Köy okulları yüz yüze eğitime hazırlanıyor

Pazartesi yüz yüze eğitimin başlayacağı köy okullarında salgına karşı tedbir alındı. Öğretmenler ve veliler, okulları temizledi. Sınıflar sosyal mesafeye uygun şekilde planlandı. Öğretmenler heyecanla öğrencilerini bekliyor.

Koronavirüsle birlikte uzaktan eğitimle tanışan okullar, salgının seyrinin yavaşlamasıyla adım adım yüz yüze eğitime geçiyor. 15 Şubat’ta köy okullarında, 1 Mart’ta ise Türkiye çapında tüm ilkokullar, anaokulları ile 8 ve 12’nci sınıflarda seyreltilmiş de olsa yüz yüze eğitim başlayacak. Köy okulları yüz yüze eğitim için hazırlıklara başladı.

Tokat'ta Emirseyit İlkokulu ve Ortaokulu'nda da öğretmenlerin katılımıyla hummalı bir çalışma var. Sınıf mevcutları sosyal mesafe kuralına uygun belirlenirken, öğrencilerin dönem boyunca aynı masayı kullanması için öğrenci sıraları isimlendirildi. Okul müdürü Orçun Kalkan, okuldaki hazırlıkların büyük ölçüde tamamlandığını söyledi. Kalkan, "Heyecanlıyız. Biz öğrencilerimizi, öğrencilerimiz de bizleri özledi. Öğretmenlerimiz ve okulumuzun personeli hep beraber temizliği yapıyoruz" dedi.

Öğretmenlerden Yasemin Aykuşan da öğrencilerini çok özlediklerini dile getirerek, "İnşallah yüz yüze eğitimle çocuklarımızla yeni bir sürece başlayacağız. Öğrencilerimden hiç bu kadar uzak kalmamıştım" diye konuştu.

‘ÖZLEDİK’

Adıyaman'da merkeze bağlı Zey köyündeki ortaokulda görev yapan 10 öğretmen de öğrencileri için kolları sıvadı. Gönüllü olarak çalışma başlatan öğretmenler, okullarının temizlik ve onarımını yapıp, binanın eksiklerini giderdi. Uzaktan eğitim ile yüz yüze eğitim arasında farklılık olduğunu vurgulayan okul müdürü Hasan Erdinç, "Salgın sürecinin bir an evvel bitmesini istiyoruz" dedi.

Öğretmenlerden Ramazan İnal da okullarının yeniden açılacak olmasının mutluluk verdiğini belirterek, 15 Şubat'ı sabırsızlıkla beklediklerini dile getirdi. Öğrencilerin sağlığı için gerekli tedbirleri aldıklarını aktaran İnal, "Okulun temizliğini yaptık, öğrencileri bekliyoruz, heyecanlıyız. Okulun zil sesinden tutun da öğrencilerin cıvıltısına kadar her şeyi çok özledik" ifadesini kullandı. Öğretmen Ezgi Gülyüz bütün hazırlıkların tamamlandığını söyleyerek, “Velilerimizin gönülleri rahat olsun. Biz bütün tedbirleri aldık” dedi.

ANNELER İŞ BAŞINDA

Erzurum’da ise öğretmenlerle anneler birlikte hazırlık yaptı. Yakutiye ilçesinde, İbrahim Hakkı İlkokulu ve Ortaokulunda görevli sınıf öğretmenleri, köy okulları ve düşük nüfus yoğunluklu okullarda başlayacak yüz yüze eğitim öncesi, bir grup veliyi temizliğe yardım için okula davet etti. Gönüllülerden oluşan fedakar anneler, masa ve sıralardan yazı tahtasına, kapı kollarından pencerelere kadar okulun dört bir yanını özenle temizledi.

Okulda 1 ve 5. sınıfta 2 çocuğu bulunan Tuğba Şermet, "Okullar açılacağı için mutluyuz. Çocuklar da çok mutlu. Arkadaşlarını özlediler. Bayağıdır ekran başında ders görüyorlar artık öğretmenlerinin yüzünü görmek istiyorlar" dedi.

İbrahim Hakkı İlkokulu ve Ortaokulu Müdür Yardımcısı Orhan Cengiz ise sıraların sınıfa sosyal mesafeye uygun şekilde konulduğunu aktardı. Öğrencilerin aralarında kalem, silgi ve defter alışverişlerinin yasaklandığını belirten Cengiz, yüz yüze eğitim başlayınca sınıflarda fazladan kalem, silgi ve defter bulundurup eksiği olan öğrencilere vereceklerini söyledi.

Cengiz, salgınla ilgili yaptıkları hazırlıkları da anlattı: "Okulumuzda izolasyon odamız var. Ateşi olan, halsizlik veya diğer şikayetleri bulunan öğrenciler, sağlık kurul başkanı öğretmenimiz tarafından izolasyon odamıza alınacak gerek veli gerekse okul müdürüyle iletişime geçilerek işlemleri yapılacak. Teneffüs saatlerinde, sınıflar sürekli havalandırılacak, yerler ise personelimiz tarafından paspaslanacak. Velilerimiz bu konuda çok duyarlı. okulumuzun temizliğine yardım ediyorlar."

KAYGI OLUŞABİLİR

Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Ayas, çocukların, uzun süredir aileleriyle evlerde kaldıkları için ayrılma kaygısı yaşayabileceğini, dolayısıyla yeni süreçte ailelerin çocuklarıyla okula gidip çıkışta onları almasının önemli olduğunu dile getirdi. Ayas, çocukların yüz yüze eğitim sürecinde salgının etkilerini atlatabilmesi için ailelere şu önerilerde bulundu:

"Öğrenciler, sosyal mesafe kurallarına uyarak ya da sanal ortamda arkadaşlarıyla sosyal ilişkilerini geliştirmeli, bağlarını koparmamalı. Salgın sürecinin en olumsuz etkilerinden biri, çocukların sürekli internet ortamına ve ekrana maruz kalmasıyla ortaya çıkan bağımlılıklar ya da dikkat eksikliği konuları. Ailelerin çocuklarıyla daha sağlıklı iletişim kurarak bu süreci yönetmesi ve öğrencilere rol model olması gerekiyor."

Sonraki Haber