Küresel salgında düşüş yaşanıyor

Dünya Sağlık Örgütü’nün son birkaç ayda yayınladığı verilere göre Kovid-19 salgınında ölümler azaldı. Dünya genelinde gözlemlenen düşüşten Avrupa’da nasibini alıyor

Dünya genelinde koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler kaldırılmaya devam ederken, Kovid-19’a bağlı ölümler de azalıyor. Geçen aylarda tedbirlerde gevşeme ve vaka sayılarında azalma gözlemlendi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçen nisan ayında küresel olarak iki hafta arka arkaya Kovid-19'dan kaynaklanan vaka ve can kaybı sayısının azaldığını açıkladı. DSÖ'nün pandemiyle ilgili son raporuna göre nisan ayında yüzde 16'lık düşüşle 26 binin üzerinde can kaybı yaşandı. Birleşmiş Milletlerin bünyesinde görev yapan örgüt dünyanın bütün bölgelerinde vaka sayısında azalma görüldüğünü bildirdi.

DSÖ'nün haftalık Kovid-19 verilerine göre; Almanya’da yüzde 14, İtalya’da yüzde 20, Fransa’da yüzde 34, İspanya’da yüzde 26, İngiltere’de yüzde 30 oranında vaka sayılarında azalma gözlemlendi.  

OMİCRON VAKALARI DA DÜŞTÜ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünyada hâkim varyant haline gelen Omicron vakalarında da düşüşe geçildiğini bildirdi. DSÖ’nün bir başka raporunda, Omicron varyantının dünya çapında vakaların %97'sini oluşturduğu, eski hâkim varyant olan Delta vakalarının ise %3 civarına gerilediği kaydedildi.

DSÖ’den, yapılan yazılı açıklamada geçen iki yılda görülen yaklaşık 15 milyon can kaybının Kovid-19 ile doğrudan veya dolaylı bağlantısı olduğu aktarıldı. Hesaplamalarda, doğrudan Kovid-19 ile ilişkili ölümlerle beraber, virüsün sağlık sistemi ve topluma olumsuz etkilerinden dolayı ağırlaşan veya tedavisi zorlaşan hastalıklara bağlı ölümlerin de dahil edildiği bildirildi.

YAKLAŞIK 17 MİLYON KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Buna göre, 1 Ocak 2020'den 31 Aralık 2021'e kadar dünya genelinde Kovid-19, doğrudan ve dolaylı olarak toplam 13,3 milyon ile 16,6 milyon arasında ölüme yol açtı.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, bu çarpıcı verilerin küresel salgının etkisini açıkça gösterdiğini vurgulayarak, "Üye ülkelerin, kriz zamanlarında temel sağlık hizmetlerini sürdürebilecek nitelikli sağlık sistemine yatırım yapmaları gerekmektedir." ifadesini kullandı.

Ghebreyesus, sağlık sistemlerinin güçlendirilmesi konusunda DSÖ'nün üye ülkelere desteğini sürdürmekte kararlı olduğunu belirtti.

DSÖ’nün son verilerine göre Kovid-19’a bağlı ölüm oranları, Almanya’da yüzde 28, İtalya’da yüzde 5, Fransa’da yüzde 14, İspanya’da yüzde 46, İngiltere’de yüzde 23 oranında düştü.  

Son bir ayda dünya genelindeki Kovid-19 vaka sayıları yaklaşık 45 milyondan 39 milyona düştü.

Sonraki Haber