Kuranda İtikaf geçiyor mu? İşte İtikaf ibadetinin bilinmeyen faziletleri! İtikaf tarihleri 2024

Peygamberimiz (SAV)'in özellikle de Ramazanın son on günü girdiği itikaf ibadeti ile ilgili bilinmesi gereken birkaç noktayı sizlere aktardık. Kuranda İtikaf ile ilgili ayetler ve itikafın faziletleri...

Hz. İbrahim (a.s) döneminden beri bilinen bir nafile ibadet olan İtikaf için Sevgili Peygamberimiz (SAV)'in on bir ayın sultanı olan Ramazan’da ve özellikle bu aydaki son on gününde itikâfta bulunduğunu bildiren birden fazla sahih hadis-i şerif mevcuttur. (Buhârî, İ‘tikâf, 1 [2025-2026]; Müslim, İ‘tikâf, 1-5 [1171-1172]). Kişinin manevi anlamda huzura erebilmesi ve kendini Allah (c.c)'a kalben daha da yakın hissedebilmesi için çok özel bir ibadet olan itikaf, her ne kadar Ramazan Ayına özel bir ibadet olarak algılansa da pek çoğumuzun bilinenin aksine her zaman yapılabilmektedir. Fani dünyanın geçici zevklerinden uzak durup Rabbimize yönelebileceğimiz bu ibadeti Sevgili Peygamberimiz (SAV)'in uyguladığı hadis-i şeriflerle kanıtlı iken peki Kuran-ı Kerim bu ibadet için ne diyor? İtikaf Kuran'da geçiyor mu gelin beraber bakalım...

İTİKAF KURANDA VAR MI?
İTİKAF İBADETİNDEN BAHSEDEN AYETLER...

Kuran-ı Kerim'deki Bakara Suresi/187. ayette "...Sonra da akşama kadar orucu tam tutun. Bununla birlikte siz mescitlerde itikafta iken eşlerinize yaklaşmayın. Bunlar, Allah'ın koyduğu sınırlardır. Bu sınırlara yaklaşmayın..." ifadesine baktığımızda itikaf ibadetinin bizzat ismen geçtiği ve hatta itikafı bozan şartlardan biri olarak görülen eşlerle yakın temas haline değinildiği görülmektedir.

Farklı bir ayette de “Mescidlerde ibadete çekilmişken kadınlarla cinsel ilişkide bulunmayın.” (Bakara, 2/187) buyrularak da itikafa girenlerin eşlerinden uzak durması gerektiğine dair ikazda bulunulmuştur.

Böylelikle Kuran-ı Kerim'deki bu ayetler itikafın var olduğuna delil olmuştur.

İTİKAFIN FAZİLETLERİ VE SEVABI!
İTİKAF YAPAN KİMSE İÇİN MÜJDENELEN...

Sevgili Peygamberimiz (SAV) dünya işlerinden uzak kalıp Allah (c.c)'un rızasını kazanmak için itikafa giren Müslüman bir kimse için bazı müjdelerde bulunmaktadır. Nitekim Efendimiz (SAV) itikafın ecrine dair şöyle buyurduğu bilinmektedir: “O, günahlardan uzak kalır ve kendisine (hayatın içinde) tüm iyilikleri yapan kimse gibi iyilikler yazılır.” (İbn Mâce, Sıyâm, 67)

2024 YILI İTİKAF ZAMANI! İTİKAF GÜNLERİ HANGİ TARİHE DENK GELİYOR?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi istenilen her zamanda yapılabilen (adet vs. günleri hariç) itikaf ibadetini Ramazan'ın son on gününe denk getirmek isteyenler için verilebilecek tarih 31 Mart 2024 dür. Bu günden itibaren Ramazanın son on gününe girilmiş bulunulur.

Sonraki Haber