Kurban Bayramı sonrası beslenme nasıl olmalı? İşte bayram sonrası doğru beslenme ipuçları...

Kurban Bayramı boyunca et ağırlıklı olarak beslenmenin ardından 'Bayram sonrası beslenme nasıl olmalı?' sorusu sağlıklı beslenme açısından büyük önem taşıyor. Diyetisyen Eray Albayrak, bu süreçte dengeli ve düzenli beslenmenin metabolizmayı toparlamaya yardımcı olacağının önemine dikkat çekti.

Bolca et tüketimi ve şekerli tatlılarla dolu bir dönem olan Kurban Bayramının ardından sağlıklı bir şekilde beslenmek, vücudunuzun dengeye gelmesinde önemli bir aşamadır. Peki bayram sonrasında doğru beslenme nasıl olmalıdır? Bayram sonrası normal beslenme düzenine nasıl geçilmeli? Bayram sonrası yediklerimiz nasıl yakılır? İşte bayram sonrası doğru beslenme ipuçları...

Kurban Bayramı sonrası sağlıklı beslenme ile ilgili önerilerde bulunan Uzman Diyetisyen Eray Albayrak, bu süreçte dengeli ve düzenli beslenmenin metabolizmayı toparlamaya yardımcı olacağının önemine dikkat çekti.

BAYRAM SONRASI NASIL BESLENMELİYİZ?

Uzman Diyetisyen Eray Albayrak, “Bizler sağlıklı beslenme programlarında her ne kadar tatlıyı, kızartmaları, kavurmaları, çok yağlı gıdaları olabildiğince azaltın, yemeyin desek de bayramda; etler, şerbetli tatlılar, çikolatalar genellikle tüketilmektedir. Bu dengeyi sağlayabilmek adına bayram sonrası beslenmeye dikkat etmek, metabolizmayı toparlamak adına önemlidir. Vücutta bulunan fazla yağlar, zararlı bileşikler dediğimiz toksinler vücuttan suyun da yardımı ile atılmaktadır. Bu nedenle günde en az 10-12 su bardağı kadar su tüketmeliyiz.

'İKİ HAFTA BOYUNCA YAĞLI GIDALARDAN UZAK DURULMALI'

Özellikle iki hafta boyunca, basit şeker içeren gıdalardan, kızartmalardan, hamur işlerinden, pilav makarnalardan, bol yağlı gıdalardan uzak kalınmalı; günde 6-7 porsiyon kadar sebze ve meyve tüketilmelidir. Az yağlı veya yağsız süt ve süt ürünleri, yağ yakımına ciddi katkı sağlamaktadır. O nedenle tüketmekten çekinmeyin ve günde 2-3 porsiyon kadar az yağlı süt ve ürünlerini tüketmeye özen gösterin. Ayrıca açık havada yapılan yürüyüşler, yağ yakımına, ödem atımına yardımcı olduğu gibi, stresi de bir hayli azaltabileceğimiz güzel bir aktivitedir.

'AÇ KALARAK METABOZLİZMANIZI BOZMAYIN'

Uykunuzu iyi alın. Yapılan çalışmalarda uyku saati ile iştah hormonlarının birbirlerini etkilediği, 5 saatin altında ve 8 saatin üzerinde uyumanın, kişiyi gün içerisinde daha çok karbonhidrat alımına yöneltebileceği belirtilmektedir. ‘Bayramda yediklerimi yakacağım’ diye aç kalarak metabolizmanızı daha çok bozmayın. 3 ana öğün (kahvaltı, öğlen ve akşam yemekleri) ve 2-3 ara öğün ile size özel hazırlanmış beslenme programları uygulayın. Size özel hazırlanabilmesi için de lütfen yalnızca diyetisyene başvurun ve bir rahatsızlık varsa doktorunuza danışmayı unutmayın” dedi.

BAYRAM SONRASI BESLENME ÖNERİLERİ

1. Bol Su Tüketin: Bayram süresince sıvı alımınızın yeterli olup olmadığını kontrol edin. Su, vücudunuzu temizler ve sindirim sistemini destekler.

2. Azaltılmış Yağ İçeren Yemekler: Bayram boyunca alınan yüksek yağ içeriğini dengelemek için, bayram sonrası daha hafif yemekler tercih edin. Sebze yemekleri ve ızgara tavuk gibi düşük yağlı protein kaynakları seçebilirsiniz.

3. Lifli Gıdalar Tüketin: Sindirim sisteminizi düzenlemek için yeterli lif alımına dikkat edin. Kepekli ekmek, kuru baklagiller ve sebzeler bu ihtiyacınızı karşılayabilir.

4. Şeker İçeriği Düşük Atıştırmalıklar: Bayram boyunca tüketilen tatlılardan sonra, meyve gibi doğal şeker içeren atıştırmalıkları tercih edin. Böylece kan şekerinizi dengeleyebilirsiniz.

5. Düzenli Öğünler: Bayram sonrası düzenli ve dengeli öğünler tüketmeye özen gösterin. Bu, metabolizmanızın tekrar normale dönmesine yardımcı olur.

6. Egzersiz Yapın: Bayram sonrası fiziksel aktivitelerinizi artırarak, sindirimi hızlandırabilir ve enerji seviyenizi yükseltebilirsiniz.

3 GÜNLÜK ÖNERİ MENÜ

1. Gün

Kahvaltı: ½ avokado + 1 dilim peynir+ roka, maydanoz

Öğle yemeği: maş fasülyeli salata+ cacık

Ara öğün: 4 adet çilek

Akşam yemeği: ızgara balık+ roka salatası

2. Gün

Kahvaltı: 2 kaşık yulaf+ 1 meyve+1/2 bardak süt+tarçın

Öğle yemeği: 1 kase sebze çorbası+ yoğurt

Ara öğün: 1 küçük elma + beyaz çay

Akşam yemeği: 5 kaşık kinoa + pancar salatası+yoğurt

3. Gün

Kahvaltı:1 yumurtalı mantarlı omlet+ çeri domates+salatalık

Öğle yemeği: zeytinyağlı sebze yemeği+2 kaşık yoğurt

Ara öğün: 6 adet çiğ badem + yeşil çay

Akşam yemeği: peynirli avokadolu cevizli salata + yoğurt

Sonraki Haber