Kur koruması genişledi KFG desteği de geldi

Kur korumasına yurt dışından da katılım olması için düzenleme yapıldı. Bunun yanında kur korumalı hesaplarda azami faizi belirleme yetkisi Merkez Bankası'na verildi. Cumhurbaşkanı iş dünyasının beklediği KGF desteğini açıkladı.

Liralaşma stratejisi kapsamında devreye alınan kur korumalı mevduat hesaplarında 225 milyar liraya yakın büyüklük oluştu. Bu kapsamda yeni bir entrüman daha devreye alındı. Merkez Bankası'ndan (TCMB) dün geçilen duyuruda Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılım Sistemi (YUVAM) hesaplarının açılışına ilişkin detaylar paylaşıldı. Söz konusu sistem ile, yurt dışında yaşayan vatandaşların tasarruflarının Türkiye'de değerlendirmesinin teşvik edilmesi amaçlanıyor. Yurt dışında yaşayan vatandaşların, yurt dışı bankalardan transfer edecekleri döviz tutarları karşılığında yurt içi bankalarda açtıracakları dolar, avro ve İngiliz sterlini döviz tevdiat hesapları ile döviz cinsinden katılım fonlarını, Türk lirası cinsinden YUVAM hesaplarına dönüştürmeleri halinde teşvikten yararlanabilecek.

YUVAYA DÖNENE KORUMA

Buna göre, YUVAM hesapları 3, 6, 12 ve 24 ay vadeli olarak açılabilecek. YUVAM hesap sahiplerine kur koruması sağlanırken hesapların vadelerine göre değişen oranlarda ilave getiri de sağlanabilecek. YUVAM hesaplarına işleyecek faiz/kar payı ile hesap açılışı ve vade sonundaki kur değişim oranı ve Merkez Bankası'nca verilecek ilave getiri toplamı kıyaslanarak yüksek olan oran üzerinden mevduat ve katılım fonu sahibine ödeme yapılacak.

Öte yandna TCMB, Türk lirasına dönüşümün desteklenmesi kapsamında bankaların mevduat hesabına uygulayacağı azami faiz oranını belirlemeye yetkili kılındı. Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren "Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ" ile "Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ", altın ve döviz cinsinden mevduat ve katılım fonu hesaplarını, Türk lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüştüren yurt içi yerleşik gerçek kişilere sağlanacak desteğe ilişkin usul ve esasları düzenliyor.

'ÜRETİM ALANLARI GÜÇLENECEK'

Cumhurbaşkanı Erdoğan da pazartesi akşamı beklenen KGF destek paketini açıkladı. Üç unsurlu paket kapsamında iş dünyasına 60 milyar liralık teminatlı kaynak verilmesi amaçlanıyor. Konuya ilişkin dün bir açıklama yapan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan Kredi Garanti Fonu kefaleti ile 60 milyar TL'lik üç yeni destek paketinin, üretici ve ihracatçı şirketlere önemli katkı sağlayacağını belirterek, yatırım, istihdam, üretim ve ihracat yapan şirketlere desteklerin devamının çok önemli olduğunu söyledi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı da "Bu kapsamda Kredi Garanti Fonu kefaleti ile kullandırılması hedeflenen 60 milyar TL'lik üç yeni destek paketiyle firmalarımıza büyük bir kolaylık sağlanmış olacak. Aynı zamanda özellikle tarımsal destekleme bütçesinin 29 milyar TL'ye çıkarılmasını memnuniyetle karşılıyoruz. MÜSİAD olarak üretim alanlarının güçlendirilmesini önemsiyoruz." ifadelerini kullandı. Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın ise, "KGF destekleri ile yatırım ve ihracatımıza hız kesmeden devam edeceğiz." dedi.

FATURALAR NE KADAR UZAYACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kademeli elektrik tarifesinde alt sınırı 150 kilovatsaatten 210'a çıkardıklarını açıkladı. Buna göre 210 kilovatsaatlik tüketimin, yılbaşında yürürlüğe giren tarifeye göre 329 lira fatura tutarı bulunuyordu. Yeni kararla 210 kilovatsaatlik tüketimin fatura tutarı 287 lira olacak. 42 lira indirim sağlanacak. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ise, elektrikteki kademeli tarifede yapılan değişikliğin ticarethaneler için bir anlam taşımadığını savundu. Akın, yazılı açıklamasında, asgari tüketimin 230 kilovatsaat ve zamsız olması gerektiğini söyledi. Ayrıca elektrikte ve doğal gazda KDV ve ÖTV'nin kaldırılmasını talep etti.

Sonraki Haber