika'da bu yüzde 10'lara kadar çıkıyor. İngiltere'de yüzde 10-12 civarında. Türkiye'de bu oran 2-2,5 civarında. Kurduğumuz izlem merkezinde Kovid-19 geçirmiş, negatif hale gelmiş, özellikle serviste yatmış ağır vakaları bir yıl boyunca izleyeceğiz. Bu hastaların 3, 6, 9 ve 12. ayda kontrollerini yapacağız. Akciğer, karaciğer, böbrek, beyin, kalp ve pankreasla ilgili sorunlarını tetkik edeceğiz. Kalıcı bir hasar bırakıp bırakmadığını anlamaya çalışacağız. İkinci olarak antikor testleri yapmak suretiyle bu kişilerin tekrar hastalanıp hastalanmayacağını bu süreçte görmüş olacağız. Bu hem bizim hem de dünya literatürü için önemli bir kaynak olacak."
AMELİYATLAR BAŞLADI
İstanbul Tıp Fakültesi olarak bu hafta önemli ameliyatları yapmaya başladıklarını da söyleyen Prof. Dr. Tufan Tükek, "Kalp ve kanser hastaları, tedavi alma imkanından yoksundu. Süre geçtikçe bu hastalıkların tedavi olabilme şanslarını kaybetme ihtimali olduğunu göze alarak bu hafta içerisinde ameliyatlara başladık. Hastaların testlerini (Kovid-19) yapıyoruz, negatifse hemen ameliyata alıyoruz. Haftalık 30 ameliyatla başladık” dedi.
SINIR GÜNLÜK 100 VAKA
Hastalığın kısa zamanda bitmesini beklemediğini anlatan Tükek, bir hasta bile kalsa her zaman bulaşma ihtimali bulunduğunu, ancak günlük vaka sayısının 100'ün altına inmesiyle kısmen de olsa tedbirlerin gevşetilebileceğini söyledi.