Küresel tedarikçi gücümüzle Çin pazarında yer edebiliriz

Canton fuarını değerlendiren TİM Başkan Vekili Tecdelioğlu, Çin'deki yeşil dönüşümü örnek gösterdi. Türkiye'ye yakın bir ilgi olduğunu kaydeden Tecdelioğlu, 'Ülke finans ve lojistik ağını kurmuş siz yeter ki üretin ve satın' diyor' mesajı verdi

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), Hırdavat Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (HISİAD) işbirliğiyle "Hırdavat Sektörü UR-GE Projesi" kapsamında Çin'in Guangdong Eyaleti, Guangzhou şehrinde gerçekleştirilen Canton Fuarı'na katıldı. Heyete, proje üyesi 18 firma yetkilisinin katıldığını belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu'na Çin'deki gözlemlerini ve dünyanın üretim üssündeki gelişmeleri sorduk. “Çin'de lüks tüketim ürünleri revaçta. Avrupa ve dünya markasına önem veriyorlar.” diyen Tecdelioğlu, “Çin'e marka ürün satabiliriz. Dünyadaki küresel markalara tedarik sağlayan, otomotivde, elektronikte, uçak sanayisinde küresel tedarik zincirine girmiş firmalarımız var. Bu referansı kullanabiliriz.” mesajı verdi.

YATIRIM ÇEKEBİLİRİZ

Bu kez Çin'e gittiğinde Türkiye'ye karşı çok daha yakın bir ilgiyle karşılaştığını not eden TİM Başkan Vekili Tecdelioğlu, “Türklere karşı hiç olmadığı kadar bir yakınlaşma ve iş yapma isteği var. İş yapma iştahları çok yüksek. Türkiye'yi, Avrupa'ya, İslam coğrafyasına, Türk cumhuriyetlerine ulaşacakları bir köprü gibi görüyorlar. Çinliler'den bu dönem otomotiv olsun elektronik olsun yatırım çekebiliriz.” dedi. Çin'de kağıt israfının adeta ortadan kalktığını gözlemlediğini ifade eden Tecdelioğlu, “Ticari hayatın içinde kağıt yok. Ambalaj malzemeleri ve diğer türevlerde geri dönüşüme odaklı bir toplum var. Mutlaka atığı geri dönüşüme koymaya odaklı bir seferberlik hali gördüm. Bizim de ülke olarak bu bilince ulaşmamız lazım.” diye konuştu.

ALTYAPIYI KURMUŞLAR

Çin'in lojistik ve finans altyapısını çok iyi kurguladığını anlatan Tecdelioğlu, şu bilgileri verdi: “Çinliler dünyadaki çok farklı bölgelerde limanları satın alarak kendi ürünlerini depolama ve stok yaptılar. Aktarım merkezlerinde ürünlerin hızlı ulaşımını sağlayarak merkez depolar yapıyorlar. Çin ulusal gemileriyle taşıma yaparak ve yurt içindeki aktarımları da yine kendi tren yolları ile yaparak lojistikte maliyeti asgariye indirmiş. Çin ihracatçısı bundan faydalanıp konteyner bazında fiyatlandırmada korkunç rekabetçi fiyat verebiliyor. Herhangi bir ihracatçı, dünyanın herhangi bir noktasında, herhangi bir ürünü satacak olsa en hızlı, en iyi fiyatı verecek bir kanal var. Nakliyeci bakalım, kimden gönderelim diye bir dertleri yok. Çinliler para transferi olayını da çözmüşler. China Bank, ICBC para transferlerini en hızlı şekilde yapabilmelerini sağlıyor. Malların ulaşabileceğinin garantisini verdikleri bir lojistik ağı ve para transferinin sorunsuz gerçekleşeceğinin garantisini verdikleri bir finans ağı sistemi kurgulamışlar. Çin, girişimcisine sen yeter ki üret, sat ben malının gönderimini de para transferini de hallederim diyor.”

30 MİLYAR DOLARLIK PAZARDA PAYIMIZ DÜŞÜK

Çin'in Guangzhou şehrinde gerçekleştirilen Canton Fuarı'na Hırdavat Sektörü Komite Başkanı Ferruh Özkan'ın da fuar hakkındaki izlenimlerini paylaştığı etkinlikte; Guangzhou Başkonsolosu Kaan Başkurt, TGuangzhou Ticaret Ataşeleri Dilan Can ve Şerife Yılmaz ile İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyeleri Salih Sami Atılgan ve Murat Hazıroğlu, katılımcı firmalarla tanışarak ülkede ticaret koşulları ve fuar hakkında bilgi verdi. Büyük Körfez Bölgesi olarak anılan Çin’in silikon vadisi olarak bilinen ekonomik anlamdaki en gelişmiş bölgelerinden biri olan Guanagdong Eyaleti’nin, Çin’in toplam dış ticaretindeki payı yüzde 33, Çin’in ihracatındaki payı ise yüzde 37 olarak belirtildi. Çin’in Hırdavat sektörü 30 milyar dolarlık ithalat yapıyor. Ülkemizin Çin’e Hırdavat sektöründe ihracatı ise 76 milyon dolar.

MISIR İLE TİCARETTE MİLLİ PARA GÜNDEMDE

TİM Başkan Vekili ve İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğlu ile Çin'deki fuarı konuşurken gece Mısır'dan döndüklerini belirtti. Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve TİM Başkanı Mustafa Gültepe'nin de yer aldığı 170 kişilik Türk iş insanları heyeti ile Kahire'de düzenlenen sanayi ve ticaret fuarına katıldıklarını anlatan Tecdelioğlu, şu bilgileri paylaştı:

“Açılışa Mısır Devlet Başkanı Sisi geldi. Bütün ilgili bakanları oradaydı. Müthiş bir fuar açılışı oldu. Yabancı ortak ülke Türkiye idi. İki görüşmeler yapıldı. Karşılıklı ticaretin artırılması için protokol imzalandı. En büyük problem para transferiydi. İki ülke merkez bankaları karşılıklı olarak bu sorunun çözülmesi için bir irade oluşturuyor. Ulusal paralarla belki ticaret yapabilme imkanı ile ilgili de. Mısır hızla gelişiyor. Avrupa ve ABD'ye sıfır vergi avantajları var. Bizim ihracatımızda yüksek vergi ödediğimiz ülkelere göre avantajlılar. Bizim için bir köprü olabilir. İşçilik 150-200 dolar, enerji fiyatları bizdekinin yarısı o yüzden yatırım için Mısır'a giden Türk firmalar da var.”

Sonraki Haber