Kudsi Erguner Ankara CSO'da konser verecek

CSO Ada Ankara, Ekim ayına Kudsi Erguner ile giriş yapıyor. Erguner'in yönetimindeki topluluk, farklı dillerden ve makamlardan gelen din kökenli müziklerin evrensel sanat değerini yansıtacak

Kudsi Erguner Topluluğu, yarın akşam saat 20.00'da CSO Ada Ankara'da sevenleri ile buluşacak. “İstanbul'un Kutsal Nağmeleri” başlıklı konserde, dünyaca tanınan neyzen Kudsi Erguner'in yönetimindeki topluluk, dini inançlardan ortaya çıkmış müzikleri dinleyiciye sunacak.

Tanrı aşkının, dini heyecanlar ve ayinlerin, o inançları oluşturan medeniyetlerin güzel sanatlarına da yansıdığını belirten Kudsi Erguner, bunun bir parçası olan müzikte de kuralın değişmediğini söylüyor. Mes, kantat, requiem gibi kilise müzikleri zamanla dini kisvelerinden arınıp, evrenselleşerek tüm konser salonlarında dinlenir hale gelmişken, diğer kutsal müziklerin çoğunlukla ait oldukları mabetlerle sınırlı kaldığına dikkat çeken Erguner, buradan hareketle doğan “İstanbul’un Kutsal Nağmeleri” projesiyle, Batı müziğinde olduğu gibi değişik inançların zengin repertuarlarını da salt birer sanat eseri olarak dinleyiciye sunmayı amaçladıklarını belirtiyor.

Projeyle ayrıca İstanbul’da asırlar boyudur süregelen dini ve kültürel etkileşimin altını çizmek, paylaşılan ruhani zevkin; dil, din gibi farklılıklarının ötesinde olduğunu göstermek ve Müslüman, Rum, Yahudi ve Ermenilerin farklı dillerde de olsa aynı makamlarla eserler bestelediklerini hatırlatmak amaçlanıyor.

Konserde performans sergileyecek olan ses sanatçıları; Bora Uymaz, Mehmet Hamdi Demircioğlu, İlhan Yazıcı, Safa Korkmaz ve Burak Savaş. Kanunda Hakan Güngör, tanburda Hasan Kiriş, udda Giannis Koutis, yaylı tanburda Michalis Cholevas, tarda Rıza Mirjalalı ve perküsyonda Jacobus Thiele yer alacak. Konserde Yunus Emre'den, Mevlana'dan ve farklı dillerden anonim eserler sunulacak.

‘ERGUNER EKOLÜ’NÜN SON TEMSİLCİSİ

1952 Diyarbakır doğumlu neyzen Kudsi Erguner, müzik hayatına 1969 yılında girdiği İstanbul Radyosu ile başladı. Tasavvuf müziğinin baş enstrümanı ney ile Mevlevi geleneğinin devamı olan ‘Erguner Ekolü’nün son temsilcisi Ulvi Erguner tarafından yetiştirilen Erguner, 1973 yılında Paris’e yerleşerek mimarlık ve müzikoloji eğitimleri aldı. 80’li yılların başında Mevlana Enstitüsü'nü kurdu. Erguner’in ilk defa İstanbul’un Hıristiyan ve Müslüman dinî müziklerini bir araya getirdiği ‘Tarih Boyu Hoşgörü’ ve hint, jazz ve Türk müziği sanatçılarını bir araya getiren ‘Taj Mahal konseri’, Nazım Hikmet için yazdığı ‘Şair Cenazesi’ eseri, İstanbul ve İzmir festivalleri çerçevesinde büyük beğeni kazandı. 2008 yılında ise Frankfurt Operası’nda Goethe’nin ‘Doğu-Batı Divanı’ndaki şiirlerini tasavvuf müziği formunda Türkçe ve Almanca seslendirdiği önemli bir konser verdi.

Geleneksel müzikler üzerine yaptığı araştırma ve çalışmaları yalnızca Türkiye’de değil Hindistan, Pakistan, Afganistan, Japonya ve Kuzey Afrika ülkelerinde de yaptı. Ayrıca kendi albümlerinin yanı sıra, dünyaca ünlü Peter Gabriel, Jean Michel Jarre, Maurice Béjart, Peter Brook, William Orbit, George Aperghis, Didier Lockwood, İtalyan şarkıcı ve besteci Alice ve Michel Portal gibi birçok sanatçı ile ortak projeler yürüttü.

Sonraki Haber