Köy Enstitülerini akıllara 'çivi'liyor

Sanatçı Mustafa Aydoğan, “Akbank 41 Günümüz Sanatçıları Ödülü Sergisi”ndeki “İlk Çivi” eseriyle dikkat çekti. Eser, Hasanoğlan Köy Enstitüsü'ne çakılan ilk çividen yola çıkarak oluşturulmuş. Aydoğan, eserinin hikayesini Aydınlık'a anlattı.

Resim ve Heykel Müzeleri Derneği ve Akbank Sanat işbirliğiyle düzenlenen "41. Günümüz Sanatçıları Ödülü Sergisi, dün İstiklal Caddesindeki Akbank Sanat’ta ziyarete açıldı. Genç sanatçılara destek olmak amacıyla açılan yarışmada ödül alan eserler, sergide sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Önceki gün düzenlenen ön gösterimde konuşma yapan Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı, yarışmaya her yıl giderek artan bir ilgiyle karşılaştıkları için memnun olduklarını dile getirerek, "Bu yıl da Türkiye'nin her yerinden hatta yurt dışında toplam 1020 başvuru aldık. Değerli jürilerimiz de bunların arasında 19 çalışmayı seçti. Tabii bu mekanın imkanları doğrultusunda seçilen işler oldu." dedi.

Bigalı, yarışmada 13 farklı üniversiteden sanatçının seçildiğini aktararak, "Eminim gençlerimiz için de izleyiciyle buluşmak için kendi kariyerlerinde önemli bir fırsat olacaktır." değerlendirmesini yaptı.

‘ÇOK ÜRETMEMİZ GEREKİYOR’

Resim ve Heykel Müzeleri Derneği Başkan Yardımcısı Gönül Nuhoğlu da seçilen eserlerin sahibi sanatçıları tebrik ederek, "Tamamen akademi dışından olmama rağmen ben de 1996 yılında aynı sergide ödül aldım. Bu ödül hayatımın yönünü değiştirdi, ben de genç bir sanatçıya böyle bir katkıda bulunabilirim diye umuyorum." diye konuştu. Artİstanbul Feshane'deki “Ortadan Başlamak” adlı sergi hakkında başlatılan soruşturmaya da değinen Nuhoğlu, “Dayatmacı ve ötekileştirme üzerine olan tavırlara karşı genç arkadaşlara büyük sorumluluk düşüyor. Onun için çok çalışmamız ve çok üretmemiz gerekiyor. Hepinizin yolu açık olsun.” ifadelerini kullandı.

Küratörlüğünü Ferhat Özgür'ün üstlendiği, bu yıl filozof Baruch Spinoza'nın "Conatus" kavramını merkeze alan sergide eserleriyle Mustafa Aydoğan, Şeyma Güzelaydın, Okay Özkan, Deniz Varlı, Uğur Bişirci, Cemil Arslan, Yazı Ece Köz, Fatih Umdu, Şener Yılmaz Aslan, Nur Bardakçı, Nazan Özaras, Melike Şevval Akın, Ece Yazıcıgil, Can Memişoğulları, Ahmet Dündar, Nafiz Can Akçalı, Defne Parman, Hüseyin Güler, Ahmet Dündar ve Monica Papi yer alıyor.

Sergi, 4 Kasım'a kadar ziyaret edilebilir.

1941’DE HASANOĞLAN KÖY ENSTİTÜSÜ’NE ÇAKILDI

Serginin ikinci katına çıkıldığında, izleyiciyi Mustafa Aydoğan’ın “İlk Çivi” adını verdiği, çekiç ve mekanik aksamdan oluşan eseri karşılıyor. Çerçeve içerisindeki duvara vurarak ses çıkaran çekiç dikkatleri üzerine topluyor ve gözünüz eserin yukarısına kaydığında ise 1941 yılında Hasanoğlan Köy Enstitüsü’ne çakılan ilk çivinin fotoğrafıyla karşılaşıyorsunuz.

Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünde Doktora öğrencisi olan Mustafa Aydoğan, eserle ilgili Aydınlık’a açıklamada bulundu. Ankara’da yaşayan sanatçı, Elmadağ’da Yeşildere Köyü’ndeki evine yakın bir konumda yer alan Hasanoğlan Köy Enstitüsü’nü keşfettiğinde, henüz bu yaşında kadar böylesine bir tarihin ve bu kadar değerli bir yer olduğunu bilmediğini belirtti. Burayı gezmek için gerekli yerlerden izin alan Aydoğan, bugünkü çalışmalarına kapı aralayan macerasını şöyle anlattı;

“Burasının hikâyelerini araştırdıktan sonra değerli olduğunu fark ettim ve artık iki senedir arşivliyorum. Binlerce siyah beyaz fotoğraf taradım. Hikâyelerini araştırıp dinledim. Yazılı varsa bulmaya çalışıyorum. Birileri anlattıysa, birçok yerden dinleyerek doğruluğunu teyit edip orayla alâkalı işler üretmeye çalışıyorum.

Hasanoğlan Köy Enstitüsü, 1941’de inşası öğrenciler tarafından başlayıp 1947’de birçok sebepten dolayı kapatılmış bir yer. Şu an terk edilmiş bir durumda. Ben araştırmalarımı yaptıktan sonra kendim mekanda gezerek ne yapabilirim diye deneyimliyorum. Bu işi de orada öğrencilerin inşa etmiş olduğu amfi tiyatroda yapmıştım ilk başta. Bu üstündeki İlk Çivi fotoğrafı da enstitü müzesinde birçok fotoğrafın üzerinden çekmiş oldum bir fotoğraf. Altında kendi etiketiyle birlikte ‘ilk çivi’ yazıyordu. O fotoğraftan yola çıkarak amfi tiyatroda böyle kinetik bir çalışma yaptım.”

Son dönem işlerini Köy Enstitüleri üzerine devam ettirdiğini belirten Mustafa Aydoğan, tez döneminde de bu konuya ağırlık vereceğini söyledi.

Sonraki Haber