Kur baskısı ve finansman darlığı sektörü Çin ile rekabette zorluyor

Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER)’in 15-18 Mayıs tarihleri arasında Antalya Pine Beach Belek’te düzenlediği Uluslararası Ev ve Mutfak Eşyaları Üretici-Marka Zirvesi'ni düzenledi.

Mesut Öksüz (Sağda)

49 ülkeden 78’i yabancı, 18’i yerli olmak üzere 96 firma etkinliğe katıldı. Biz de bir grup gazeteci ile birlikte ZÜCDER Başkanı Mesut Öksüz'ün davetlisi olarak etkinliği takip edip firmaları ziyaret ettik. Ziyaretin ardından Başkan Öksüz ile sohbette sektörün sorunlarını konuştuk. Züccaciye sektörünün en büyük ihracatçısı Çin’in yeniden pazara hızlı bir şekilde döndüğüne dikkat çeken Öksüz, kur üzerindeki baskı, her ne kadar bir miktar geri gelse de enerji maliyetlerinin yüksekliği ve finansman sıkıntısı yüzünden rekabette zorlanmaya başladıklarını söyledi..

SURİYELİLER AÇIĞI KAPATTI

“Kur üzerindeki baskıyı normal akışına bırakmak lazım.” diyen Öksüz, “Enerjide Avrupa fiyatlarına yaklaştık. Ama Çin ile rekabet edemiyoruz. Çin'in teslim süreleri azaldı. Yılın üçüncü çeyreğinin sonuna doğru aynı etkiler devam ederse Çin iç pazarımızda da etkili olmaya başlar. Enerji, döviz kuru ve deprem bölgesindeki üreticilerimizin durumu sektörü olumsuz etkiledi. Kahramanmaraş'ta kapasite yüzde 60'lara ulaştı ama çalıştıracak işçi bulamıyorlar. Bu bölgelerde maaşlarda iyileştirme yapıldı. 12 bin lira yerine 15-16 bin lira veriliyor. Üretimde istihdam kaybı yüzünden gerideyiz. Kalifiye eleman ihtiyacını Suriyeliler kapatıyor. Tamam gitsinler ama bunu kademeli yapmak lazım. Meslek liselerinden başlayarak gençleri eğitelim, işsiz üniversiteliler yetiştirmek yerine onları buraya alabilirsek, sanayimizi kurtarmış oluruz. Kimse asgari ücretle de insan çalıştırmıyor.” mesajı verdi.

PİYASA KİLİTLENİYOR

Nakde ulaşmanın zor olduğunu ve kredi almakta zorlandıklarını anlatan ZÜCDER Başkanı Öksüz, “Normalleşme olmasını bekliyoruz ama seçimlerden sonra artık bunlarla ilgili çalışmalar yapılması lazım. Elimizde bizi sıkıştıran, ticari kurallar çok şık değişmeye başladı. Aldığın çeki götürdüğünde bankadan para alma durumun yok. Nakde de ulaşamadığın zaman piyasa kilitleniyor. Çok kısa vadeye döndü krediler. Bir şekilde firmalar işlerini götürüyorlar. Normale dönecek diye ama deniz de bir yere kadar. Ticaretin gereğinin oluşması lazım.” ifadelerini kullandı.

Son bir yılda Suudi Arabistan pazarındaki artışın sektörü canlandırdığına değinen Öksüz, “ABD, Japonya ve Rusya pazarları üzerinde hassasiyetle duruyoruz. Ukrayna-Rusya savaşı akabinde Rusya’ya ihracatımız çok fazla arttı.” diye konuştu.

12 milyar dolarlık büyüklüğe sahip züccaciye sektörü, en çok dış ticaret fazlası veren 5 sektör olmasının yanı sıra en çok markalaşan 2 sektörden de bir tanesi. 2022 yılında 6.5 milyar dolarlık ihracat geliri sağlayan züccaciye sektörünün ithalatı ise 1.5 milyar dolar.

Sonraki Haber