Kuraklık buğdayı da vurdu
Buğday ambarı Karaman ve Aksaray’da havaların sıcak gitmesi ve bahar yağışlarının az olması buğdayın gelişimini etkiledi. Bu yıl buğdayda rekoltenin yüzde 20 civarında düşük olacağı ileri sürülüyor.
Bahar yağmurlarının yeterince yağmaması ve üzerine bir de haziran başından itibaren 40 derecenin altına düşmeyen hava sıcaklığı birçok ürüne olduğu gibi buğday ve arpaya da zarar verdi. Hububat ambarı Karaman’da aşırı sıcak ve kuraklıktan dolayı verim kaybının yüzde 20 civarında olacağı ileri sürüldü.
‘REKOLTE DÜŞÜK’
Karaman’da yaklaşık olarak 838 bin dekar alana buğday, 637 bin dekar alana da arpa ekimi yapılıyor. Geçen sezon 300 bin ton buğday, 200 bin ton da arpa hasadı yapıldı. Bu yıl aşırı sıcaklar ve bahar ayında yağışların az olması nedeniyle verimin düşük olacağı tahmin ediliyor. Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, ekim alanlarında yaptığı incelemede geçen yıla göre buğday ve arpanın zayıf olduğunu ve Türkiye çapındaki hasadın da geçen yıla göre yüzde 15 ila 20 arasında düşük olabileceğini belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:
“Karaman’da kıraç tarlalarda bahar yağışlarının geç gelmesi ile verim düşüklüğü yaşanıyor. Dekarda 50 Kg arpa alan çok üreticilerimiz var. Yine buğdaylar kıraçta dekara 100-150 kg civarı veriyor. Sulu tarım yapılan bölgelerimizde buğday hasadı hızlanarak devam ediyor. Buralarda normalde dekarda 500 ila 800 kg verim elde ediliyor… Çok farklı bir yıl yaşıyoruz. Protein oranları iyi fakat kışın kurak geçmesi ve aşırı sıcaklar nedeni ile hızlı olgunlaşmadan dolayı hektolitreler ve rekolte düşük çıkıyor.
‘ARPADA DA DÜŞÜK’
Arpada rekolte düşüşü daha keskin. Devletin fiyatı referans veya taban fiyat olarak görülse de piyasa fiyatını artıracak, beklenti oluşturacak enstrümanlar yok. Makarnalık buğdayda yurtdışı fiyatlar düşüyor, ihracat şansı kayboldu. Ekmeklik buğdayın zaten ihraç rekabeti yok.
Sanayici düşen yurtdışı fiyatlar karşısında temkinli. Kontrollü ürün alıyor. Piyasa fiyatları düşük.
Çiftçimiz yine devlete (TMO) satış yapmayı ağırlıklı olarak tercih ediyor. Şayet bizim fiyat alt eşik fiyat diyorsak; bu fiyatları yukarı çıkaracak ve piyasayı devletin fiyatının üstünde işletecek mekanizmalar oluşması gerekiyor.
Tarımsal üretim yapılan sahada her zaman yanlarında olduğumuz çiftçilerimize bereketli ve kazasız bir hasat geçirmesini diliyoruz.”
AKSARAY’DA DA SIKINTI VAR
Hasadın bitmek üzere olduğu Aksaray’da da bu yıl üründe kayıp yüzde 20 ile 30 civarında olduğu ileri sürüldü. Aksaray’da 168 bin hektar alana hububat ekimi yapılıyor. Toplamda sulu ekim yapılan arazi miktarı ise 406 bin hektar…
Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Aydınlık’a yaptığı açıklamada bölgedeki durumu değerlendirdi: “Bizim ilimiz de kuraklıktan etkilendi. Bu yıl hasadın yüzde 20 ile 30 arasında düşük olacağını tahmin ediyoruz. Bu yıl yağmurlar geç yağdı. Kışın da kar yağmadı. Toprak suya doymadı. Aşırı sıcaklar ürüne zarar verdi. Gündüz çok sıcak gece de soğuk geçiyor.
Buğday fiyatlarının düşük olması ve elektriğe yapılan yüzde 38’lik zamma da değinen Koçak şunları söyledi: “Buğday fiyatlarının düşüklüğüne alışmadan üzerine bir de en önemli maliyet kalemi olan elektriğe yüzde 38 zam gelmesi bizi ve tüketiciyi olumsuz etkileyecek. Bu şekilde enflasyon da nasıl düşecek? Zamlar açıklanır açıklanmaz raflardaki bütün fiyatlar yüzde 50 civarında değişiyor. Bunun önüne geçmek gerekiyor. Bu şekilde üretim yapmak zor hem de tarımın gelişmesi.”