Kredi borçları ödenemedi takipteki kartlar arttı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK)’nun verilerine göre mayıs ayında takipteki bireysel kredi kartı borçları yıllık bazda yüzde 212 arttı. Takibe düşen ihtiyaç kredilerindeki artış da yüzde 50 oldu

Sıkılaştırma politikalarının vatandaşlara etkisi borçların ödenemeyecek düzeye çıkması oldu. Ücretler gereksinimleri karşılamaya yetmediği için kredi kartı ile alışverişler arttı, takibe düşen borçlar patladı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK)’nun verilerine göre mayıs ayında takipteki bireysel kredi kartı borçları yıllık bazda yüzde 212 arttı. Takibe düşen ihtiyaç kredilerindeki artış da yüzde 50 oldu.

Son açıklanan kasım ayı verilerine göre de kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile kasım ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 73 artarak 1 milyar 533 milyon TL oldu.

Kartlı ödemelerin 1 milyar 303 milyon TL’si kredi kartları ile yapıldı. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı yüzde 78’e yükseldi.

KART BORÇLARINDA ARTIŞ YÜZDE 200

2024'ün ilk 10 ayında da bireysel krediler ve kredi kartlarında takibe düşen alacaklar yüzde 111 artarken, kredi kartı borçlarındaki artış yüzde 200’e ulaştı. 10 ayda bireysel kredi kartlarında takibe düşen borçlar 30 milyar TL’den fazla artış gösterdi.

Bu dönemde bireysel kredi kartları ve kurumsal kredi kartları, takibe düşen alacakların büyük bölümünü oluşturdu. Bireysel kredi kartlarındaki takipteki alacakların yüzde 65,2’si, kurumsal kredi kartlarındaki takipteki alacakların ise yüzde 49,9’u, sadece bu yılın ilk 10 ayında takibe düşen borçlardan meydana geldi.

2024 yılı başında bireysel kredi kartlarında takibe düşen alacak miktarı 16 milyar TL iken, 1 Kasım itibarıyla bu rakam 46 milyar 133 milyon TL’ye ulaştı.

HARCAMALARIN YÜZDE 60’I MARKETLERDE

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi kartına taksidi anlayamadığını söyledi, kartlı alışverişleri azaltmak için önlemler aldı. Tüketici Birliği Federasyonu’nun yaptığı araştırmada kredi kartı harcamalarının yüzde 60’ının marketlerde yapıldığını ortaya koydu.

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç ise Aydınlık’a yaptığı değerlendirmede, artık vatandaşların temel gereksinimlerini karşılamak için kartlı harcama yaptığını ve borçlanlanmayla alışverişin önüne geçmek için dar vatandaşlara gereksinimlerini karşılamaya yetecek gelir sağlanması gerektiğini kaydetti.

Ekonomi yönetiminin, enflasyonu düşürmek amacıyla talebi kısma girişimlerine karşın vatandaşın kesilecek harcaması kalmadı. TÜİK’in "hanehalkı tüketim harcaması" istatistiklerine göre gelirleri en düşük grubun tüketiminin yüzde 65’i gıda ve barınma grubunda oldu. Hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı yüzde 23,9 ile konut ve kira harcamaları aldı.

Vatandaşların bütçesinin dörtte biri barınma ihtiyacına gitti. İkinci sırada yüzde 21,9 ile ulaştırma, üçüncü sırada ise yüzde 20,6 ile gıda ve alkolsüz içecek harcamaları oluşturdu. Eğitim hizmetleri yalnızca yüzde 1, eğlence, spor ve kültür harcamaları yüzde 1,9 pay aldı. Bu grubun toplam tüketim içindeki payı ise yüzde 7’de kaldı. Geliri en yüksek grubun payı ise yüzde 40 oldu.

EKONOMİYE GÜVEN ZAYIFLADI TÜKETİCİ YILI TEDİRGİN KAPATTI

Üretici ve tüketicilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirmelerini gösteren TÜİK’in hazırladığı Ekonomik Güven Endeksi, 2024 yılının başında 99,4’tü, 100 eşik değerin altında olduğu zaman olumsuz durumu niteleyen endeksi yılı 98,8 puan ile kapattı.

Söz konusu rakam son 8 ayın en yüksek seviyesi olarak kayıtlara geçti. Aynı dönemde tüketici güven endeksi yüzde 1,9 artışla 81,3 olarak belirlendi. Reel kesim (imalat sanayisi) güven endeksi ise yüzde 0,7 azalışla 102,7 oldu.

Hizmet sektörü güven endeksi yüzde 2,4 artarak 113,6, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 1,2 artışla 113, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 1,9 yükselerek 89,4 değerini aldı.

Sonraki Haber