Kurşunlu Bal Üreticileri Birliği Başkanı Kanat: Kovan sayısı 6 binden 4 bine düştü

‘Şeker arıcılığın olmazsa olmazı. Eğer beslemesini yapamazsak kadro azalır. Türkiye genelinde bu yıl kovanlar boşaldı. Arılar kovanları terk etmedi, aç oldukları için gelemediler. Kurşunlu’da 6 bin kovan sayısı 4 bine kadar düştü.’

Çam yok ayçiçeği yok ama bin bir çeşit çiçek var Kurşunlu’da. Arılar da bu bin bir çiçekten beslenerek prolin değeri Anzer balından daha fazla olan Kurşunlu balını üretiyor. Muğla’da 5.Uluslararası Bal Kongresinde yapılan bal yarışmasında da birinci oldu Kurşunlu balı.

Çankırı’nın Kurşunlu ilçesinde 6 bin kovan, kovan başı 13 kilo bal üretim kapasitesi var. İlçede doğa şartları fazla üretime izin vermiyor. Kurşunlu Bal Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Şükrü Kanat, üretimin az ama öz olduğunu belirtti. Kurşunlu’da gezginci arıcılar yok. Balı bozmamak için arılar başka yerlere götürülmüyor, 1600 rakımda yayılıyor. Kanat, “Balımızın prolin değeri 1400 civarında ve en kaliteli balı üretiyoruz. Tabi üretimden kaynaklı bazı hatalar var. Balın ısıl işleme tutulmaması lazım. Bu konularda arıcılarımıza eğitimler veriyoruz. Balın güneşte kalması bile ısıl işleme neden olabiliyor. Organik arıcılık sertifikası almak için bir proje hazırladık” diye konuştu.

GENÇ ARICILAR YETİŞMELİ

Kurşunlu’da 55 yaş altı arıcı yok. Arıcılar, kendilerinden sonra bu işin yapılmamasından endişe ediyor. Ahmet Şükrü Kanat, “Gençler için çalışmalarımız var. Organik arıcılık ve Tarım Bakanlığının genç çiftçi projesiyle ilçemizdeki gençlerin arıcılık yapmalarını teşvik ediyoruz. Gençlerin mutlaka bu işi ilçemizde devam ettirmesi lazım” dedi.

ARILAR ŞEKERSİZ KALDI

Üretimle ilgili ilçede ciddi bir sıkıntı olmadığını belirten Kanat, bu yıl arıların beslenemediğini bu yüzden de kovan sayılarının azaldığına dikkat çekti. Kanat şunları belirtti: “Arıların sonbahar ve ilkbahar beslemeleri yapılır. Arılar, kovan başı 8-10 kilo şekere ihtiyaç duyar. Mayıs sonuna kadar bu beslemeyi yaparız. Şeker fabrikaları arıcılara her yıl fabrika fiyatından şeker verirdi. Bu yıl müracaatlarımızı yaptık ‘arılar aç’ dedik. Tarım İl Müdürlüklerinin müracaatıyla kovan başı ancak 1-1.5 kilo şeker alabildik. Türkiye genelinde şeker dağıtımı yapılmadı. 390 liradan aldık şekeri. Şeker arıcılığın olmazsa olmazıdır. Eğer beslemesini yapamazsak hastalıklar artar ve kadro azalır. Türkiye genelinde bu yıl hastalık oldu arılarda ve kovanlar boşaldı. Arılar kovanları terk etmedi, aç oldukları için gelemediler. Kurşunlu’da 6 bin kovan sayısı 4 bine kadar düştü. Şeker dışında da etkenler var tabi. Havalar bu yıl çok sert geçti, tabi tarım ilaçları da etkiledi.”

MISIR ŞURUBUYLA BESLEME YAPILMAMALI

Arı hastalıkları ve waroa (arı biti-kene)’nın da arıları öldürdüğünü belirten Kanat, “Bunlarla mücadele arı sağlığı için çok önemlidir. Çeşitli ilaçlar, her arıcının kendine göre uyguladığı doğal kekik, lavanta, biberiye, katran gibi karışımlarla waroa ile mücadele ediliyor. Balda kalıtım bırakan kimyasallar kullananlar da var. Genel bir denetim yapılmıyor. Tarım Bakanlığımızca belirlenen ruhsatlı denetimli birkaç çeşit ilaç belirlenip diğerleri yasaklanmalıdır” dedi.

Kanat, glikoz, mısır şurubu gibi tatlandırıcılarla beslemelerin yapılmaması gerektiği konusunda da uyarılarda bulunarak şöyle devam etti: “Piyasada satılan balların kalite kontrolleri ve tahlilleri yer yer bakanlıkça yapılmalı. Üretiminde sıkıntısı tespit edilen üreticilere ağır cezalar verilmeli ve görsel basında satılan ballar bilhassa daha sıkı kontrol edilmeli ve halkın sağlığı güven altına alınmalıdır. 5 kilo balı 100 liraya verenler sıkı kontrol edilmeli, caydırıcı cezalar uygulanmalı.”

GEZGİNCİ ARICILARA MAZOT VE NAKLİYE DESTEĞİ

Gezginci arıcıların durumunun perişan olduğunun altını çizen Kanat, “Antalya’dan Kurşunlu’ya 15 bin lira nakliye parası veriyorlar. Nakliye sıkıntısı, yer bulma sıkıntıları var. Talebimiz, Tarım Bakanlığının arıcılara nakliye ve mazot desteği vermesi. Yer meselesi sorunu da var. Arıcı evden çıkıyor 3-4 ay dağ başında kalıyor. Su yok elektrik yok. Çok meşakkatli bir iş. Arıcıların konakladığı yerlerde güneş enerjisi sistemleri kurulmalı. Baraka yardımları yapılmalı. Dağ başlarında ayı korkusuyla yaşıyor gezginciler buna da çare bulunması gerekli. Verimi artırmak için Tarım ve Orman Bakanlığımızca ve yerel yönetimlerle iş birliği yaparak bal ormanları ve içinde arıcıların konaklayabileceği sosyal tesisler çoğaltılarak kurulmalıdır” diye konuştu.

Pirim desteğinin iki yıldır kovan başına 20 lira olduğunu da söyleyen Kurşunlu Bal Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Şükrü Kanat, desteğin artırılması çağrısı da yaptı.

Sonraki Haber