Küresel büyüme yüzde 2.7'ye gerileyecek

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), küresel ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 2.9 olacağını ve gelecek yıl yüzde 2.7'ye gerileyerek ılımlı kalmaya devam edeceğini öngördü.

OECD'nin Ekonomik Görünüm Raporu'na göre, küresel ekonomik büyüme ağırlıklı olarak Asya ekonomilerine bağımlı olacak. Kısa vadeli ekonomik görünüme yönelik riskler, Orta Doğu'daki jeopolitik gerilim ve para politikasının sıkılaştırılmasının beklenenden daha büyük bir etkisi olabileceğine işaret ediyor. Enflasyonun düşmeye devam etmesi ve reel gelirlerin güçlenmesiyle dünya ekonomisinin 2025'te yüzde 3 büyüyeceği öngörülüyor. Gıda ve enerji fiyatlarına ilişkin büyük çaplı şokların yaşanmaması halinde, OECD ülkelerinde manşet enflasyonun bu yılki yüzde 7 seviyesinden, 2024'te yüzde 5.2'ye ve 2025'te yüzde 3.8'e gerileyeceği hesaplanıyor.

BÜYÜME BUGÜN AÇIKLANACAK

OECD, Türkiye ekonomisinin yılın ilk yarısındaki güçlü performansın ardından, bu yılki büyümenin yüzde 4.5 olacağını öngörüyor. Türkiye ekonomisinin 2024'te 2.9 büyümesi beklenirken, 2025'te büyümenin yüzde 3.2'ye yükseleceği tahmin ediliyor. Sıkılaşan para politikası ve enflasyonun hane halkı tüketimini zayıflatacağı, bununla birlikte Türkiye'nin ihracatının daha güçlü bir küresel büyümeyi yansıtacak şekilde 2025'te ivme kazanacağı öngörüyor. Türkiye'nin üçüncü çeyrek büyüme verilerinin ise bugün açıklanması bekleniyor. Büyümenin çeyreklik bazda yüzde 6 civarında geleceği tahmin edildi. TÜİK de dün ekonomik güven endeksinin kasımda aylık bazda yüzde 1.3 gerileyerek 95.3 değerini aldığını duyurdu.

DIŞ AÇIK AZALIYOR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan ekim ayına ilişkin geçici dış ticaret verilerine göre, dış ticaret açığı, ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17.5 azalarak 7 milyar 902 milyon dolardan, 6 milyar 519 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı Ekim 2022'de yüzde 72.9 iken, geçen ay yüzde 77.8'e yükseldi. Ocak-ekim döneminde ise imalat sanayisi ürünlerinin toplam ithalattaki payı yüzde 80.9 oldu. Söz konusu dönemde yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayisi ürünleri ithalatı içindeki payı yüzde 10.3 olarak kayıtlara geçti.

Sonraki Haber