Kubbe sanatının eşsiz örneği Karatay Medresesi ve Çini Eserler Müzesi

Kubbe sanatının eşsiz örneği Konya'nın Selçuklu ilçesinde bulunan Karatay Medresesi ve Çini Eserler Müzesi ziyaret edenlere Selçuklu sanatını konuşturuyor! Karatay Medresesi ve Çini Eserler Müzesi ziyaret saatler, ücreti, konumu ve daha fazlası...

Konya gezilecek yerler arasında olan Çini Eserler Müzesi olarak kullanılan Karatay Medresesi, Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykâvus zamanında Emir Celâleddin Karatay tarafından 1251 yılında yaptırılmıştır. Medresenin iç mekânları mozaik ve plaka çiniler ile kaplanmıştır. Mimarının Muhammed bin Havlan olduğu tahmin edilmektedir.


Medrese, Selçuklular devrinde hadis ve tefsir ilimleri okutulmak üzere “Kapalı Avlulu Medrese” grubunda beden duvarları taştan, kubbe ve tonozlar tuğladan inşa edilmiştir. Sille taşından inşa edilmiştir. Tek katlıdır. Giriş doğudan gök ve beyaz mermerden yapılmış, Selçuklu devri taş işçiliğinin şaheser bir örneği olan kapı ile sağlanmaktadır. Kapının üzerinde medresenin yapımı ile ilgili kitabeler, diğer yüzeylerine seçme âyet ve hadisler kabartma olarak işlenmiştir. Medresenin güneybatı hücresinde Celâleddin Karatay’ın türbesi mevcuttur.

Anadolu Selçuklu devri çini işçiliğinde önemli yeri bulunan Karatay Medresesi 1955 yılında “Çini Eserler Müzesi” olarak ziyarete açılmıştır. Müzede Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemine ait çini ve seramikler, özellikle Kubad-Âbâd Sarayı çinileri, alçı süsleri, dolaplar, çini tabaklar ve kandiller teşhir edilmektedir.

Karatay Medresesi hangi günler açık?

Müze pazartesi haricinde haftanın her günü ziyarete açıktır. 1 Nisan ve 31 Ekim arasında ziyaret saatleri 09:00 – 19:00'dur. 31 Ekim ve 1 Nisan tarihlerinde ise Karatay Çini Eserler Müzesi 09:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. 

Karatay Medresesi ücretli mi?

Karatay Medresesi ve Çini Eserler Müzesi'ne giriş ücreti 7 Tl'dir. Müze kart geçerlidir.

Karatay Medresesi ve Çini Eserler Müzesi nerede?

Konya'nın Selçuklu ilçesinde bulunan Karatay Medresesi ve Çini Eserler Müzesi konumu için tıklayınız:

Karatay Medresesi konumu 

Karatay Medresesi ve Çini Eserler Müzesi'ne gelmişken Konya'da gezilecek yerleri görmeyi unutmayın:

Sonraki Haber