Kraliçe karşıtıydı şimdi elini öpecek

Liz Truss, Liberal Demokrat Parti üyesiyken, kraliyetin kaldırılmasını söylüyordu. İngiliz medyası, “Bu şekilde kraliçenin elini öpecek, nasıl her salı rapor verecek.” diye soruyor

İngiltere’de önceki gün Başbakan seçilen Truss farklı çıkışlarıyla gündeme gelen bir siyasetçi. Önceki siyasi hayatı ve radikal söylemleri onun eleştirilmesine neden oluyor.

Oxford’da yaşayan ve gelişmeleri yakından takip eden Dr. Berna Bridge’e, yeni başbakanın dünyada ve İngiliz basınında nasıl değerlendirildiğini sorduk. Bridge, Rusya’nın karşı tavır aldığını Çin’in ise karamsar olduğunu belirtti.

‘KRALİÇENİN ELİNİ ÖPECEK’

Bridge Truss’ın Kraliçe’nin elini öpüp bağlılığını bildirmesi gerektiğini belirterek, “Kraliçe yaz aylarını İskoçya’da Balmoral kalesinde geçiriyor. Truss uçakla Balmoral Kalesi’ne gidip elini öpecek. Kraliçe de ona başbakanlık görevini verecek.” ifadelerini kullandı. Bridge, Truss’ın her salı akşama doğru da Kraliçeye haftalık bilgilendirme yapması gerektiğini belirtti.

‘KRALİYETİN KALDIRILMASINI SÖYLÜYORDU’

Truss’ın gençliğinde liberal demokrat, ailesinin ise sol görüşlü olduğunu belirten Bridge, “Liberal Demokrat Parti üyesiyken, kraliyetin kaldırılmasını söylüyordu. İngiliz medyasında bazı gazeteler, bu şekilde nasıl Kraliçenin elini öpecek, nasıl her salı rapor verecek diye sorular soruldu.” ifadelerini kullandı.

‘RUSYA KARŞITI DURUŞ SERGİLEDİ’

Bridge 23 Haziran’da Turss’ın Türkiye’ye gelip Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’la görüşmesinin İngiliz basınındaki yansımalarını aktardı. Bridge, İngiliz gazetelerinin Truss’ın Türkiye ziyaretini, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya girişi ve tahıl koridoruyla ilgili bir elçi göreviyle yaptığını yazdıklarını söyledi. Truss’ın Türkiye temasları için Bridge, “Geldiğinde Türkiye ile ticaret hacminin artırılması, Türkiye ve İngiltere’nin, Avrupa NATO’sundaki en büyük ikili olduğunu ve enerji ve savunmada işbirliğine gidilmesi gerektiğini söyledi.” ifadelerini kullandı. Bridge, hükümetin resmi sitesi olan gov.uk’de çıkan haberde ise Truss’ın Çavuşoğlu görüşmesinde Putin’in dünyayı açlıkla tehdit ettiği iddialarını dillendirdiğinin yazıldığını söyledi. Bridge aynı zamanda hükümet sitesinde, Truss’ın görüşmede “Rusya karşıtı duruş sergilediğinin” yazıldığını da belirtti.

Berna Bridge

TÜRKİYE’NİN HOŞUNA GİTMEYEN TEKLİF

Liz Truss’ın “yasa dışı göçmenleri Türkiye’ye yollama” fikrini de hatırlatan Bridge, “Financial Times’ta çıkan haberde Türkiye’nin bu öneriden hiç hoşlanmadığı yazıldı.” dedi. Daha önce Boris Johnson’ın Ruanda ile böyle bir anlaşma yaptığını belirten Bridge, yasa dışı göçmenlerin tek yön biletle Ruanda’ya gönderilmeye çalışıldığını söyledi.

‘BÖLÜNMÜŞ MUHAFAZAKARLARI BİRLEŞTİRME’

Bridge, basında çıkan haberlerde ise Truss’ın bölünmüş Muhafazakar Parti’yi birleştirmesi gerektiğinin yazıldığını belirtti. Rakibi Rishi Sunak ile mücadelesinde önemli ölçüde ekonomik programlar yarışmıştı. Truss’ın İngilizlere verdiği sözleri hatırlatan Bridge, “Vergiyi düşürmek, ekonomiyi canlandırmak ve enerji krizine çözüm bulmak… Fakat bunların detayları net değil. Perşembe günü açıklanması bekleniyor.” ifadelerini kullandı.

‘RADİKAL SÖYLEMLERİ VAR’

Truss, radikal söylemleriyle seçim sürecinde çokça konuşulmuştu. Truss’ın “şahin” olarak nitelendirildiğini belirten Bridge, “’Nükleer silah düğmesine basarım’ gibi söylemleri var. Bu yüzden radikal bir kişilik olarak değerlendiriliyor.

Margaret Thatcher

‘THATCHER’A BENZEMEYE ÇALIŞIYOR’

Truss’ın üçüncü kadın Başbakan olması akıllara 1979 yılında Birleşik Krallık Başbakanı olan “Demir Leydi” lakaplı Margaret Thatcher’ı getirdi. Truss’ın Estonya ziyaretinde tankın içerisinde poz verdiğini belirten Bridge, “Bu poz Thatcher tarafından da verilmişti. Basında Truss’ın Thatcher’a benzemeye çalıştığı yazılıyor. Fakat Truss bunu kabul etmiyor.” dedi. Bridge, bu yüzden bazı siyasetçilerin “Truss’ın tribünlere oynadığı” yorumlarını yaptıklarını söyledi.

‘DEMİRDEN YAPILMIŞ RÜZGÂR GÜLÜ’

Truss’ı, Başbakan olduktan sonra bazı ülkeler tebrik ederken bazıları olumsuz karşıladı. Bridge, Hindistan, İrlanda Cumhuriyeti, Almanya ve Polonya hükümetlerinin Twitter’dan Truss’ı tebrik ettiğini söyledi. Bridge, Rus basınında ise Truss’la ilgili olumsuz yorumların yapıldığını belirtti. Rusya’da, İngiltere için Truss’ın Başbakan olmasını “felaket” olarak yorumlandığını söyleyen Bridge, Truss için “Demirden yapılmış rüzgâr gülü” tanımlamasının yapıldığını söyledi. Bunun nedeninin ise sık sık fikir değiştirdiğinden kaynaklandığı yazılıyor. Truss’ın, Kraliyete önce karşı çıkıp ardından geri adım atması ve Brexit’e karşı çıkıp sonra Brexit’i desteklemesi Rus basınında rüzgâr gülü olarak yorumlamasına neden oldu.

Rusya’da Amerikancı “Rus muhalif” Aleksey Navalyn taraftarlarının ise Truss için olumlu yorumlar yaptıklarını belirten Bridge, İtalyan basınında da Truss için “robotik” yorumunun yapıldığını söyledi.

Chatham House’ın Başbakan olmasından iki gün önce Truss’la ilgili bir bildiri yayınladığını belirten Bridge, şu hususların vurgulandığını söyledi:

“Avrupa ile ilişkileri kuvvetlendirmeli. Ukrayna ve enerji krizinde Boris Johnson çizgisini izlemeli. AB konusunda liderlik yapmalı ve Ukrayna konusunda AB’yi bir arada tutmalı (savaşı devam ettirmeli) İngiliz ekonomisinin yüzde 3’ünü savunmaya ayırmalı. ABD’ye yakın durmalı. Çin’i tehdit olarak ön planda tutmalı. Irak, Pakistan ve Hindistan’la olan ilişkilerde rol almalı.”

İSTİFASINI KRALİÇE’YE SUNDU

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Kraliçe 2. Elizabeth'e istifasını sundu.

Johnson, İskoçya'da Kraliçe Elizabeth'le görüşerek istifasını sundu. Johnson'a, eşi Carrie Johnson da eşlik etti. Görüşmenin yaklaşık 40 dakika sürdüğü belirtildi.

Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Johnson'ın istifasının Kraliçe tarafından

kabul edildiği bildirildi.

Johnson'ın ardından yeni Başbakan Liz Truss, Kraliçe'den yeni hükümeti kurma görevini almak üzere Balmoral Kalesine gitti.

Sonraki Haber