Kudüs sorununu Türkiye çözer

Eski Irak Kralı Faysal el-Haşimi’nin torunu Prenses Nesrin, ABD’nin Kudüs kararına karşı, ‘Diplomatik çözümü Türkiye sağlar’ dedi

İlk Irak Kralı Faysal el-Haşimi’nin torunu Nesrin el-Haşimi, Aydınlık’ın sorularını yanıtladı. Prenses Nesrin, ABD’nin Kudüs kararını değerlendirdi. Meselenin diplomatik yollardan çözülmesi gerektiğini belirterek, bunu ‘Türkiye gibi güçlü bir ülke çözebilir’ dedi. Atatürk ile dedesi Faysal’ın yakın arkadaş olduğunu dile getiren Prenses, “Mustafa Kemal’in vizyonuna ihtiyaç duyduğumuz bir zamandan geçiyoruz” diyerek, O’nu ailesinden biri olarak gördüklerini anlattı.

* Kudüs’te hiç bulundunuz mu?
Hayır ama iki hayalim var. Birincisi anavatanım Irak’ı görmek, ikincisi de Mescid-i Aksa’da ve Kubbet-üs Sahra’da dua edebilmek.

* Kudüs’ün anlamı nedir?
Kudüs sadece Müslümanların değil, Hristiyanların da. Filistin toprakları kutsaldır. Kudüs Müslümanlar için Mihraç yeri. Ayrım yok, Aksa Cami burada, Kıyam Kilisesi hemen yanında.

*Müslümanlar ya da Hristiyanlar için daha da kutsaldır diyemeyiz...
Diyemeyiz. İkisi için de eşit derecede kutsal. Bu yüzden kilise ve cami birleşiktir. Kudüs’teki Müslümanları ve Hristiyanları ayıramazsınız.

* Kudüs için doğru statü nedir?
Kudüs Filistin’in başkentidir. Jerusalem’in tamamı Filistin’e aittir. Ürdün Nehri’nden Akdeniz’e uzanan topraklar Filistin toprağıdır. Trump’ın da buna hakkı yok.

TRUMP BARIŞI ÖLDÜRDÜ

* Trump’ın Kudüs kararını nasıl değerlendiriyorsunuz ?

Böyle bir şeye hakkı yok. Yüzlerce insana karşı verilmiş bir karar. Trump barışın sonsuza dek ölümünü ilan etti.

* Trump’ın böyle bir karar almasını öngörüyor muydunuz?
Hayır. Trump birdenbire bu kararı verdi. Bunu öngörecek olan sadece politikacılardır.

*Daha önceki politikacıların da gündeminde olan ancak sadece Trump’ın ilan ettiği bir karardı...
Politikacılar bunu oy almak için söylerler. Seçimlerde çok fazla şey söylenir. Bu zamana kadar yapılmış en büyük hataydı. Savaşın ilanı barışın ölümüdür. Bundan sonra asla bir istikrar olmayacak.

*Kararın temelinde ne var peki?
Bilmiyorum. Ama Ortadoğu haritasını yeniden çiziyorlarsa, askeri güçlerini buraya yerleştireceklerse, yeni bir plan oluşturuyorlarsa biz bilmiyoruz. Bunu sadece politikacılar ve liderler bilir.

*Amerikan devleti de böyle bir karara katılıyor mu?
Hükümetin bakış açısını bilmiyorum. Biz halkı ve hükümetleri her zaman birbirinden ayırırız. Örneğin George Bush, Irak’a savaş ilan etti. Ama Amerikan halkının büyük bir çoğunluğu bu karara karşı çıktı. Birçok Amerikalı da Trump’ın bu kararına karşı çıkıyor.

TAVRI TÜRKİYE GÖSTERMELİ

*İslam devletleri beklenen tavrı sergilemezse sonuçları ne olabilir?

Diğer İslam ülkelerini unutalım. Beklenen tavrı Türkiye göstermeli. Çünkü İslam İşbirliği Teşkilatı Liderliği Türkiye’nin. Türkiye’nin atacağı adım önemli. Zirvede, lider konumda. Umuyoruz ki Türkiye güçlü bir ülke olarak, gerçek anlamıyla meselenin diplomatik boyutta ilerlemesine yardımcı olur. Türkiye tüm diplomatik yolları kullanarak savaşın ya da büyük bir yıkımın yaşanmasını engellemeli. Diplomatik çözümü ancak Türkiye gibi güçlü bir ülke bulabilir.

* Irak’a ilk gittiğinizde izleniminiz ne oldu?
Irak’a ilk gittiğimde gördüklerimi karşılaştırınca hiçbir sözlük savaşın tanımını yapamaz. Irak benim ruhumdur. Ben Irak için burada yaşıyorum. Hâlâ nefes alıyorsam bu Irak içindir. Irak’ta olmak başıma gelen ve düşünebileceğim en güzel şeydi.

MUSTAFA KEMAL VİZYONUNA İHTİYAÇ VAR

* Atatürk sizin için ne ifade ediyor?
Müslüman olmanız Atatürk’e saygı duymamanız anlamına gelmiyor. Üstelik Gazi Mustafa Kemal’in yaptıklarını göz önüne aldığımızda... Ben bir kadın olarak Müslüman olmaktan, Hazreti Muhammed ve Hazreti Ali’nin soyundan gelmekten, Mustafa Kemal’in en yakın arkadaşı Irak Kralı Faysal’ın torunu olmaktan gurur duyuyorum. Mustafa Kemal benim için sadece bir lider değil, ailem. Dedem Faysal ne ise Mustafa Kemal de odur. Kral Faysal’ın ve Mustafa Kemal’in vizyonuna ihtiyaç duyduğumuz bir zamandan geçiyoruz.

Sonraki Haber