Kulislerde ‘hayır’ Genel Kurul’da ‘evet’

AK Parti yönetimi NATO oylamasında vekillerin ‘hür iradesi’ dese de kulislerde parti kararının belirleyici olacağı konuşuluyor. Gönüller İsveç’in NATO üyeliğine ‘hayır’dan yana ancak Genel Kurul’da vekillerin elleri AK Parti iradesine bağlı evet ya da hayır oyu verecek

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin milletvekillerinin “hür iradeleriyle nihai kararı” vereceğini söyledi. Kulislerde konuştuğumuz vekiller “evet” demek istemediklerini ancak parti kararı “evet” çıkarsa Genel Kurul’da tersi oy vermeyeceklerini belirtti. TBMM Dışişleri Komisyonu, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifini bugün görüşecek. Komisyon AK Parti Ankara Milletvekili Fuat Oktay'ın başkanlığında toplanacak. Teklif komisyonda kabul edilirse, TBMM Genel Kurulunda milletvekillerinin oylamasına sunulacak.

TEHDİDİN FARKINDALAR AMA…

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin konuşmalarında “söz Meclis’te” diyerek kararın milletvekillerinde olduğunu vurguladı. AK Parti milletvekilleri Türkiye’de ekonomik olarak yaşanan sıkıntıların azalması için ABD ve NATO ile ilişkilerin geliştirilmesi yönündeki tezi savunmayı sürdürüyor, AK Parti grubu İsveç’in üyeliğine “evet” demeye hazırlanıyor. Kulislerde milletvekilleri NATO’nun Türkiye üzerindeki tehditlerinin farkında olduklarını dile getiriyor. İsveç’in NATO üyeliğine “hayır” denilmesi gerektiğini dile getirenler de var. Ancak parti grup kararını delecek milletvekili şimdilik yok…

'KEŞKE GELMESEYDİ'

CHP’de bazı milletvekilleri üyeliğin “geç bile kaldığı” görüşünde. Parti kararının, parti programından kaynaklı “evet” olacağı bildirildi. Parti içinde “hayır” demek yerine “şimdi gündem bu değil keşke protokol gelmeseydi” diyenler var… “Hayır” denilmesi halinde Türkiye’nin ekonomik sıkıntılarının artacağı tezi CHP’de de dillendiriliyor. İYİ Partililer de “Parti programımız NATO’nun genişlemesini savunuyor” diyerek kendilerini savunuyorlar. “NATO’nun sicili” hatırlatıldığında sözler “Bana kalsa evet vermeyelim”e evriliyor.

OYLAMAYA KATILMAMA

Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği süreci Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik operasyonlarına tepki olarak geçen yıl başladı. Finlandiya ile yapılan görüşme ve anlaşmalar sonucunda üyelik Meclis’e geldi. Meclis’te yapılan görüşmelerde 275 oydan 275’i de “kabul” yönünde oldu. Milletvekilleri yine parti kararına uydu. “Hayır” diyemeyenlerden bazıları oylamaya katılmadı.

151 NATO’CU VEKİL ARANIYOR

Protokol Dışişleri Komisyonunda görüşüldükten sonra kabul edilirse Genel Kurul’a gelecek. Danışma Kurulunda alınan karar doğrultusunda da görüşülecek. Oylamada nitelikli çoğunluk aranmıyor. Karar yeter sayısı olan 151 milletvekilinin “evet” demesi protokolün onayı için yeterli oluyor.

Sonraki Haber