Kavurma mı? Izgara mı?
Kurban Bayramı’nda artan et tüketiminden dolayı birçok kişi sindirim problemi çekebiliyor. Uzman Diyetisyen Orçun Kürüm, sindirim sistemiyle problemsiz bir bayram geçirebilmek için öneriler yaptı
Her gün olduğu gibi Kurban Bayramı’nda da sağlığımıza dikkat etmeliyiz. Dayanışma bayramı olan Kurban Bayramı’nda diğer günlerden daha fazla et tüketebiliyor, her yemeğin sonunu tatlıyla bitiriyoruz. Uzman Diyetisyen Orçun Kürüm, sindirim sisteminin sağlıklı kalabilmesi için Kurban Bayramı’nda dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı. Kürüm, kavurma yerine ızgarada pişen ya da haşlanmış etin sağlık açısından daha faydalı olacağını söyledi.
Kürüm, bayramda sağlıklı beslenme önerilerini şöyle sıraladı:
‘ETİ BEKLETMEK DAHA FAYDALI OLUR’
“Normalde etin daha lezzetli ve aromatik olması için etin 12 saat dinlenmesini öneriyorum. Hatta bir iki gün de dinlenebilir. Sağlık açısından sıcağı sıcağına kesildikten hemen sonra et yenebilir ama bekletmek daha faydalı olacaktır.
“Saklama önerimde şudur, bir ailenin bir seferde tüketeceği miktar neyse onu parça parça ayırıp dondurucuya atılmalı. Buzdolabının alt kısmında da en fazla 3 gün eti bekletebiliriz.”
‘AVUÇ BÜYÜKLÜĞÜNÜZ KADAR ET TÜKETİN’
Kürüm, günün 3 öğününde de et tüketmenin problem olacağını söyleyerek şu ifadeleri kaydetti:
“Kahvaltıda dahi et yersek sindirim problemi, hazımsızlık yaşarız. Bunu zaten her sene görüyoruz. Bayramdan sonra hastaneler bu şikayetlerle doluyor. Çünkü et miktarının fazla olmasından dolayı artık sabah, öğle, akşam tüketmiş oluyoruz. Gereğinden fazla protein almış oluyoruz. Bu durum belki sağlıklı birey için birkaç gün problem olmayabilir ama sağlık problemi olan tansiyon hastaları, diyabet hastaları için riskli olur. Eğer kişi günde üç öğün et tüketecekse kendi avucu kadar büyüklükte tüketmeli.”
KAVURMA YERİNE NE YEMELİ?
“Eti nasıl tüketeceğimiz de önemli. Yakmayacak şekilde ızgara yapılabilir, haşlama olabilir, fırında yemek yapılabilir. Kavurmada ister istemez fazla yağ ve yüksek ısıda piştiği için bir tık daha sağlıksız olabilir. Haşlama, fırında pişirme, ızgara kavurmaya göre daha sağlıklı.”
‘ÖĞÜNLERDE SEBZE TÜKETİN’
Kürüm, sindirimin hızlı olması içinde her öğüne sebzeleri eklemenin faydalı olacağını bildirdi:
“Mutlaka her öğünde salata tüketmemiz lazım. Kahvaltıda söğüşün soframızda olmasına dikkat etmeliyiz. Öğlen etin yanına bir sebze yemeği ya da bir salata tüketmeliyiz. Bunları ete geçmeden önce tüketmeliyiz. Bunun sebebi de mideyi hazırlamak. Sindirimi daha zor olan bir gıda için hazırlık yapmalıyız.
“Bir diğer önerim de şu eğer gün içinde et miktarını artıracaksak yoğurt, peynir gibi yiyecekleri o gün tüketmesek daha iyi olur. Çünkü etten zaten bir protein alınacak. Üstüne bir de 5-6 kaşık yoğurt yemeye gerek yok. Gereğinden fazla hayvansal yağ ve proteinin tüketilmesini önermiyorum.”
KARBONHİDRATA BİRAZ ARA
“Eti tüketirken ekmek, pirinç, patates gibi karbonhidratlar da tüketilecek. Özellikle ekmek sindirimi çok zorlaştıran bir unsur olacak. Pirinç pilavı yerine bulgur, kara buğday kullanmalı. Ekmek konusunda da en azından bir öğünde tüketip diğer öğünlerde ekmek tüketmeyerek bir dengeleme yapabilirsiniz.
“Bu arada sıvı tüketimine de özen göstermeliyiz. Sindirimin daha kolay olması için sıvı tüketimini her zamankinden daha fazla önemsemeliyiz.”
TATLI TÜKETİMİNE DİKKAT!
Ramazan Bayramı’nda olduğu gibi Kurban Bayramı’nda da ‘tatlı’ sofralarda yerini alacak. Uzman Diyetisyen Orçun Kürüm, bayramda tatlı tüketiminin aşırıya kaçmaması için şu uyarıları yaptı:
“Tatlıyla yemeğin arasına bir iki saat boşluk koymak en iyisi olacaktır. Midenin sindirim işlemini tamamlamasından sonra tatlıya geçmek daha sağlıklı olur. Bir ara öğün olarak görmek lazım tatlıyı. Tabi yine önerimiz şerbetli tatlılar yerine daha sütlü ve hafif tatlılar tercih etmeliyiz. Ya da meyve içeren tatlı yemek hazım açısından daha sağlıklı olacak. Tabi şu uyarıyı da yapalım her ara öğünü tatlıyla doldurmayalım. Bir ara öğünde baklava yiyip ötekinde sütlaç yemekten bahsetmiyoruz. Bir ara öğününüzde tatlı yiyorsanız öteki ara öğününüzde meyve yiyebilirsiniz.”