Köylünün ürünü e-ticaret ile pazara doğrudan ulaşacak

Yerelde kalkınmayı desteklemek üzere hayata geçirilen “Yarının Köyleri” projesinin ilk dijital merkezi Adana Kürkçüler Köyü’nde açıldı. Projenin yerel ortağı olan Sarıçam Belediyesine ait ve kısmen atıl durumda olan bina, Kürkçüler Dijital Merkezi olarak yeniden tasarlandı.

Yerelde kalkınmayı desteklemek üzere hayata geçirilen “Yarının Köyleri” projesinin ilk dijital merkezi Adana Kürkçüler Köyü’nde açıldı. Projenin yerel ortağı olan Sarıçam Belediyesine ait ve kısmen atıl durumda olan bina, Kürkçüler Dijital Merkezi olarak yeniden tasarlandı. Bizi de GTC İletişim'den Seçkin Ürey ve Sercan Akıncı davet etti. Trendyol'un ev sahipliğinde Adana'nın yolunu tuttuk ve açılışa katıldık. Bize Trendyol Kurumsal İletişim ekibinden Bilgen Altınok ve Hakan Başaran da eşlik etti.

Açılışta verilen bilgilere göre, proje sayesinde köylerde kurulacak dijital merkezler aracılığı ile yereldeki teknolojik imkanların güçlendirilmesi, üretimin ve istihdamın artırılması, kültürel değerlerin korunarak kırsal kalkınmanın desteklenmesi planlanıyor. Adana’nın ardından Diyarbakır ve İzmir’de de dijital merkez açılacak projede beş yılda toplam 10 köye ve 1 milyondan fazla kişiye ulaşılması hedefleniyor. Trendyol ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğinde başlatılan proje kapsamındaki açılışın ardından, yine bu kapsamda akıllı tarım teknolojileri kullanılan narenciye bahçesinde temsili hasat yaparak, girdi kullanımındaki azalışla artan verimlilik üzerine bilgiler aldık.

YÖRESEL ÜRÜNLERE DESTEK

Trendyol ve UNDP "Yarının Köyleri" projesi ile yerelde kalkınmayı desteklerken, e-ticaret girişimcisi oranının, proje tamamlandığında yüzde 60 artacağı öngörülüyor. Yarının Köyleri kapsamında proje ilk fazının sonuna kadar Diyarbakır Bağıvar ve İzmir Ulamış’ta da dijital merkezler açılacak. Şubat ayında yaşanan deprem felaketinin ardından projeye Hatay da dahil edilmişti. Dördüncü Yarının Köyü Dijital Merkezi için Hatay’da çalışmalar sürdürülüyor. Yarının Köyleri projesi ile teknoloji olanaklarının köylere ulaştırılarak istihdamın artırılması, üretimin güçlendirilmesi, kültürel değerlerin korunarak kırsal kalkınmanın desteklenmesi hedefleniyor. Köylerde kurulacak dijital merkezlerde başta çocuklar, gençler, kadınlar ve engelli bireylerin katılacağı kapsamlı çalışmalarla Anadolu’nun yöresel ürünlerinin markalaştırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak. Böylece yerelde yetiştirilen ürünlerin, zanaat eserlerinin ve el emeği ürünlerin, köyden doğrudan tüketici ile buluşması için fırsat yaratılacak. Projeyle ayrıca, yöresel tarım, tekstil ve zanaat ürünleri için e-ticaret olanakları ve becerileri geliştirerek, kırsal alanlarda dijital değer zincirlerinin güçlendirilmesi ve kapsayıcı büyümenin hızlanması planlanıyor.

DİJİTAL UÇURUM KAPATILMALI

Öte yandan Adana Kürkçüler’de yetiştirilen narenciye, pamuk, biber ve geleneksel dokuma ürünleri, merkezde inovatif ürünlere dönüştürülecek. Narenciye ile ev temizlik ürünleri, kozmetik ürünleri üretilirken; narenciye kabuklarından ise oda kokusu ve aromaterapi ürünleri üretilecek. Meşhur Karaisalı biberi de, ezme, reçel, dip sos, baharat ve salça olarak yeni pazarlara yüksek katma değerle ulaşacak. Çukurova’nın pamuğu ve Aladağ dokumasından el emeği ürünler ülkenin dört bir yanıyla buluşturulacak. Yarının Köyleri Kürkçüler Dijital Merkezinin açılış töreninde konuşan Trendyol Grubu Kurumsal İletişim Direktörü İrem Poyraz, “Trendyol bir teknoloji şirketi ve hayatın her alanında dijital uçurumun kapatılması da sürdürülebilirlik vizyonumuzun önemli bir parçası. Yarının Köyleri projemiz de bu yaklaşımımızdan ve yerel kalkınmaya destek olma hedefimizden doğdu." dedi. UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton da, "Dijital araçlar kalkınmada güçlü müttefiklerdir. Bu merkez; en gencinden en yaşlısına kadar toplumun tüm üyelerine dijital beceriler konusunda eğitim vererek ve farklı yerel ürünler için küresel pazarları açarak, yereldekilerin gelirlerini desteklemeye, fırsatları eşitlemeye ve köy ile şehir arasındaki yaşam kalitesi uçurumunu kapatmaya yardımcı olacaktır." ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber