Mayıs yağışları yaramadı

Kuraklık, aşırı yağış, dolu ve don gibi afetler, tarım alanlarının zarar görmesine neden oluyor. Ülkemizde de kurak geçen nisan ayının ardından toprağa düşen mayıs yağışları, birçok üründe zarara neden oldu

Mayıs ayında yağan yağmur ve dolu, birçok ilimizde etkili oldu, ekili ve dikili tarım ürünlerine büyük zarar verdi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda sigortalılık oranını artırmak için prim miktarlarının düşürülmesi çağrısı yaptı.

Bu yıl nisan ayı, kurak ve normallerin üzerinde sıcaklık değerleriyle geçti. Nisan ayının ardından, hububatın gelişimi ve yazlık ekimler için beklenen yağış, mayıs ayı başından bu yana yağmaya devam ediyor. Yağışlar genel olarak faydalı olmakla birlikte, hububatta hasadın başladığı illerde, hasadın gecikmesine neden olurken, gelişimin devam ettiği diğer illerde hastalık riskini artırıyor.

Mayıs ayındaki aşırı yağışların neden olduğu sel afeti, bazı il ve ilçelerde tarım arazilerine ve ürünlere zarar verdi. Yine gerçekleşen dolu afeti, bazı il ve ilçelerde meyvelerde verim ve kalite kaybına neden olurken, hububatta danelere ve yeni ekimi yapılan yazlık ürünlere de zarar verdi.

ZARARLAR

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, yağış ve dolu afetlerinin zararlarını açıkladı. Bayraktar, il il şu bilgileri verdi:
“Mayıs ayı yağış ve dolu, Karaman’da hububat alanları, meyve bahçeleri ve şeker pancarında, Niğde’de buğday ve patates ekili alanlarda, Antalya’da kavun, karpuz, zeytin ve buğday alanlarında, Mersin ve Manisa’da üzüm bağları, mısır, sebze ve meyve bahçelerinde, Hatay’da buğday tarlalarında, Konya’da hububat alanlarında, Burdur’da meyve bahçeleri ve gül üretim alanlarında, Karabük’te hububat ve sebze alanlarında, Afyonkarahisar’da hububat ve şeker pancarında, Adana’da pamuk ve mısır başta olmak üzere sebze ve meyve bahçelerinde zarara neden oldu.”

PİRİM MİKTARI DÜŞÜRÜLMELİ

Üreticilerin, hemen hemen her yıl afetlere maruz kaldığını belirten Bayraktar, “Afetlerin verdiği zararı en aza indirmek ve tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlamak için üreticilerimizin zararları telafi edilmelidir. Üreticilerimizin ürünlerine devlet destekli tarım sigortası yaptırması önemlidir. Tarımda sigortalılık oranını artırmak için prim miktarları düşürülmeli, sigorta yaptırdığı halde sigorta kapsamı dışında kalarak tazminat alamayan üreticilerimizin zararları doğal afet desteğiyle karşılanmalıdır.” dedi.

IĞDIR'DA 10 BİN DEKAR ZARAR GÖRDÜ

Iğdır’da etkili olan dolu ve sel nedeniyle 10 bin dekar tarım arazisinde zarar oluştu. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri, hafta boyunca bölgede etkili olan olumsuz hava koşullarının ardından hasar tespit çalışması başlattı. Başta kayısı olmak üzere elma, erik, biber, şeftali, mısır, buğday, karpuz, kavun, domates ve kiraz ürünlerinin üretildiği toplam 10 bin dekar alanın zarar gördüğü tespit edildi.

ANTALYA'DA MEYVE DÖKÜMÜ

Antalya'nın Serik ilçesi mahallelerinde dolu yağdı. Yaklaşık bin 500 dekar alanda etkili olan yağış sonucu, karpuz, patlıcan, biber, kabak, kereviz ekili alanlar ile zeytin bahçelerinde meyve dökümü şeklinde zarar oluştu.

Sonraki Haber