Kuru fasulye ve nohudu hiç doğru pişirmemişiz! Haşlarken içine 5 yemek kaşığı eklerseniz...

Sofralarımızın vazgeçilmezi kuru fasulye ve nohudun daha önce hiç duymadığınız bir yöntemle pişmesi gerekiyormuş! Eğer siz de kuru fasulye ve nohudu bir gece önceden suya yatırıyorsanız bu haberi sakın kaçırmayın…

Mutfağımızın baş aktörleri kuru fasulye ve nohut birçok farklı tarifle sofralarımızda yerini alıyor. Hepimiz kuru fasulye ve nohut pişirmek için bu bakliyatları pişirmeden bir gün önce suya yatırırız. Böylece bakliyatlarımızı biraz da olsa yumuşatarak daha kolay pişmelerini sağlarız. Bu yöntem pişme süresini azaltıyor olsa da bakliyatların sahip olduğu besin değerlerini de ortadan kaldırıyor. Peki kuru fasulye ve nohut için en doğru pişirme yöntemi hangisi? Bu sorunun cevabını öğrenmek için sizi haberimizi okumaya davet ediyoruz!

KURU FASULYE VE NOHUDU BÖYLE HAŞLAMAK LAZIMMIŞ

Bakliyat pişirmeden önce hepimiz annelerimizden öğrendiğimiz gibi bir gece öncesinde onları suya yatırarak bekletiriz. Bu uygulamayı hem ürünlerin daha kolay pişmesi için hem de mide hazımsızlığına engel olmak için yaparız. Nitekim özellikle kuru bakliyatları tükettikten sonra midede hazımsızlık, bağırsaklarda gaz ve karın şişkinliği gibi durumlar oldukça sık yaşanıyor. Bu duruma sebep olan şey ise kuru bakliyatlarda bulunan fitat. Fitat ya da fitik asit olarak bilinen bu asidin faydalı hale gelmesi için minerallerin içerisinde çözünmesi gerekiyor. Kuru baklagil tükettiğimiz zaman karşılaştığımız bütün problemler fitat çözündüğü zaman ortadan kalkıyor. Dahası bağırsak ve midemize faydalı bir hale geliyor. Peki bunu sağlamak için ne yapılması gerekiyor? İşte kuru baklagillerden maksimum fayda sağlamak için o yöntem…

Öncelikle baklagillerimizi ıslatmaya devam edeceğiz. Fakat bu tarifte birtakım farklılıklar mevcut. Yapmanız gerekenler ise şöyle:

1) Kuru baklagili cam veya çelik bir kaba alın
2) Baklagilin üzerini biraz geçecek şekilde oda sıcaklığındaki temiz suyu ilave edin
3) Daha sonra elinizde mevcut ise 5-6 yemek kaşığı probiyotik yoğurdun suyu, evde yapılmış peynirin peynir altı suyu, yoğurt suyu, probiyotik kefir veya ayran ekleyin
4) Kabın kapağını kapatın ve ılık bir ortamda 6-7 saat kadar bekletin
5) Bu uygulamada bakliyatı beklettiğiniz ortam oldukça önemli. Yaz aylarında direkt güneşe maruz kalan sıcak yerlerden uzak tutmanız gerekiyor. Kışın ise çok soğuk olmayan bir ortamda bakliyatları dinlendirmelisiniz. Bakliyatlarınızı gece yatmadan dinlenmeye bırakarak ertesi gün süzüp haşlayabilirsiniz.

Şimdiden afiyet olsun!

Sonraki Haber