Kuruluş yıl dönümünde SEKA 'üretime geçsin' talebi
Türkiye, Atatürk'ün ifadesiyle 'kapitülasyonların en tehlikelisi'ne teslim oldu. 86 yıl önce bugün kurulan SEKA yıllar önce kapatıldı. Neoliberal politikalar sonucu kapatılan SEKA'nın Üreten Türkiye için tekrar açılmasının şart olduğu bildirildi.
86 yıl önce bugün Türkiye Cumhuriyeti Devletinin “Birinci Beş Yıllık Sanayi Planı” çerçevesinde İzmit'te ilk Türk Kağıt Fabrikası'nın resmi açılışı yapıldı. 1998 yılında özelleştirilen, 2005 yılında ise kapatılan Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları (SEKA)'nın kapatılmasıyla milli sanayinin temel taşlarından biri yok oldu... Vatan Partisi Koceali İl Başkanı Yalçın Arslan, Türkiye için bugün SEKA'ların tekrar üretime geçmesinin önemine işaret etti. “Emperyalizmin dayattığı bu model derhal terk edilerek; Üreten Türkiye'yi yeni baştan inşa etme hamlesine girişmeliyiz.” diyen Arslan, şunları kaydetti:
“İstiklal Savaşı sonrası kurulan genç Türkiye Cumhuriyeti'nin, binbir yoksulluk ve yoksunluk içinde giriştiği ekonomik cephedeki savaşımını da zaferle taçlandırma hamlesinin özgün örneklerinden biri olan SEKA'nın ilk tesisinin milli sanayimizde bende varım dediği en önemli gündür, bugün. Soyadını Atatürk'ün verdiği, Türk Kağıt Sanayinin Kurucu Müdürü Mehmed Ali Kağıtçı'nın, 'Yaşamak için ekmek ne ise düşünmek için kağıt odur. İkisini de topraklarında yetiştirmeyen milletler eksikli olur.' tespitinin kağıt sanayinde gerçekleştiği tarihtir 6 Kasım 1936.
NEOLİBERAL POLİTİKALARIN SONUCU
“Cumhuriyetle başlayan ve 1929 dünya ekonomik krizine karşın kamu öncülüğünde başarıyla süren sanayileşme hamleleri ile kazanılan tüm varlıklarımız maalesef daha sonraları izlenen neoliberal ekonomik politikalar sonucu birer birer elden çıkarılmış, 'babalar gibi satılmış', peşkeş çekilmiş, çeşitli kurumlara devredilmiş veya kapatılmışlardır.
KALELER TESLİM EDİLDİ
“'Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün deyimiyle; 'her fabrika bir kaledir' gerçekliği bir kenara bırakılıp, kaleler teslim edilmiştir. Bugün ekonomik olarak geldiğimiz nokta maalesef bu gerçekliğin acı bir sonucudur. Emperyalizmin dayattığı bu model derhal terk edilerek; Üreten Türkiye'yi yeni baştan inşa etme hamlesine girişmeliyiz.
ATATÜRK: KAPİTÜLASYONLARIN EN TEHLİKELİSİ
“Gazi Mustafa Kemal Atatürk, zamanın Sümerbank Genel Müdürü Nurullah Esad Sümer'in kendisine sunduğu yerli kağıda basılmış faaliyet raporu üzerine şu sözleri söylemiştir: 'Bir memleket kağıdını kendi üretmediği zaman ulusal kültürünü yabancı lütfuna bağlar. Kapitülasyonların en tehlikelisi de budur.'
TEKRAR ÜRETİME GEÇSİN
“Vatan Partisi olarak, 'Güçlü Devlet, Üreten Millet İçin İktidara' talibiz!. Vatan Partisi iktidara geldiğinde kamu öncülüğünde planlı kalkınma hamlesine kaldığı yerden devam edecek ve ülkemizi üretim üssüne dönüştürerek milli sanayi şahlandıracaktır. İnançlı, birikimli, kararlı, yedi ateşten geçmiş deneyimli kadroları ile Vatan Partisi Güçlü Türkiye'yi kurmaya hazırdır. Yetkililerimizi ve tüm kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya ve bir an önce SEKA'ların tekrar üretime geçmesi için gereğini yapmaya davet ediyoruz.”
TES-İŞ GENEL BAŞKANI KABALOĞLU OLDU
Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) 12. Olağan Genel Kurulu'nda Genel Başkanlığa İrfan Kabaloğlu seçildi.
TÜRK-İŞ'e bağlı TES-İŞ Sendikasından yapılan açıklamaya göre, 12. Olağan Genel Kurul Toplantısı, sendika genel merkezinde yapıldı. İrfan Kabaloğlu, geçerli oyların yaklaşık yüzde 90'ını alarak TES-İŞ Genel Başkanlığına seçildi. Kabaloğlu, seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından yaptığı konuşmada, demokratik bir seçim sonucunda kazananın birlik ve beraberlik olduğunu belirtti. Sorumluluklarını da problemleri de çok iyi bildiklerini ifade eden Kabaloğlu, "Bize duyulan güvene layık olabilmek için yönetim kurulu üyelerimiz ve şube başkanlarımızla var gücümüzle çalışacağız." dedi.
TES-İŞ'te genel başka yardımcılıklarına Hüseyin Ozil, Naif Balandi, Dural Karakoç, Adem Aşıkkutlu, Eşref Erden, Fatih Tülek ve Osman Güngör seçildi.