Kredi kartlarına yeni yapılandırma geldi

Resmi Gazete'de yayımlanan BDDK kararlarına göre limiti 50 bin TL olan kartta asgari tutar yüzde 20 olacak. Ayrıca birikmiş borç 60 aya kadar vadeyle yapılandırılabilecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından bireysel kredi kartlarına yönelik yapılandırma ve faiz oranlarına dair ortaklaşa adımlar attı.

TCMB'nin Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete'de, BDDK'nin konuya ilişkin Kurul kararı da internet sitesinde yayımlandı.

YAPILANDIRMA 60 AY OLDU

Buna göre, BDDK, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma imkanı getirdi.

Bireysel kredi kartlarında dönem borcunun asgari tutarını ödeyemeyenler, mevcut kredi kartı borç bakiyelerini 60 aya kadar yapılandırabilecek. Her aya düşen taksit tutarı, ilgili ayın asgari ödeme tutarına eklenecek. Yapılandırılan kredi kartı borcunun en az yarısı ödeninceye kadar ilgili bankadaki kredi kartı limiti artırılamayacak.

TCMB de bireysel kredi kartlarında yapılandırmada kullanılacak azami faiz oranını referans faiz olan yüzde 3,11 ile sınırlandırdı.

İhtiyaç kredileri ise anapara ve faiz ödemelerinin 30 günden fazla gecikmesi halinde ilave kredi olmadan 60 aya kadar yapılandırılabilecek. Borçlunun 1 yıl içinde yapılandırma için başvurması gerekiyor.

ASGARİ ÖDEME ORANLARI DEĞİŞTİ

BDDK, kredi kartlarında asgari ödeme oranında da değişikliğe gitti.

Dönem borcunun yüzde 20'si olan asgari ödeme oranında sınır tutar, 25 bin liradan 50 bin liraya çıkarıldı. 50 bin lira ve altında olan kredi kartları için asgari ödeme oranı dönem borcunun yüzde 20'si olurken, 50 bin lira ve üzerinde olanlarda yüzde 40 olarak uygulanacak.

BDDK'nin adımlarıyla uyumlu şekilde TCMB, bireysel kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranlarını kredi kartı dönem borcuna göre referans orana bağlı olarak farklılaştırdı. Bu kapsamda belirlenecek oranlar 24 Ekim'de açıklanacak ve 1 Kasım'da yürürlüğe girecek.

AZAMİ FAİZ ORANLARINDA DEĞİŞİKLİK

Referans oranın aynı kalması halinde azami akdi faiz oranları; dönem borcu 25 bin liranın altında olan kredi kartları için yüzde 3,50, 25 bin-150 bin lira olan kredi kartlarında yüzde 4,25 ve 150 bin liranın üzerinde olan kredi kartlarında yüzde 4,75 olacak.

Kredi kartları vasıtasıyla nakit çekim/kullanım azami akdi faiz oranı ise yüzde 5 seviyesinde korundu.

UZMANINDAN İLK YORUM

Ekonomist Prof. Dr. Abdulkadir Develi alınan kararlar üzerine katıldığı CNN Türk canlı yayınında şunları kaydetti:

"Şu an sıkılaşmanın zirvesindeyiz. Kredi kartları üzerinden yavaş yavaş piyasaların rahatlaması adımı diye okuyabiliriz bu kararı. Vade arttıkça maliyet artar fakat diğer taraftan da kredi kartı kullananlar için ödeme kolaylığı söz konusu. Sıkılaşmanın zirvesinde olduğumuz dönemde tüketiciyi rahatlamak olarak da biz bunu yorumlayabiliriz. Piyasanın sıkılaşmada rahatlatmaya ihtiyaç vardı. Burada vade yapılırken tüketici ödeme kabiliyetine bakmalı. Şu anki faiz oranları cazip olmasına rağmen vade ne kadar uzarsa bu avantajdan çıkabilir. Diğer yandan 60 ay ödeme kolaylığı da var burada."

Prof. Dr. Abdulkadir Develi

Prof. Dr. Develi "Artık 2025 yılında yüzde 20'nin altında bir enflasyonla karşı karşıya kalacağız. Burada sabit bir borçlanma söz konusu. Kredi kartlarının ödenmesi konusunda bir sarmal var. Ödeyememe durumunda ciddi anlamda bir artış söz konusu oluyor. Bu benim için de sürpriz oldu. Harcama tarafının soğutulması, yüksek politika faizinde ödeme konusunda bir destek de söz konusu. Tüketicileri, kredi kartı kullanıcılarını ödeme konusunda da önemli bir adım. Ben bunu pozitif olarak değerlendiriyorum" dedi.

'RAHATLAMA GETİRECEK'

Ekonomi çevreleri insanlara taksitlendirme imkanı tanınması, gecikme faizi sarmalı konusunda bir rahatlama getireceği konusunu dile getirdi. 60 ay vadenin önemli bir imkanı olduğunu kaydeden ekonomi çevreleri faizler düştüğünde bu borcun ayrıca kapatılabileceği yorumunu da yaptı.

Sonraki Haber