Kubilay Selçuk'un başvurusuna ret

Anayasa Mahkemesi (AYM), eski Çiğli 2. Ana Jet Üssü Komutanı Kubilay Selçuk'un yaptığı bireysel başvuruyu karara bağladı. Yüksek Mahkeme, başvuru hakkının kötüye kullanılması nedeniyle başvurunun reddine karar verdi

Çiğli 2. Ana Jet Üssü Komutanlığında görevli bir askerin 121. Filo Komutanlığında konuşlu paraşüthanede 7 Mart 2015 tarihinde güvenlik kameraları için kablo çekimi yaparken asma tavandan düşerek ölmesi olayıyla ilgili Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmıştı.

Bu olaya dair bilirkişi heyeti tarafından düzenlenen 30 Ocak 2017 tarihli raporda, olay tarihinde tümgeneral olan ve üs komutanı olarak görev yapan Kubilay Selçuk'un asli kusurlu, aynı birlikte görev yapan A.D. ile olayda ölen askerin tali kusurlu oldukları mütalaa edildi. Soruşturma sonucunda Başsavcılık, Selçuk ile A.D. hakkında taksirle öldürme suçundan 23 Ocak 2018 tarihinde iddianame düzenledi.

ADLİ PARA CEZASI VERİLDİ

Karşıyaka 1. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen dava sırasında Selçuk yargılamaya, başka suçlardan dolayı hakkında yürütülen ayrı bir soruşturma nedeniyle tutuklu bulunduğu ceza infaz kurumundan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Yargılama sonucunda Selçuk'un atılı suçtan hapisten çevrili 18 bin 200 TL adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verildi. Anılan karara yönelik istinaf başvuru talebi ise İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 19. Ceza Dairesinin 24 Aralık 2021 tarihinde kesin olmak üzere esastan reddedildi. Selçuk da bunun üzerine Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu.

BOZMA KARARI SONRASI YENİDEN YARGILAMA

Diğer yandan Selçuk, daire kararına karşı 14/ç Eylül 2022 tarihinde itiraz talebinde bulundu. Bu talep üzerine İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı Selçuk hakkındaki esastan ret kararına 15 Kasım 2022 tarihinde itiraz etti.

Anılan itiraznamede, Selçuk hakkında düzenlenen bilirkişi raporunun dava konusu suçun sübutu açısından yeterli olmadığı gerekçesiyle esastan ret kararının kaldırılması talep edildi.

Daire 28 Kasım 2022 tarihinde İstinaf Başsavcılığının itirazını reddetti ancak İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Ceza Daireleri Başkanlar Kurulu 10 Şubat 2023 tarihinde itirazın kabulüne ve daire kararının kaldırılmasına karar verdi.

Bozma kararı üzerine yeniden yapılan yargılamada bir sonraki duruşma 12 Eylül 2024 tarihine ertelendi.

Bireysel başvuruya ilişkin inceleme ise AYM Birinci Bölümü tarafından görüşüldü. AYM, başvuru hakkının kötüye kullanılması nedeniyle başvurunun reddine karar verdi. Kararın gerekçesinde şöyle denildi:

'BAŞVURU HAKKINI KÖTÜYE KULLANDI'

"Bireysel başvurunun yapılmasından sonraki süreçte esastan ret kararının kaldırılarak Mahkeme kararının bozulması ve bozma üzerine davanın derdest olması, başvurucunun adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddiaları yönünden mağdur statüsünün değerlendirilmesine veya mahkûmiyet kararıyla ilgili diğer ihlal iddialarına yönelik kabul edilebilirlik ve esas incelemesi bakımından oldukça önem taşımaktadır.

"Buna karşılık başvurucu, Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü'nün 59. maddesinin (5) numaralı fıkrasında belirtilen yükümlülüklerine açıkça aykırı bir şekilde yukarıda ifade edilen olgulara ilişkin olarak herhangi bir bildirimde bulunmamıştır."

MİLLİ DEVLET BİLDİRGESİNİ HEDEF ALMIŞTI

Kubilay Selçuk, Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 15 Temmuz darbe girişimi "çatı" davasında 108 maktul yönünden haklarındaki kamu davası ayrılan sanıkların yargılandığı davada, Vatan Partisi'nin Milli Devlet Bildirgesi’ni hedef almıştı. Selçuk, "Doğu Perinçek kendi gazetesinde 4 Mayıs tarihinde Milli Devlet Bildirgesi yayınladı. Perinçek bu kampanyanın propaganda da kalmayacağını asıl amacın örgütlenme olduğunu söylüyor. Sivil bildirge gibi gözüküyor. Tam bir kalkışma planlaması" demişti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Genelkurmay çatı davasında Selçuk'a, "anayasayı ihlal" ve "Cumhurbaşkanına suikast" suçlarından birer, 136 kişiye yönelik de "kasten öldürmek" suçundan verilen 136'şar kez olmak üzere toplam 138'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını onamıştı.

Sonraki Haber