Kurtulan göçmenler: Tekneyi Yunanistan batırdı

Yunanistan’ın Mora Yarımadasındaki tekne faciası ile ilgili tartışmalar sürüyor. Sağ kurtulan göçmenler, teknenin alabora olmasından dolayı Yunan Sahil Güvenliği'ni suçluyor. Birleşmiş Milletler konunun araştırılmasını istedi

Yunanistan’ın Mora Yarımadasında 14 Haziran’da meydana gelen tekne kazasından sağ kurtulan göçmenler Yunan Sahil Güvenliği'ni suçladı. Sağ kurtulanlar, “Yunan Sahil Güvenliği yanımıza geldi ve halatlarla bizi çekmeye başladı. Tekne sola yatmaya başladı. Sonra batmaya başladık. Çığlıklar atıyor, hayatta kalmaya çalışıyorduk. Sahil Güvenlik ise etrafımızda dönerek uzaklaştı.” açıklaması yaptı.

82 kişinin cansız bedenine ulaşıldığı, yüzlercesinin de kayıp olduğu kazanın ardından, gözler Yunan Sahil Güvenliğine çevrildi.

YUNANİSTAN İDDİALARI YALANLADI

BBC'nin, küresel gemi takip istihbarat sitesi Marine Traffic'ten alınan izleme verilerine dayanarak öne sürdüğü, teknenin yaklaşık 7 saat denizde hareketsiz beklediğine yönelik iddia, Yunan Sahil Güvenlik tarafından yalanlandı.

Yunan Sahil Güvenlikten yapılan açıklamada da teknenin, yakınlardaki 2 tankerden su ve gıda takviyesi almak için toplamda 4,5 saat durduğu ileri sürülerek, ikmalden sonra teknenin düşük hızla 6 deniz mili daha ilerlediği savunuldu.

Açıklamada, teknenin Yunan yetkililerce tespit edilmesinin ardından toplam 30 deniz mili yol aldığı ileri sürüldü.

Yunan basınında çıkan, tekneden kurtulan düzensiz göçmenlerin ve teknedeki yakınlarını arayanların açıklamalarına dayandırılan haberlerde ise tekne batmadan önce de teknede su ve gıda sıkıntısı yaşandığı ve bu nedenle bazı göçmenlerin hayatını kaybettiği öne sürüldü.

BM OLAYIN ARAŞTIRILMASINI İSTEDİ

Yunan Sahil Güvenliği kazanın yaşandığı gün teknede sorun olmadığı ve İtalya’ya doğru yoluna devam ettiğini açıkladı. Ancak seyir takip verileri, aksini ortaya koyuyor.

Hareket analizlerine göre, tekne alabora olmadan yedi saat öncesine kadar hareket halinde değildi.

Birleşmiş Milletler (BM) “Bu kaza önlenebilirdi” açıklaması yaparak konunun araştırılmasını istedi.

GÖZALTINA ALINAN 9 KİŞİ TUTUKLANDI

Göçmen teknesi faciasına ilişkin gözaltına alınan 9 zanlının tutuklanmasına karar verildi.

Yunan Devlet Ajansı AMNA'nın haberine göre, şüphelilerin ifade vermeleri ve karar alınması aşamaları 13 saat sürdü.

Kalamata Savcısı ve Sorgu Hakimi, tekneden kurtulan ve "göçmen kaçakçılığı" suçlamasıyla gözaltına alınan 9 zanlının tutuklanmasını kararlaştırdı.

YUNANİSTAN AÇIKLARINDAKİ FACİA

Yunanistan'ın Mora Yarımadası'nda bulunan Navarin'den 47 deniz mili uzaklıktaki uluslararası sularda 14 Haziran'da düzensiz göçmenleri taşıyan balıkçı teknesi alabora olmuş, 82 kişi yaşamını yitirmiş, 104 kişi kurtarılarak Kalamata Limanı'na getirilmişti.

Sivil toplum kuruluşu Alarm Phone'a göre teknede yaklaşık 700 kişi bulunuyordu.

Arama kurtarma çalışmaları sürerken ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

‘Avrupa’nın en büyük göçmen mezarlığı’

Yunanistan'da tepkiler büyüyor. Selanik’te turist gemileri limana yanaşırken, eylemciler Yunanistan’ın göçmen politikasını protesto eden pankart açtı.

Pankartta “Avrupa’nın en büyük göçmen mezarlığındaki yolculuğunuzun tadını çıkarın.” cümlesi dikkat çekti.

Öte yandan Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Gençlik Kolları 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü kapsamında Atina'nın Pire semtinde gösteri düzenledi.

Eylemciler, Navarin açıklarında şu ana kadar 82 kişinin hayatını kaybettiği ve yüzlerce düzensiz göçmenin kaybolduğu tahmin edilen tekne faciasına dikkati çekmek üzere denize can simidi bırakıp dilek feneri yaktı.

Hollanda'da sığınmacılar için eylem yapıldı

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da, Avrupa'ya gelmek isteyen sığınmacılara Avrupa Birliği (AB) sınırlarında yapılan ihlallere ve yaşatılan zorluklara dikkati çekmek amacıyla gösteri ve yürüyüş düzenlendi. Dam Meydanı'nda toplanan yüzlerce kişi, AB'nin ve Hollanda'nın sığınmacılara yönelik politikalarını protesto etti.

Pek çok Hollandalının yanı sıra mültecilerle farklı etnik kökenlerden ve topluluklardan eylemcilerin katıldığı gösteride, "Mültecilik insan hakkıdır" mesajı verildi.

Konuşmacılar, iktidar ve güç kavgaları arasında sığınmacıların AB sınırlarında ölmeye mahkum edilmesinin dayanılmaz ve insanlık dışı olduğunu belirterek, Avrupa'nın sınırlarının ardına kadar açılması ve insanların hareket özgürlüğüne dokunulmaması çağrısında bulundu.

AB: Akdeniz'deki en büyük trajedi olabilir

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun iç işlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, göçmen teknesi faciasının, Akdeniz'de görülen en ağır trajedi olabileceğini söyledi.

Olayın, Libya'nın doğusundan Avrupa'ya artan göç akımından kaynaklandığını dile getiren Johansson, söz konusu güzergahta AB'ye ve özellikle İtalya'ya doğru göçte yıl başından bu yana yüzde 600'lük artış görüldüğüne işaret etti. Johansson, ölümcül kazadan öncesiyle ilgili yapılan incelemelerde teknenin, "Mısır'dan ayrılarak Libya'nın doğu kısmına giden ve 750 kadar göçmen alan bir balıkçı teknesi" olduğunun görüldüğünü aktardı.

Gemideki insan sayısının henüz teyit edilmediğinin altını çizen Johansson, gemi enkazına bakıldığında olayın, "Akdeniz'de görülen en ağır trajedi" olabileceğini belirtti.

Ölenlerin tespiti için DNA örneği toplandı

Pakistan'da yetkililer, Yunanistan açıklarında geçen hafta yaşanan göçmen teknesi faciasında ölen Pakistanlıların kimliklerini tespit edebilmek için ailelerinden DNA örnekleri aldı.

Azad Cammu Keşmir'in Kotli bölgesinde ikamet eden Raja Zafer İkbal, bulundukları yere yetkililerden oluşan bir heyetin geldiğini, 28 aileden DNA örneği aldığını söyledi.

Olayda 2 yeğenini kaybettiğini dile getiren İkbal, ailesinin ise şoka uğradığını aktardı.

İkbal, kaçakçıların yeğenlerinden kişi başı 7 bin 669 dolar (180 bin 600 lira) aldığını belirterek, yeğenlerinin önce Karaçi'ye gittiklerini ve oradan da sırasıyla Dubai, Mısır ve Libya'ya götürüldüklerini kaydetti.

Dünya nüfusunun yüzde 3,6'sı göçmen

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin son yayımladığı rapora göre, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 3,6'sı, doğduğu ülke ya da bölgenin dışında yaşamak zorunda kalıyor.

AA muhabiri, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla küresel göç, mülteci ve sığınmacı verilerini derledi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK), 14 Haziran'da paylaştığı raporda, dünya genelinde 2022'de zulüm, çatışma, şiddet, insan hakları ihlalleri veya kamu düzenini ciddi şekilde bozan olaylar neticesinde 108,4 milyon insanın zorla yerinden edildiği bildirildi.

Raporda, küresel çapta zorla yerinden edilenlerin, 35,3 milyonunun mülteci, 62,5 milyonunun ülke içinde yerinden edilmiş kişiler, 5,4 milyonunun sığınmacı ve 5,2 milyonunun ise uluslararası koruma ihtiyacı duyan kişilerden oluştuğu ifade edildi.

Sonraki Haber