1,2 milyon kişi takibe düştü
Bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe düşmüş kişi sayısı 1 milyon 213 bine çıktı. Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, 'Borç kıskacı, toplumsal barışı bozar.' diyerek hükûmete uyarıda bulundu
Türkiye Bankalar Birliği’nin 8 Ekim’de açıkladığı veriler vatandaşın kredi borcunu ödeyemediğini ortaya koydu. Söz konusu verilere göre bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı yükseldi. Bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı 2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde 899 bin kişi iken; aynı dönem için bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise 737 bin kişi oldu.
2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde, bir önceki yılın aynı ayına göre bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı yüzde 39 artarak 1 milyon 213 bin kişiye çıktı. Risk Merkezi verilerine göre, Ağustos 2024 itibarıyla bireysel kredi kartlarını da içeren bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacaklar bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 126 artış ile 96 milyar liraya yükseldi.
AİLELERİ İLE BİRLİKTE 6 MİLYON
Kredi kartı ve bireysel kredi borcunu ödeyemeyen tüketici sayısındaki artışı değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, “Önlem alınması için daha ne gerekiyor.” dedi. Yüksek faiz oranlarıyla kullanılan kredi kartı borçlarının, gereksinimlerini karşılayamayan vatandaş sayısını artıracağını dile getiren Deniz, şu açıklamayı yaptı:
“Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin, bireysel kredi ve kredi kart borcuna ilişkin 2024 Ağustos dönemi verilerine göre 1 milyon 213 bin yurttaşımız hakkında, bankaya olan borçlarını ödemedikleri için yasal takip başlatılmış bulunmaktadır. 1 milyon 213 bin yurttaş aileleri ile birlikte en az 6-7 milyonluk bir nüfus anlamına gelmekte olup yasal takibe konu olan borç stoku da 96 milyar lirayı aşmış bulunmaktadır.
“Açıklanan veriler sürpriz değildir. Çok uzun zamandır milyonlarca insanın geliri yaşamını sürdürmek için zorunlu harcamalarını yapmaya yetmemekte, zorunlu olarak kredi kartı kullanılmakta; kredi kart limitlerinin tükenmesi ve asgari ödeme ile günün kurtarılamayacak noktaya gelinmesiyle bu kez yüksek faiz oranları ile bireysel kredi kullanılmaktadır.
“Nitekim ayak sesleri yaklaşık bir yıl öncesinden duyulmaya başlayan bu soruna işaret eden Tüketici Birliği Federasyonu’nun öngörüleri maalesef gerçekleşmiş bulunmaktadır. Banka borçlarının ödenememesi nedeniyle milyonlarca insanın ekonomiden kopması, milyonlarca eve icra memurunun gidecek olması sorunun sadece görünen kısmıdır.
‘TOPLUMSAL BARIŞIN YIPRANMASI KAÇINILMAZ’
“Günlük, zorunlu gereksinimlerini dahi karşılayamayacak denli borç kıskacı içinde olan insanların sayısı arttıkça, bugünlerde ülke gündeminde sıklıkla yer alan şiddet olaylarının, boşanmaların artması ve dolayısıyla toplumsal barışın yıpranması kaçınılmazdır.
“Faizlerin artırılarak, miktarsal sıkılaştırmanın sağlanması ve sonuçta talebin azaltılarak enflasyonun düşürüleceği varsayımına dayalı ekonomik program, ülkeyi bu olumsuz noktaya getirmiştir. Bu programın milyonlarca yurttaşın kişisel iflasına neden olduğu artık yadsınamaz bir gerçekliktir. Üstelik yıllardır yaşanan ekonomideki olumsuzluğun, içine girilen bataklığın suçlusu, nedeni milyonlarca yurttaş değildir.”
HÜKÜMETE UYARI
Yüksek enflasyonla mücadelenin, toplumun büyük kesiminin yoksulluğa mahkûm ederek yürütülemeyeceğini altını çizen Deniz, “26 Eylül tarihinde açıklanan borç yapılandırmasına ilişkin TCMB ve BDDK kararlarının birkaç ay için tüketiciye yarar sağlayacağı, sonrasında sorunun daha büyük şekilde önümüze geleceği yönündeki değerlendirmemizi kamuoyu ile bir kez daha paylaşıyor ve ekonomi yönetimini bir kez daha ve daha güçlü şekilde uyarıyoruz; ‘bu böyle gitmez!’” dedi.
KARA YOLUNDA HER 100 KAMYONDAN 35’İ BOŞ
EKONOMİ SERVİSİ
Kara yolu taşımacılığında kamyonların boş seyahatlerini önlemek ve taşımacılıktaki verimliliği artırmak amacıyla faaliyet yürüten dijital lojistik platformu Kamion, basın mensuplarıyla buluştu. Kamion Kurucusu Berkay Adlım, lojistik sektörünün durumu, uygulama ile sağladıkları faydaları ve bu sene hayata geçirdikleri uluslararası taşımacılık faaliyetlerini anlattı.
Türkiye’de kara taşımacılığı için 40 milyar dolar harcandığının bilgisini veren Adlım, yollardaki her 100 kamyondan 35’inin boş olduğunu aktardı. Adlım, verimliliği artırma çalışmalarıyla boş taşımaları yüzde 1 oranında azalttıklarında dahi 400 milyon dolarlık katkı sağlayacaklarını dile getirdi. Berkay Adlım, şu ifadeler kullandı:
“Yollarda seyreden her 100 kamyondan 35’inin boş olduğunu görüyoruz. Türkiye ekonomisine yılda 14 milyar dolara mal oluyor. Boş taşımaları yüzde 1 azaltmak bile ülkemize yılda 400 milyon dolarlık katkı sağlar. Ürettiğimiz teknolojiler sayesinde boş yolculukların önüne geçerek hem ticari yük taşımacılığı yapan tedarikçilere hem yükveren şirketlere hem de ülke ekonomisine katkıda bulunuyoruz.”
HEDEF DÜNYADA İLK 5’E GİRMEK
Sene başı itibarıyla uluslararası taşımacılığa başladıklarını ve 16 ülkeye kara yolu taşımacılık hizmeti verdiklerini belirten Berkay Adlım, mevcut müşterilerinin yüzde 20’sinin uluslararası yüklerini taşıdıklarını ve toplam müşteri sayılarının yüzde 28 arttığının altını çizdi. Adlım, yurt dışı varlıklarını büyütmenin 2025 yılında öncelikli planlarında yer aldığını kaydetti. Platforma kayıtlı kamyon sayısının önceki yıla göre yüzde 70 artış göstererek 20 binin üzerine çıktığının altını çizen Adlım; platformda 200’den fazla yükveren firma bulunduğunu ve hedeflerinin dünyada ilk 5 nakliye platformundan biri olmak olduğunu açıkladı.