Küba Komünist Partisi: Kürdistan bir ABD Projesi

Küba Komünist Partisi yetkilileri, 'Kürdistan'ın bir ABD projesi, Gülen ile IŞİD'in de emperyalizmin araçları olduğunu söyledi.

Küba Komünist Partisi yetkilileri, “Kürdistan girişimi bir ABD projesidir” açıklaması yaptı. Havana’da Vatan Partisi heyetini kabul eden Küba KP Merkez Komite üyesi ve Dışilişkiler Bürosu Başkan Yardımcısı Juan Carlos Marsan, Ortadoğu’daki gelişmeleri bu sözle özetledi. ABD Başkanı Trump’ın PYD’yi silahlandırmasını çarpıcı bulduğunu da dile getiren Marsan, Fetullah Gülen Örgütü ve IŞİD’in de emperyalizmin birer aracı olduğunu vurguladı.

'ABD ETNİK BÖLÜCÜLÜK YAPIYOR'

Vatan Partisi Uluslararası İlişkiler Bürosu üyesi Yunus Soner ve Partinin Latin Amerika Temsilcisi Özgür Uyanık'tan oluşan heyet, 2 Mayıs’ta da Havana’da uluslararası Küba ile dayanışma kongresine katılmıştı. Kongrede Küba’nın dışpolitikası hakkında sunum yapan Dışişleri Bakan Yardımcısı Ana Teresita Gonzalez, “ABD Ortadoğu’da etnik farkları ülkeleri bölmek için kullanıyor” demişti.

MEKSİKA’DA ORTAK TUTUM

Meksika’da mart ayı sonunda düzenlenen, Küba Komünist Partisi’nin Dışilişkiler Başkanı düzeyinde temsil edildiği uluslararası "Partiler ve Yeni bir Toplum" kongresinde de Vatan Partisi heyeti Venezuela’nın iktidar partisi PSUV ve Arjantinli Herkes için Vatan Partisi, ortak bildiri sunmuştu. Bildiride Türkiye, Suriye ve Irak topraklarında “2. İsrail” kurma girişimi kınanmıştı. Bildiriye aralarında Küba, Nikaragua, Ekvador, Guatamela gibi ülkelerin iktidar partileri de dahil olmak üzere 40 ülke temsilcisi alkışlarla destek vermişti.

'ABD İLE TÜRKİYE ARASINDA DERİN ÇATLAK'

Öte yandan tüm Latin Amerika’da yayın yapan Venezuelalı Telesur televizyon kanalı da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyareti nedeniyle bir buçuk saatlik özel bir yayın yaptı. Yayına, Trump’ın PYD’yi silahlandırması damga vurdu. Yayına bağlanan Latin Amerikalı uzmanlar, Türkiye ile ABD’nin ilişkilerinin gelecekte tekrar düzelme ihtimalini tartıştı. Uzmanların büyük çoğunluğu, Türk-Amerikan ilişkilerinin tekrar düzelmesinin zor olduğu, Türkiye’nin NATO’dan da giderek uzaklaştığı görüşünü savundu. Uzmanlar, iki ülke arasındaki çelişkinin temelinde ise ABD’nin PYD ve PKK’ya verdiği desteğin yattığını vurguladı.

'LATİN AMERİKA ABD'YLE ÇATIŞMAMIZIN FARKINDA'

Vatan Partisi Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanı Yunus Soner, Latin Amerika'daki temaslarını değerlendirdi. Soner, Latin Amerika ülkelerinin Türkiye'ye bakışına ilişkin dört tespitini sıraladı: “Latin Amerika, Türk Amerikan çatışmasının farkında. Bu çatışmanın Kürdistan kaynaklı olduğunu biliyor. Ayrıca ülkeler Kürdistan'ı, bir Amerikan projesi olarak kabul ediyor. Bu çatışmada Latin Amerika ülkeleri Türkiye'nin yanında yer alıyor.'

'ÖNERDİĞİMİZ BİLDİRGEYİ İMZALADILAR'

Soner, Latin Amerika'nın Türkiye'ye bakışını şöyle anlattı: “Latin Amerika'nın iktidar ve çoğu muhalefet partileri Türk Amerikan çatışmasının net bir şekilde farkında. Küba Komünist Partisi, 'Latin Amerika'nın bütün devrimci liderleri, iktidar partileri 'Kürdistan'an bir Amerikan projesi olduğunu artık görmeye başladılar' dedi. Ekvador iktidar partisinin ve Küba Komünist Partisi'nin Merkez Komite Üyesi Juan Carlos Marsan Aguilera'nın söyledikleri dikkat çekici. 'Kürdistan bir Amerikan projesidir' dedi. Bizim önerdiğimiz 'İkinci İsrail'e hayır' bildirgesine imzalayarak, bu yaklaşımlarını somutlaştırdılar. Kırkı aşkın ülke bu bildirgeyi onayladı. Venezuela'nın iktidar partisi, Arjantin'in önemli bir partisi de bu bildirgeye destek verdi.”

'PKK'NIN FOYASI ORTAYA ÇIKMIŞ'

Soner, Latin Amerika partilerinin PKK/PYD'ye bakış açısını da şöyle aktardı: “Küba'da muhataplarımızdan biri 'Ben PKK'lıları hatırlıyorum. 80'li yıllarda çok karşılaşmıştık' dedi. Zamanında PKK ile sıcak ilişkiler kurduklarını anlıyoruz. Ama aynı kişi bugün, 'Kürdistan Amerikan projesidir' diyor. Bunlar, Türk Amerikan çatışmasını öyle doğru bir yere oturtmuşlar ki, eski ilişkilerini koparıyorlar. Dünya insanlık tarihinde devrimcilik, antiemperyalizim, bağımsızlık ve milli egemenlik açısından çok önemli rol oynamış Latin Amerika kıtasında artık PKK/PYD'nin foyası ortaya çıkmış durumda.” SILA KEMAHLI

Sonraki Haber