Kovid-19 hastaneleri acilen ayrılmalı
Koronavirüs salgınına karşı normal hastalara bakacak hastanelerle, koronavirüs hastalarına bakacak hastanelerin ayrılması talebi, artık bir an önce yapılması gerektiği belirtilerek ısrarla dile getiriliyor.
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı ve Hacattepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüs hastanelerinin Türkiye’nin her yerinde acilen ayrılması ve halka da iyice duyurulması gerektiğini söyledi.
Koronavirüs salgını sürerken hastaneler ayrılmayıp da hastanelerin sadece bazı bölümlerinin koronavirüs hastalarına ayrılması ile yetinilmesinin, ciddi risk olduğuna dikkat çekiliyor. Uzmanlar, Çin’in salgını koronavirüs hastaları için ayrı hastane yaparak, koronavirüs hastalarını izole ederek önlediğini vurguluyorlar. Türkiye’de hâlâ bu yolun izlenmemesinin, her hastanede koronavirüs hastası bulunmasının ciddi sorunlar yarattığı ifade ediliyor.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da koronavirüs şüphesiyle hastaneye gelen hastalarla diğer hastaların aynı hastaneyi kullanmasının doğru olmadığını kaydetti: “Şu andaki durum koronavirüs olmamış insanlar açısından ciddi risk oluşturuyor. Aslında pandemi hastaneleri belirlendi. Ama bir karışıklık var. Halk da hangi hastanenin koronavirüs hastalarına bakacağını, hangilerinin bakmayacağını bilmiyor. Her ilde koronavirüs hastalıkları ile diğer hastalar mutlaka ayrılmalı. Her ilde pandemi hastaneleri halka duyurulmalı. Halk da ona göre hareket etmeli.”
Normal hastaların koronavirüs korkusundan hastanelere gidemediğini belirten Ceyhan, şöyle sürdürdü: “Acil olmayan hastalar bugünlerde hastanelere gitmesin. Bu doğru. Ama mutlaka gitmesi gereken hastalar da var. Aşı olması gereken çocuklar, kontrole gelen hastalar. Bunların sorunları da takip edilip giderilmeli."
Şu anda en acil yapılması gereken şeyin evden çıkmamak olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ceyhan, “Bunun hangi yolla yapılacağı devletin sorunu. İnsanlar evlerine girmez sokaklarda dolaşırsa hastalığın yayılmasını önlemek çok zor” uyarısı yaptı. 'GEÇ KALINIYOR'
Eski Sağlık Bakanlığı Müsteşarlarından İzmir Milletvekili Aytun Çıray, koronavirüs için ayrı hastaneler görevlendirilmesinde geç kalındığını belirterek şu görüşü savundu:
“Normal hastalarla koronavirüs hastalarının hastaneleri mutlaka ayrılmalı. Bu, salgının önlenmesinde etkili bir yöntem. Ama geç kalınıyor. Mevcut mücadele yöntemleri eksikliklerle dolu. Yapılan hataların bedelleri ödeniyor. Eskiden devlet hafızası vardı. Hıfzıssıhha Enstitüsü, Sağlık Bakanlığının hafızasıydı. Üst düzey görevlerde yıllarını sağlığa vermiş isimler olurdu. Şimdi bir yanda tecrübesizlik, bir yanda liyakatsizlik, bir yanda beceriksizlik. İşler sağlık çalışanlarının çabalarıyla yürüyor.”
'HASTALAR DEĞİL HASTANELER AYRILMALI'
Ankara Şehir Hastanesi'nde görev yapan bir doktor da koronavirüslü hastalarla diğer hastaların aynı hastanede bakılmasının ve tedavi edilmesinin tehlikelerine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Şu anda bizim hastanede bazı bölümler koronavirüs hastalarına ayrıldı. Geri kalan bölümlerde diğer hastalara bakılıyor. Ancak hastalar da sağlık çalışanları da diken üstünde. Koronavirüs hastaları için özel önlemler gerekli ama diğer bölümlerde gerek yok. Hastalar izole olsa da sağlıkçıların durumu farklı. Sağlıkçılar üzerinden hastalığın yayılma riski var. İtalya, İspanya örnekleri ortada. Hastaların ayrılması yetmez, hastanelerin ayrılması lazım.”
'VEREM HASTANELERİ GİBİ'
Aynı hastanede çalışan bir başka doktor da eski verem hastaneleri örneğini verdi:
“Türkiye’nin bütün hastaneleri pandemi hastanesi ilan edildi. Bu doğru değil. Eskiden verem hastaneleri vardı. Şehirden uzakta, temiz hava ve yeşillikler içinde. Aynı politika esas alınmalı.
"Çin gibi hızlı bir biçimde hastaneler de yapılabilir. Ama yapamıyorsak yapılacak iş belli. Koronavirüs şüphelileri ve hastaları bağımsız hastanelere yönlendirilmeli. Şu anda yapılan yanlış. Bizim hastaneden sağlıkçılar veya diğer çalışanlar üzerinden hastanede koronavirüs yayılırsa ne olacak? Binlerce yatak kapasiteli hastane kapatılacak. Bu koşullarda büyük hata olur.”