Kuru fasulyeyi önce mayalandırın! Piştikten sonra içerisine 3 tatlı kaşığı eklerseniz...

Kuru fasulyenin dağılmaması, gaz yapmaması ve lokum kıvamında olması için meğer mayalandırmak gerekiyormuş! Peki, kuru fasulye nasıl mayalandırılır? Usta şef çok merak edilen bu sorunun yanıtını verdi. İşte usta şeften dağılmayan, gaz yapmayan, lokum kıvamında kuru fasulye tarifi...

Meğer kuru fasulyeyi yıllarca yanlış yapmışız! 'Ahmet Şef'in Mutfağı' adlı YouTube kanalında takipçileri ile tariflerini paylaşan Ahmet Şef; lezzetli, gaz yapmayan ve asla dağılmayan kuru fasulye yemeğinin sırrını verdi. "Kuru fasulyenin mayalandırılması gerek" diyen Ahmet Şef tarifi adım adım anlattı. Peki, kuru fasulye nasıl mayalandırılır? Dağılmayan, gaz yapmayan, lokum kıvamında kuru fasulye yemeği nasıl yapılır? İşte Ahmet Şef'ten tam ölçülü etli kuru fasulye tarifi...

MAYALANAN KURU FASULYE YEMEĞİ NASIL YAPILIR?

1) 3 su bardağı fasulyeyi 8 su bardağı suyla ıslatıyoruz ve bir gün bekletiyoruz. Ortam sıcak ise fasulyeyi köpürmemesi için buzdolabında muhafaza ediyoruz.

2) Bir gün boyunca beklettiğiniz kuru fasulyeyi bol su ile yıkıyoruz.

3) 3 su bardağı kuru fasulyeyi, 6 su bardağı suda haşlıyoruz. Bu aşamada fazla su konulması yemeğin sulanmasına neden olacaktır.

4) Kuru fasulyeyi, ocağa alıyoruz ve yüksek ateşte kaynayana kadar pişiriyoruz. Kaynama noktasına geldikten sonra ise ocağın altını kısıyoruz. Eğer yüksek ateşte kaynama işlemi fazla sürerse kuru fasulye dağılıp kabukları ayrılır. Dağılmayan kuru fasulye yapmak için ocağın altını kısmayı unutmuyoruz.

5) Soğanları ince ince, eti ise kuşbaşı doğruyoruz.

6) Bu sırada kaynayan fasulyenin kefini alıyoruz. Ardından yüzeye çıkan fasulyelerin dibe çökmesi için tencereye 1 su bardağı soğuk su ilave ediyoruz. Fasulyeyi kapağını kapatıp pişmeye bırakıyoruz.

PÜF NOKTASI: Bir kaşık yardımıyla aldığınız fasulyeyi ezerek kontrol edin. Eğer ortadan ikiye kolayca parçalanıp eziliyorsa fasulye gereken kıvamda pişmiş demektir.

7) Kuru fasulye cinsine göre değişse de ortalama 20 ile 25 dakika içinde pişecektir. Pişen fasulyeyi tencerenin ağzını kapatarak bekletiyoruz. Bu sayede suyun buharı tencerede kalacağı için kuru fasulyenin lokum kıvamında yumuşacık olmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda fasulye nişastasını atacaktır.

8) Ayrı bir tencereye az miktarda sıvı yağ koyuyoruz. Ardından eti az yağda kavurmaya başlıyoruz. Kavrulan etin üzerine bir miktar su ilave edip kapağını kapatıyoruz. Kısık ateşte suyu çekene kadar pişiriyoruz.

9) Et suyunu tamamen çektikten sonra tencereye yağ ve arkasından soğanı ilave ediyoruz. Kısık ateşte soğanlar iyice pişene kadar kavurma işlemini sürdürüyoruz. Ardından içine bir yemek kaşığı salça ilave ediyoruz.

PÜF NOKTASI: Yemeğin salçası ne kadar iyi kavrulursa, yedikten sonra midedeki yanma ve ekşime gibi problemlerin yaşanma olasılığı azalacaktır.

10) Kavrulan ete 1 su bardağı soğuk su ilave ediyoruz. Sonrasında ise haşlanan kuru fasulyeyi kendi suyu ile eti kavurduğumuz tencereye aktarıyoruz. Yemeğin suyu kuru fasulyenin üzerini çok az geçecek kadar olmalıdır. Yemeği tencerenin ağzını kapatıp pişmeye bırakıyoruz.

11) Yemek kaynadıktan sonra kuru fasulyeyi mayalandırma işlemine geçiyoruz. Yemeğe iki çay kaşığı tuz, 2 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber, yarım çay kaşığı kimyon ilave ediyoruz. Ardından yemeğe 3  tatlı kaşığı tereyağı ekliyoruz. 

PÜF NOKTASI: Yemeğe bu aşamada eklediğimiz tereyağı, kuru fasulyenin mayalanmasını ve yemeğin özdeşleşmesini, suyunu güzelce çekmesini sağlayacaktır.

12) Kuru fasulyeye tereyağı ekledikten sonra ocaktan alıp tencerenin kapağı kapalı bir şekilde ortalama 10 dakika kadar mayalanmasını bekliyoruz.

İşte mayalandırma işlemi yaptığımız kuru fasulye yemeği hazır. Şimdiden deneyecek herkesin eline sağlık, afiyet olsun!

Sonraki Haber